Sudan'ın ilk kadın tiyatro oyuncusu çapraz ateşte kalarak öldü

Sudan'daki çatışmalar ülkedeki insani yıkımın boyutlarını derinleştiriyor. Sudan'ın ilk kadın tiyatro oyuncusu Asya Abdülmecid Hartum'un kuzeyinde çapraz ateşte kalarak öldü. 81 yaşındaki oyuncu, çatışmalar sebebiyle çalıştığı okulun bahçesine gömüldü.

Sudan'ın ilk kadın tiyatro oyuncusu çapraz ateşte kalarak öldü

Artı Gerçek - Sudan'da ordu ile paramiliter Hızlı Destek Güçleri (HDK) güçleri arasında başlayan çatışmalarda ülkenin ilk kadın tiyatro oyuncusu Asya Abdülmecid çapraz ateşte kalarak öldü. Başkent Hartum'un kuzeyinde yaşayan halk çatışmalar sebebiyle her gün artan ölüm ve çatışma haberleriyle yaşamaya çalışırken, ülkenin tanınmış sanatçılarından birinin ölümü şok etkisi yarattı.

SUDAN TİYATROSUNUN ÖNCÜLERİNDENDİ

81 yaşındaki Abdülmecid, genç yaşta adım attığı sahnelerde adını ilk kez 1965'te prodüksiyonunda rol aldığı Pamseeka adlı oyunla duyurmuştu. Hartum eyaletine bağlı Omdurman'daki Sudan Ulusal Tiyatrosu'nda sahnelenen oyun, Sudan'da darbecilere karşı gerçekleşen ilk devrimin yıldönümünde seyirciyle buluşmuş ve büyük ilgiyle karşılanmıştı.

EMEKLİ OLDUKTAN SONRA ÖĞRETMENLİK YAPIYORDU

Ülkede tiyatronun öncülerinden biri olarak gösterilen Abdülmecid aynı zamanda ülkenin ilk kadın oyuncusuydu. Ailesi, emekli olduktan sonra öğretmenlik yapmaya devam eden ünlü oyuncunun çalıştığı çocuk yuvasının bahçesine gömüldüğünü açıkladı. Çatışmalar sebebiyle mezarlığa gitmenin çok tehlikeli olduğunu vurgulayan aile, ünlü sanatçıyı öldüren kurşunun kimden geldiğinin bilinmediğini dile getirdi.

Hartum'un kuzeyinde yer alan Bahri banliyösünde de konuşlu bulunan HDK güçlerinin, yerleşim bölgelerinde çatışmayı kabul ettiği ve Sudan ordusunun bu sebeple hava saldırılarına ağırlık verdiği biliniyor.

İLAN EDİLEN ALTI ATEŞKES DE BOZULDU

Sudan'da ordu ve HDK arasında 15 Nisan'da başlayan çatışmalarda insani nedenlerle ilan edilen altı ateşkes de bozuldu. İki taraf, birbirini, uluslararası, bölgesel ve yerel tarafların çağrısı üzerine kabul edilen ateşkesleri ihlal etmekle suçluyor.

Bazı bölgelerde ateşkese uyulsa da ordunun gözetleme amaçlı uçurduğu uçaklar, HDK tarafından ihlâl sayılıp vurulmaya çalışılıyor. HDK'nin ise bir yerden başka bir yere sevk ettiği birlikleri ateşkesi ihlâl ettiği gerekçesiyle vurduğu biliniyor.

ÇABALAR SÜRÜYOR

HDK'den 30 Nisan'da yapılan açıklamada, bölgesel ve uluslararası çağrılar üzerine insani koridorlar açmak, vatandaşların hareketini kolaylaştırmak, ihtiyaçlarını karşılamalarını ve güvenli yerlere ulaşabilmelerini sağlamak için gece yarısından itibaren insani ateşkesin 3 gün daha uzatıldığı belirtildi.

Ordu da Suudi Arabistan ve ABD'nin çabalarıyla ateşkesi 72 saat daha uzatmaya karar verdiklerini duyurdu. Güney Sudan Dışişleri Bakanlığı, 2 Mayıs'ta, Sudan Ordu Komutanı Orgeneral Burhan ve HDK Komutanı Dagalu'nun, 4 Mayıs'ta başlayacak yedi günlük ateşkes konusunda "prensipte" anlaştığını açıkladı. Sudan ordusu ise dün yaptığı açıklamada, mevcut ateşkesin bir hafta uzatılmasını öneren Doğu Afrika’daki IGAD girişimini kabul ettiklerini duyurmuştu.

ÇATIŞMALAR 15 NİSAN'DAN BU YANA DEVAM EDİYOR

Ordu ile HDK arasında "HDK'nin tamamen orduya katılmasını" öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık, 15 Nisan'da sıcak çatışmaya dönüşmüştü. Resmi açıklamaya göre şu ana kadar çatışmalarda 528 kişi öldü. On binlerce Sudanlı ise çatışmaların şiddetlenmesi sebebiyle ülkesinden göçmek zorunda kaldı. (DIŞ HABERLER)