Cilvegözü'nden yapılan yardımlar: BM, Şam yönetiminin şartlarından rahatsız

Birleşmiş Milletler'İn İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi, Suriye'nin Cilvegözü sınır kapısından yardımlarla ilgili talep ettiği koşullardan rahatsız. Şam BM'nin sınır kapısını altı ay daha kullanmasına ancak bazı koşullar karşılığında onay vermişti.

Cilvegözü'nden yapılan yardımlar: BM, Şam yönetiminin şartlarından rahatsız

Artı Gerçek - Birleşmiş Milletler, Suriye yönetiminin Türkiye'den kuzeybatı Suriye'ye yardım ulaştırmak için Cilvegözü sınır kapısını kullanmaya devam etmesine iznine karşılık koştuğu şartlarla ilgili endişelerini dile getirdi.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nden (OCHA), Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne gönderilen bir notta, Suriye'nin perşembe günü gönderdiği ve BM'nin operasyonunu onayladığını belirttiği mektuptaki iki koşulun "kabul edilemez" olduğu söylendi. Bununla birlikte, "Suriye hükümetinin izninin, Birleşmiş Milletler'in Cilvegözü sınır kapısı üzerinden belirli bir süre boyunca sınır ötesi insani yardım operasyonlarını yasal olarak yürütmesi için bir temel oluşturabileceğini" ifadesini kullandı.

Birleşmiş Milletler, Güvenlik Konseyi'nin yetkisinin pazartesi günü sona ermesinden bu yana Cilvegözü sınır kapısını kullanmadı. Suriye hükümeti, 2014'ten bu yana Suriye'nin kuzeybatısında rejim muhalifi cihatçı grupların kontrol ettiği yerler de dahil milyonlarca kişiye yardım ulaştıran BM operasyonunu daha önce kabul etmediği için Güvenlik Konseyi'nin izni gerekiyordu.

15 üyeli Güvenlik Konseyi, Rusya'nın önerilen dokuz aylık uzatmayı veto etmesinden sonra salı günü operasyonun yetkisini yenilemek için bir anlaşmaya varamamıştı. Rusya daha sonra altı aylık bir yenilemeyi kabul etmişti. Suriye yönetimi de daha sonra BM'nin Cilvegözü Sınır Kapısı'nı altı ay daha kullanmasına ancak birkaç koşulla onay vermişti.

SURİYE YÖNETİMİNİN KOŞULLARI NELER?

OCHA ise yaptığı açıklamada "Öncelikle, Suriye hükümeti, Birleşmiş Milletler'in 'terörist' olarak tanımlanan kuruluşlarla iletişim kurmaması gerektiğini vurguladı. Birleşmiş Milletler ve uygulayıcı ortakları, operasyonel olarak gerekli olduğu sürece ilgili devlet ve devlet dışı taraflarla ilişki kurmaya devam etmelidir. Böyle bir angajman uluslararası insancıl hukukla tutarlıdır ve ihtiyaç duyan sivillere güvenli ve zamanında erişim sağlamak için vazgeçilmezdir" dedi. OCHA ayrıca Suriye hükümetinin Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) ve Suriye Arap Kızılayı'nın (SARC) kuzeybatı Suriye'deki insani yardımın dağıtımını denetlemesini ve kolaylaştırmasını talep etmesine de itiraz etti. Bunun Birleşmiş Milletler'in bağımsızlığıyla tutarlı olmadığını ayrıca ICRC ve SARC'ın bölgede aktif olmadığını savundu.

İŞBİRLİĞİ VE KOORDİNASYON SORUNU

Suriye yönetimi mektubunda ayrıca BM yardımlarının "Suriye hükümeti ile tam işbirliği ve koordinasyon içinde" olması gerektiğini dile getirmişti. OCHA ise "Birleşmiş Milletler'in kuzeybatı Suriye'ye insani yardımın ulaştırılması için herhangi bir ek yöntemi açıklığa kavuşturması gerekecek. Bu tür bir ek yöntem, Birleşmiş Milletler'in insani yardım operasyonlarının tarafsızlığını ve bağımsızlığını ihlal etmemelidir" dedi.

BM sözcüsü Stephane Dujarric cuma günü "Kuzeybatı Suriye'de çok sayıda malzemeyi son teslim tarihinden önce önceden konumlandırdık. Dolayısıyla insani yardımımız var, ancak açıkçası işleri elimizden geldiğince çabuk başlatmak istiyoruz" demişti. (DIŞ HABERLER)