Çin'in yeni uzay istasyonunda görev yapacak ilk astronot ekibi yola çıktı

Çin, Dünya yörüngesinde kurmaya başladığı uzay istasyonuna 3 kişilik astronot ekibini gönderdi.

Çin'in yeni uzay istasyonunda görev yapacak ilk astronot ekibi yola çıktı

Astronotlar Çin’deki Jiuquan fırlatma merkezindeki uzay gemisine götürülmek üzere asansöre bindi.

Şencou-12 uzay mekiği, yerel saatle 09.22’den kısa bir süre sonra (TSİ 04.22) Uzun Yürüyüş - 2F Y12 adlı roket tarafından Gobi Çölü'ndeki merkezden fırlatıldı. Nie Haisheng, Liu Boming ve Tang Hongbo, dünyadan yaklaşık 380 kilometre uzaklıktaki Tianhe modülünde 3 ay kalacak.

Bu misyon, Çin'in en uzun süreli insanlı uzay misyonu olma özelliğini taşıyor. Aynı zamanda beş yıl sonra ilk kez başlatılan insanlı uzay misyonu.

Astronotları taşıyan Shenzhou-12 kapsülü, Perşembe günü başarılı şekilde Long March 2F roketinden ayrılarak yola çıktı.

Son altı ayda Çin, Ay yüzeyinden toplanan kaya ve toprak örneklerini dünyaya getirmiş; ardından da altı tekerlekli bir robotu Mars yüzeyine indirmişti. Beş yılın ardından insanlı uzay misyonu da başlatan Çin'in bu adımları, uzay hedefinde kapasitesini geliştirdiğinin ve artan güveninin göstergesi olarak görülüyor.

EKİP UZAYDA NE YAPACAK?

Ekibin lideri Nie Haishen ve ekibinin ilk hedefi 22,5 tonluk Tianhe modülünü kullanıma açmak:

"Çok fazla beklentim var. Uzaydaki yeni evimizi kurmalıyız ve burada bir seri yeni teknolojiyi denemeliyiz. Görev zorlu. Üçümüzün birlikte yakın çalışarak doğrudan ve tutarlı bir operasyon yürüteceğimize inanıyorum. Böylelikle zorlukların üstesinden gelebiliriz. Misyonu tamamlama konusunda kendimize güveniyoruz."

16,6 metre uzunluğunda ve 4,2 metre genişliğindeki Tianhe silindiri Nisan ayında fırlatıldı. İleride 70 tonluk bir merkeze dönecek, içinde yaşam alanları, laboratuvarlar ve teleskopların olacağı sistemin ana parçasını oluşturuyor.

Diğer parçalar ise gelecek birkaç yıl içinde parça parça gönderilecek.

ÇİN'İN UZAY İSTASYONU KURMA PLANI

Çin, ABD'nin uzay araştırmaları alanında iş birliğini yasaklaması ve Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) programına katılımını engellemesi nedeniyle 2022'ye kadar kendi uzay istasyonunu kurmak için çalışmalar yürütüyor.

Bir çekirdek modül, iki laboratuvar modülü ve bir uzay teleskobundan oluşan istasyon tamamlandığında, Rusya'nın artık faal olmayan Mir Uzay İstasyonu ile yaklaşık aynı boyutlarda olacak.

Çin, Tienhı (Göksel Uyum) adı verilen istasyonun çekirdek modülünü 29 Nisan'da fırlatmıştı. Ardından 29 Mayıs'ta Tiencou-2 (Gök gemisi-2) kargo mekiği ile istasyona bir ikmal seferi düzenlenmişti.

Çekirdek modül ile 'Vıntien' (Gökleri Aramak) ve 'Mıngtien' (Gökleri Düşlemek) adlarını taşıyan laboratuvar modülleri de 2022'de uzaya yollanacak.

Ana iskeletin oluşmasının ardından, sonraki yıllarda 'Şüntien' (Gökleri Dolaşmak) adı verilen uzay teleskobu, ayrı bir modül olarak istasyona eklenecek.

İstasyonun 2022'de tamamlanabilmesi için 4 insanlı sefer ve 4 kargo seferi yapılması planlanıyor.

çin ABD uzay istasyonu