Çatışmaların sürdüğü Sudan'a gönderilen yardımlar yağmalandı: 1 milyondan fazla çocuk felci aşısı kayıp

Çatışmaların sürdüğü Sudan'a gönderilen yardımlar yağmalandı: 1 milyondan fazla çocuk felci aşısı kayıp
Ordu ile HDK arasında çatışmaların sürdüğü Sudan'da ateşkes çabaları başarısız olmayı sürdürüyor. UNICEF ülkedeki 1 milyondan fazla çocuk felci aşısının kaybolduğunu, Dünya Gıda Programı da 13 milyon dolarlık gıda yardımının yağmalandığını duyurdu.

Artı Gerçek - 15 Nisan'dan bu yana ordu ile paramiliter güç Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında çatışmaların sürdüğü Sudan'da ateşkes çabaları sonuç vermiyor. Reuters haber ajansı cuma sabahı başkent Hartum'dan şiddetli silah sesleri geldiğini duyurdu. Çok sayıda ateşkes ilanına rağmen, ordu ve HDK, olası müzakereler öncesinde başkentteki toprakların kontrolü için birbirleriyle savaşıyor gibi görünüyor.

Hartum'da yaşayan 48 yaşındaki Osman Hasan " Dört gündür elektrik yok. Zor durumdayız. Parçası olmadığımız bir savaşın mağdurlarıyız. Kimse vatandaşları umursamıyor" dedi.. Bir tanığın Reuters'e verdiği bilgiye göre, Hartum'un bitişiğindeki Bahri şehrinde de uçaklar havada uçarken yoğun silah sesleri duyuldu. Hartum'un dört bir yanında fabrikalar, bankalar ve dükkanlar yağmalandı veya hasar gördü, elektrik ve su kaynakları kesildi ve bölge sakinleri fiyatlarda ciddi artışlar ve temel ihtiyaç maddelerinde kıtlık olduğunu açıkladı.

'HARTUM'DAKİ 88 HASTANENİN 60'I HİZMET DIŞI'

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (HRW) Sudan araştırmacısı Mohamed Osman, çatışmaların hastanelere ve su arıtma tesislerine verdiği zararı belgeleyen bir raporda, "Sudan'ın savaşan orduları, nüfusun yoğun olduğu kentsel alanlarda yanlış silahlar kullanarak sivillerin yaşamlarını pervasızca hiçe sayıyor" dedi. Sudan Doktorlar Birliği de Omdurman kentindeki ülkenin ana doğum hastanelerinden birinin perşembe günü yağmalanıp işgal edildiğini söyledi. Kuruluş şiddet olaylarının başlamasından bu yana toplamda 17 hastanenin çatışmalarda hasar gördüğünü ve 20 hastanenin zorla boşaltıldığını söylüyor. Hartum'daki 88 hastaneden 60'ının hizmet dışı olduğu, geri kalanların çoğunun yalnızca kısmi hizmet sunduğu da belirtildi.

UNICEF: 1 MİLYONDAN FAZLA ÇOCUK FELCİ AŞISI KAYIP

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ise Sudan'da 1 milyondan fazla çocuk felci aşısının kaybolduğunu duyurdu. UNICEF Acil Durum Programları Ofisi müdür yardımcısı Hazel De Wet Reuters'e yaptığı açıklamada "Güney Darfur'daki bir milyondan fazla çocuk felci aşısı da dahil olmak üzere bir dizi soğuk zincir tesisi yağmalandı, hasar gördü ve yok edildi" dedi. UNICEF 2022'nin sonunda ortaya çıkan bir salgının ardından Sudan'da bir dizi çocuk felci aşılama kampanyası başlatmıştı.

