'Çin Türkiye için bir alternatif olamaz'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Çin ziyareti öncesi iki ülke arasındaki ilişkileri değerlendiren uzmanlar, ekonomi ve pragmatizmin siyasetin önüne geçtiğine dikkat çekiyor.

'Çin Türkiye için bir alternatif olamaz'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Zirvesi için gittiği Japonya'daki temaslarının ardından bu gün Çin'e gidiyor. Japonya'ya gitmeden önce İstanbul'da düzenlediği basın toplantısında Türkiye-Çin ilişkilerinin çok daha farklı bir şekilde gelişmeye devam edeceğini dile getiren Erdoğan, ziyaretinde Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile bir araya gelecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iki ülke arasındaki ekonomik ve siyasi ilişkiler gündemiyle gideceği Çin ziyareti öncesi Deutsche Welle Türkçe'den Hülya Schenk, iki ülke arasındaki ilişkileri konunun uzmanlarına değerlendirtti.

EN TEMEL KONU EKONOMİ

Erdoğan'ın Çin ziyaretinde en temel konunun ekonomi olacağını söyleyen Çİn uzmanı Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Altay Atlı, Türkiye'nin Çin ile olan ticaretinde büyük ticari açık bulunduğuna dikkat çekerek, "Bu koşul altında Türkiye’nin önceliği, Çin’den daha fazla yatırım çekerek bir denge oluşturmak" dedi.

Çin uzmanı Altay Atlı, Çin'den gelecek doğrudan yatırımın sadece Türkiye'nin ödemeler dengesine katkısı açısından değil, Türkiye'nin teknoloji kapasitesine, fiziksel altyapısına ve enerji yeterliliğine sağlayacağı destek açısından da önemli görüldüğünü ifade ediyor. Türkiye ise Çin‘in ekonomiye dayalı dış politik hedefi Kuşak ve Yol Girişimi açısından önem taşıyor. Çin Devlet Başkanı Şi'nin 2013 yılında 'yüzyılın projesi' olarak duyurduğu bu girişim, bir tür modern İpek Yolu şeklinde adlandırılıyor.

AVRUPAYI HEDEFLEYEN ÇİN İÇİN TÜRKİYE ÖNEMLİ BİR DURAK

Çin'in dış politika vizyonunun temelini oluşturan bu projede Türkiye, Orta Koridor'da yer alıyor. Türkiye'yi Orta Asya üzerinden Çin'e bağlaması hedeflenen Orta Koridor bölgesine Pekin yönetimi, içinde demiryolları, limanlar ve karayolları bulunan 8 trilyon dolarlık yatırım yapmayı hedefliyor.

Türkiye'nin bu ağın merkezinde yer alacağına işaret eden İstanbul Şehir Üniversitesi'nden Kadir Temiz, "Kuşak ve Yol Girişimi’nde Türkiye oldukça önemli bir coğrafyada bulunuyor. Son zamanlarda Doğu Akdeniz’de gerilen ilişkiler de düşünüldüğünde Türkiye Çin için hem deniz hem de kara bağlantısı olarak Avrupa’ya ulaşması için çok önemli bir durak" diyor.

ABD İLE YAŞANAN S-400 KRİZİ, İKİ ÜLKEYİ YAKINLAŞTIRMA POTANSİYELİ TAŞIYOR

Türkiye-Çin ilişkilerinin temelini ekonomik beklentiler oluştursa da Çin ve ABD arasındaki ekonomik savaş, Türkiye'nin de ABD ile yaşadığı S-400 krizi, Ankara ve Pekin'i dış politikada da yakınlaştırma potansiyeline sahip.

Peki Türkiye'nin Rus S-400 savunma sistemi nedeniyle ABD ile yaşadığı gerilim göz önünde bulundurulduğunda Çin, Türkiye'nin Batı ile ilişkilerine alternatif olabilir mi? Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Altay Atlı'ya göre Çin Türkiye için bir alternatif olamaz.

En büyük sorunun Çin'in Uygurlara yönelik uyguladığı politikalar olduğunu belirten Atlı, bunun da bir güvensizliğe işaret ettiğini belirtiyor.

(HABER MERKEZİ)

Türkiye çin cumhurbaşkanı erdoğan