Çin hükümetine gergedan boynuzu ve kaplan kemiği tepkisi

Gergedan boynuzu ve kaplan kemiği ticaretini kısmen serbest bırakma kararı hayvan hakları kuruluşlarının tepkisine neden oldu.

Çin hükümetine gergedan boynuzu ve kaplan kemiği tepkisi

Çin hükümeti yaptığı yeni bir düzenlemeyle doğal yaşam alanları dışında tutulan bu hayvanların kemiklerinin "bilimsel, tıbbi ve kültürel amaçlı" olarak kullanılmasına izin verdi. Çin'de bu hayvanların ticareti 1993'ten beri yasaktı. Oysa hem gergedanların hem de kaplanların nesli, tükenme tehdidi altında.

Uzmanlara göre karar, gergedan ve kaplanlara talebi artırabilir, bu da hayvanları koruma çabalarına zarar verebilir.

Geleneksel Çin tıbbında gergedan ve kaplanların önemli bir yeri var. Bu hayvanların parçaları, yüksek ateşin düşürülmesi, gut, uykusuzluk ve menenjit dahil birçok hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Ancak bunların gerçekten hastalıkların tedavisinde etkili olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış değil.

Çin Devlet Konseyi'nin yasağın hafifletilmesiyle ilgili açıklamasında, gergedanların boynuzları ve kaplanların kemiklerinin tozunun sadece belli hastanelerde belli doktorlar tarafından kullanılabileceği belirtildi. Açıklamada, iznin sadece çiftliklerdeki hayvanları kapsadığı kaydedildi.

ÇEVRE ÖRGÜTLERİNDEN TEPKİ

Doğal Yaşamı Koruma Vakfı'ndan (WWF) yapılan açıklamada ise, kararın yaban hayvanlarını koruma çabalarına ağır bir darbe indireceği belirtilerek bunun "ciddi sonuçlar" doğurabileceği belirtildi. WWF, kararın yasa dışı hayvan ticaretini özendireceğini savundu.

EIA'dan yapılan açıklamada, yasağın kaldırılması, "kaplan ve gergedanların korunması yönünde uluslararası çabaları sert biçimde baltalayan utanmaz ve geriletici bir hareket" olarak nitelendirildi.

Uluslararası İnsani Toplum örgütü de Çin'in bu adımının vahşi doğadaki hayvanlar üzerindeki baskıyı kaçınılmaz biçimde artıracağını vurguladı. Kaplanların Korunması 3. Asya Bakanlar Konferansı'nda 2016 yılında sunulan raporda, doğada 3 bin 890 kaplanın kaldığı ifade edilmişti. Gergedan nüfusuna ilişkin araştırmalar da hayvanların sayısının 30 binden az olduğunu ortaya koyuyor. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

çin tıp kaplan gergedan