Sudan: Gece yarısı son bulacak ateşkese rağmen çatışmalar sürüyor

Sudan: Gece yarısı son bulacak ateşkese rağmen çatışmalar sürüyor
Sudan'ın başkenti Hartum'da 15 Nisan'da ordu ve HDK güçleri arasında başlayan çatışmalar, tüm ateşkes çabalarına rağmen sürüyor. AB Komisyonu, çatışmaların diğer bölge ülkelerine yayılma riskine karşı uyarıda bulundu.

Artı Gerçek - Sudan ordusu ile paramiliter Hızlı Destek Güçleri (HDK) arasında uzun süredir devam eden güç mücadelesinin 15 Nisan'da çatışmaya dönüşmesinin ardından çatışmalar sürüyor. Sudan'ın Nil kıyısındaki başkenti Hartum'u kontrol altına almak için savaşan taraflar arasında bu gece yarısı son bulacak ateşkese rağmen dün de çatışmalar devam etti. Reuters, cumartesi akşamı şehir merkezi yakınlarında yaşanan şiddetli çatışmaların ardından bugün kentteki durumun nispeten sakin olduğunu aktardı.

ORDU VE HDK'DEN KARŞILIKLI AÇIKLAMALAR

Sudan ordusu bugün, başkentteki askeri varlığını artırmak üzere 'Merkezi Yedek Polis Gücü'nü şehrin güneyinde konuşlandırmaya başladığını ve kademeli olarak başkentin diğer bölgelerine de birlikler gönderileceğini duyurdu. Yapılan açıklamada, "Batıdan Hartum'a doğru hareket eden HDK konvoylarının imha edildiği" belirtildi. HDK ise, "Ordunun Hartum'da bulunan bazı mevzilerine topçu ateşiyle ve savaş uçaklarıyla saldırdığını" açıkladı.

BM ÖZEL TEMSİLCİSİ TARAFLARIN MASAYA OTURACAĞI KONUSUNDA UMUTLU

Ülkedeki durumla ilgili açıklama yapan Birleşmiş Milletler (BM) Sudan Özel Temsilcisi Volker Perthes,"Son günlerde tarafların tutumlarında bir değişiklik hissettiğini ve müzakerelere daha açık olduklarını" öne sürdü. Sudan Sağlık Bakanlığı, çatışmalar sebebiyle en az 528 kişinin öldüğünü ve 4 bin 599 kişinin yaralandığını açıklarken Birleşmiş Milletler gerçek sayının çok daha yüksek olabileceğinin altını çizdi.

AB KOMİSYONU: ÇATIŞMA KOMŞU ÜLKELERE DE SIÇRAYABİLİR

Afrika ülkesindeki durumla ilgili açıklama yapan Avrupa Komisyonu ise, Sudan'daki huzursuzlukların komşu ülkelere de sıçrayabileceği konusunda uyarıda bulundu. DW Türkçe'nin haberine göre, Welt am Sonntag gazetesine bir mülakat veren Avrupa Komisyonu'nun Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Janez Lenarcic , Sudan'a sınır ülkelerin "yüksek derecede kırılgan" olduğunu belirterek, "Bunun sonuçları felaket olur. Bu kimsenin işine gelmez, o yüzden savaşan tarafları akla davet etmek önceliğimiz" dedi. Lenarcic, "Ülke alevler içinde, herkes temiz su, gıda, ilaç ve yakıt kıtlığı yaşıyor" diye konuştu. Ülkedeki yüzlerce insani programın şu anda askıya alındığını hatırlatan Lenarcic, "İnsani yardım çalışanlarının görevlerini yapması için gerekli olan depoların ve nakliye araçlarının da yağmalandığını" söyledi.

BM GIDA PORGRAMI DİREKTÖRÜ: İNSANİ KRİZ KAPIDA

Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı Direktörü Martin Frick de Sudan'daki savaş nedeniyle Doğu Afrika'da bölgesel bir insani kriz yaşanabileceğini belirtti. Frick, "Sudan'da çatışmaların başlamasından önce nüfusun üçte biri zaten açlık çekiyordu, şimdi her şeyde bir kıtlık yaşanıyor ve gıda fiyatları tavan yapmış durumda" dedi.

Çad ve Güney Sudan'da da benzer fiyat artışlarının yaşandığını belirten BM Direktörü, "İklimsel nedenlerle eş zamanlı olarak sellerin ve kuraklığın yaşandığı Güney Sudan'da gıda fiyatları kısa süre içinde yüzde 28 oranında arttı" ifadelerini kullandı. Frick, Afrika Boynuzu'nda altı yağmur döneminin yağışsız geçirilmesinin de bu durumun oluşmasına katkı sağladığını dile getirdi.

NE OLMUŞTU?

Sudan'ın başkenti Hartum ve diğer şehirlerde 15 Nisan sabahı Sudan ordusu ile paramiliter HDK arasında silahlı çatışmalar başlamıştı. Ordu ile HDK arasında "HDK'nin tamamen orduya katılmasını" öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık sıcak çatışmaya dönüşmüştü. Sudan Dışişleri Bakanlığı, Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan'ın, orduyla çatışan HDK'nin feshedilmesi ve devlete karşı isyancı güç ilan edilmesi kararı aldığını, bu esasa göre davranılacağını bildirmişti. (DIŞ HABERLER, Kaynak)

Öne Çıkanlar