Çernobil Felaketi'nin 37'inci yıldönümünde Ukrayna, Rusya'yı nükleer şantajla suçladı

Ukrayna, Çernobil nükleer felaketinin yıldönümünde Rusya'yı "nükleer şantajla" suçladı. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy " Rusya'ya nükleer santralleri kullanarak Ukrayna'ya ve tüm dünyaya şantaj yapma şansı vermemek için her şeyi yapmalıyız" dedi.

Çernobil Felaketi'nin 37'inci yıldönümünde Ukrayna, Rusya'yı nükleer şantajla suçladı

Artı Gerçek - 1986 yılında, o dönem Sovyetler Birliği'ne bağlı olan Ukrayna'nın Pripyat kentindeki Çernobil nükleer santralindeki yaşanan dünyanın en büyük nükleer felaketinin üzerinden tam 37 yıl geçti. 26 Nisan 1986'da Santralin 4 numaralı reaktöründe yaşanan patlamada 31 işçi ve itfaiyeci ölmüş ancak binlerce kişi daha radyasyon kaynaklı hastalıklardan ölmüştü.

BM'YE GÖRE EN AZ DÖRT BİN KİŞİ HASTALIKLAR SONUCU ÖLDÜ

Çoğunlukla Ukrayna, Belarus ve Rusya olmak üzere binlerce kilometre karelik alan radyoaktif madde yayılmıştı. Birleşmiş Milletler'e göre facianın neden olduğu hastalıklar sonucuysa yaklaşık 4 bin kişi ölmüştü. Türkiye'de özellikle Karadeniz Bölgesi'ndeki kanser vakalarıyla ilişkisi olduğu iddia edilen ancak bu konuyla ilgili tartışmaların sürdüğü facia nedeniyle, uluslararası sivil toplum örgütü Greenpeace'e göre ise BM rakamlarının açıkladığından çok daha kişi dolaylı yollardan öldü.

Yaklaşık 40 yıl sonra Rusya'nın saldırısı altındaki Ukrayna yeni bir nükleer felaket tehdidiyle boğuşuyor. Ukraynalı yetkililer Moskova'yı, Ukrayna'nın nükleer santrallerini işgal etmesiyle ortaya çıkan güvenlik kaygılarını, ülkeye yönelik "askeri operasyonuyla" ilgili taleplerini karşılamaları için Kiev ve müttefiklerine şantaj yapmaya çalışmakla suçluyor. Rusya suçlamaları reddediyor.

ZELENSKİY: RUSYA'YA ŞANTAJ ŞANSI VERMEMEK İÇİN HER ŞEYİ YAPMALIYIZ

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Telegram hesabından Çernobil Felaketi'nin yıldönümüyle ilgili yaptığı açıklamada Rusya'yı şantajla suçladı. "37 yıl önce Çernobil nükleer santral felaketi tüm dünyada büyük bir yara bıraktı" diyen Zelenskiy facia nedeniyle Ukrayna ve dünyanın büyük bir bedel ödediğini söyleyerek "Terör devletine (Rusya) nükleer santralleri kullanarak Ukrayna'ya ve tüm dünyaya şantaj yapma şansı vermemek için her şeyi yapmalıyız" dedi. Rus kuvvetleri şu anda kapatılmış olan Çernobil nükleer tesisini geçen yıl şubat ayı sonlarında ele geçirmiş ancak haftalar sonra geri çekilmişti.

ZAPORİJYA NÜKLEER SANTRALİ'NİN KONTROLÜ RUSYA'DA BULUNUYOR

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı da Rusya'nın Ukrayna'nın güneydoğusunda bulunan Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya nükleer santralini işgal etmesini kınadı ve santralden ayrılmasını tekrar talep etti.

Santralinyakın çevresinde çatışmaların olması uluslararası toplumu endişelendirmişti. Santral şu anda Rusya devletinin nükleer enerji şirketi Rosatom'un kontrolünde ancak tesisteli çalışanların büyük kısmı hala Ukraynalılardan oluşuyor.

SLAVUTİÇ'TE ANMALAR YAPILDI

Zarar gören santralin yakınından tahliye edilen insanlar için inşa edilen Kiev bölgesindeki Slavutiç'te de bölge sakinleri ve eski santral çalışanları faciada ölenleri andı. Faciada ölenlerin fotoğraflarının yer aldığı anmaya katılanlardan eski santral çalışanı Serhii Akulin, "Buradaki herkesi tanıyorum. Meslektaşlarımı anmak için buradayım. Onları hatırladığım sürece hepsi hayatta" dedi. (DIŞ HABERLER)