Çin'den NATO'ya sert tepki: 'NATO'nun Asya Pasifik'e doğru genişlemesine kararlı yanıt vereceğiz'

Çin, Asya'daki herhangi bir NATO genişlemesine 'kararlı bir yanıt' vereceği sözünü verdi Pekin, NATO'nun 'Çin'in emelleri' konusundaki endişelerini reddetti ve Vilnius Zirvesi'nde Avustralya, Japonya, Yeni Zelanda ve Güney Kore'nin varlığını eleştirdi.

Çin'den NATO'ya sert tepki: 'NATO'nun Asya Pasifik'e doğru genişlemesine kararlı yanıt vereceğiz'

Artı Gerçek - Pekin yönetimi Çin'i NATO'nun çıkarlarına ve güvenliğine büyük bir meydan okuma olarak niteleyen dün Vilnius'taki NATO Zirvesi'nin ilk gününün ardından yayınlanan bildiriye sert tepki gösterdi.

NATO BİLDİRİSİNDE ÇİN'E ATFEN NE DENDİ?

NATO liderleri, Litvanya'nın başkenti Vilnius'taki yayınladıkları bildiride, Çin Halk Cumhuriyeti'nin " iddialı emelleri ve zorlayıcı politikalarıyla ittifakın çıkarlarına, güvenliğine ve değerlerine meydan okuduğunu" söylemişti. Bildiride "Çin stratejisi, niyetleri ve askeri yapılanması konusunda anlaşılmaz kalırken, küresel ayak izini ve proje gücünü artırmak için çok çeşitli siyasi, ekonomik ve askeri araçlar kullanıyor. Çin'in kötü niyetli hibrit ve siber operasyonları ile çatışmacı söylemi ve dezenformasyonu müttefikleri hedef alıyor ve İttifak'ın güvenliğine zarar veriyor" denmişti. NATO deklarasyonunda ayrıca Çin ve Rusya'nın "derinleşen bir stratejik ortaklık" içinde yer aldığı ve iki ülkenin "kurallara dayalı uluslararası düzenin altını oymak için karşılıklı olarak birbirini güçlendiren girişimlerde" bulunduğu söylenmişti. Liderler, Çin'i Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin veto sahibi beş daimi üyesinden biri olarak "yapıcı" bir rol oynamaya ve Rusya'nın "Ukrayna'ya karşı Savaşını" kınamaya çağırmıştı.

'KESİNLİKLE KARŞI ÇIKIYOR VE REDDEDİYORUZ'

Çin'in Avrupa Birliği misyonu, NATO'yu Çin'in konumunu çarpıtmak ve kasten ülkeyi itibarsızlaştırmaya çalışmakla suçlayarak deklarasyondaki yorumları kınadı. Salı günü yapılan açıklamada, "Buna kesinlikle karşı çıkıyor ve reddediyoruz" dendi.

İki gün sürecek zirveye katılan liderler arasında Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Japonya Başbakanı Fumio Kişida, Yeni Zelanda Başbakanı Chris Hipkins ve Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol da yer alıyor. Çin misyonu yaptığı açıklamada, Pekin'in NATO'nun "Asya-Pasifik bölgesinde doğuya doğru ilerlemesine" karşı olduğunu belirterek, "Çin'in meşru hak ve çıkarlarını tehlikeye atan herhangi bir eyleme kararlı bir yanıtla karşılık verilecektir" uyarısında bulundu. (DIŞ HABERLER)