DÜNYA GIDA PROGRAMI: 13-14 MİLYON DOLARLIK GIDA YAĞMALANDI

Birleşmiş Milletler altı yardım tırının yağmalanmasının ardından Sudan'da savaşan taraflara yardımın güvenli geçişini garanti etmeleri için çağrı yaptı. BM Dünya Gıda Programı (WFP) Sudan'da ihtiyaç sahibi insanlara gönderilen 13 ila 14 milyon dolar değerinde gıdanın şu ana kadar yağmalandığını tahmin ediyor. BM Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths yardım konvoyları için garanti almak amacıyla her iki tarafla yüz yüze görüşmeler yapmayı umduğunu söyledi. Birleşmiş Milletler, yaklaşık 100 bin kişinin Sudan'dan komşu ülkelere çok az yiyecek veya su ile kaçtığını söylüyor. BM'ye göre ülkeden ayrılanların sayısı 800 bini aşabilir.

DSÖ: ÖLENLERİN SAYISI 551'E YÜKSELDİ

Diğer yandan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Sudan'da devam eden çatışmalarda ölenlerin sayısının 551'e yükseldiğini açıkladı. BM Cenevre Ofisi Sözcüsü Alessandra Vellucci moderatörlüğünde haftalık basın toplantısı düzenlendi.Toplantıda Sudan'da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında 15 Nisan'dan bu yana devam eden çatışmalara dair son gelişmeler ele alındı. DSÖ Sözcüsü Margaret Harris, Sudan'da devam eden çatışmalarda ölenlerin sayısının 551'e yükseldiğini, 4 bin 926 kişinin yaralandığını kaydetti. Çatışmalarda sağlık tesislerine yönelik toplam 28 saldırı yapıldığını söyleyen Harris, bu saldırılarda 8 kişinin öldüğünü ve 18 kişinin yaralandığını ifade etti. Harris, ülkedeki sağlık merkezlerinin yüzde 16'sının hizmet verebilecek durumda ve başkent Hartum'daki sağlık merkezlerinin yüzde 6'sının çalışır durumda olduğunu bildirdi. Sudan'da sağlık hizmetleri açısından durumun kötüye gittiğini söyleyen Harris, "İnsanlar yaralandığında tedavi için nereye gidecek? Bu insanların yüzde 25'i kanamaları durdurulamadığı için ölüyor. Bu, yapılabilecek çok basit bir ilk yardım müdahalesi. Bu şekilde ölümler kabul edilemez. dedi.

UNICEF: HER 7 SAATTE ORTALAMA BİR ÇOCUK ÖLÜYOR

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Sözcüsü James Elder, Sudan'da çatışmaların başlangıcından bu yana yaşanan çocuk ölümlerinin korkutucu seviyelere ulaştığını söyledi. 15 Nisan-25 Nisan'da 190 çocuğun öldürüldüğünü ve 1700 çocuğun yaralandığını kaydeden Elder, "Sudan'daki çatışmanın ilk 11 gününde ortalama olarak saatte 7 çocuğun öldürüldüğü veya yaralandığı rapor edildi." diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Eski Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir'i devirerek 2021'de beraber darbe yapıp iktidara gelen geçici askeri konseyin (Egemenlik Konseyi) lideri ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdülfettah Burhan ile Egemenlik Konseyi'nin başkan yardımcısı ve aynı zamanda Hızlı Destek Kuvvetleri'nin lideri Orgeneral Muhammed Hamdan Dagalu arasındaki güç mücadelesi son çatışmaların başlamasına yol açmıştı. Tartışma Sudan'da 2013'te Darfur bölgesindeki silahlı isyancılara karşı hükümet güçlerine destek amacıyla kurulan HDK'nin "tamamen orduya katılmasını" öngören "askeri güvenlik reformu" konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık 15 Nisan sabahından itibaren sıcak çatışmaya dönüşmüştü.Sudan Dışişleri Bakanlığı, Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan'ın orduyla çatışan HDK'nin feshedilmesi ve "devlete karşı isyancı güç" ilan edilmesi kararı aldığını bildirmişti. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar