Demokratik Hafıza Yasası: Diktatör Franco'nun üstün liyakat nişanı geri alındı

Demokratik Hafıza Yasası: Diktatör Franco'nun üstün liyakat nişanı geri alındı
İspanya hükümeti yürürlüğe giren Demokratik Hafıza Yasası kapsamında ülkenin faşist geçmişiyle yüzleşmeye devam ediyor. Bu kapsamda faşist diktatör Francisco Franco'ya verilen üstün liyakat nişanı geri alındı.

Artı Gerçek - İspanya Başbakan Yardımcısı ve Çalışma Bakanı Yolanda Diaz, ülkenin faşist diktatörü Fransisco Franco ve faşist dönemin diğer üst düzey temsilcilerine tanınan üstün liyakat nişanlarının geri çekildiğini açıkladı.

'BU ZAMANA KADAR GEÇ KALINMASINDAN DOLAYI ÖZÜR DİLİYORUM'

Diktatör Franco döneminde Çalışma Bakanlığı'nda kullanılan ve "Altın Kitap" olarak adlandırılan özel defter için "rezil bir kitap" tanımlamasını yapan Diaz, "Demokrasi ile bağdaşmayan, anormal bir şey. Elleri kanlı insanlara tanınan bu unvanların geri çekilmesinde bu zamana kadar geç kalınmasından dolayı tüm mağdurlardan özür diliyorum. Bu, bir daha asla olmayacak" dedi.

Demokratik Hafıza Yasası'nın yanı sıra Bakanlar Kurulu'nun şubat ayında diktatör Franco rejimini temsil edenlere tanınan tüm unvanların kaldırılması kararı aldığını hatırlatan Diaz, diktatör Franco dışında General Juan Yagüe, Kardinal Enrique Plaid veya eski bakan Jose Soliz Ruiz gibi rejimin önde gelen isimlerine verilen unvanların da geri çekildiğini kaydetti.

33 KİŞİYE VERİLEN ARİSTOKRASİ UNVANLARI KALDIRILMIŞTI

Son olarak kabul edilen Demokratik Hafıza Yasası ile "Franco rejimin kurbanlarını aşağılamayı insanlığa karşı suç işleyenleri yüceltmekle eş tutan" ve "diktatörlük dönemini (1936-1975) yasa dışı ilan eden" sol koalisyon hükümeti, diktatör Franco'nun iki torunu ve üst düzey general ve bakanların soyundan gelen 33 kişiye tanınan aristokrasi unvanları geçen hafta kaldırmıştı.

İspanya'da 2007'de sosyalist Başbakan José Luis Rodríguez Zapatero döneminde çıkarılan "Tarihi Bellek Yasası" ile başlayan, iç savaş ve diktatör Franco dönemlerinin (1936-1975) izlerinin silinmesi ve mağdurlara destek verilip geçmişle yüzleşme adımları, yeni çıkartılan Demokratik Hafıza Yasası artırılmıştı.

Atılması beklenen diğer adımlar şu şekilde:

  • İç savaş ve diktatörlük döneminde ölen ve isimsiz mezarlarda yatan on binlerce kişinin kimliğini tespit etmek için ulusal DNA bankası ve bir sayım yapılacak.
  • 44 yıl boyunca diktatör Franco'nun mezar yeri olarak kullanılan Madrid'in 50 kilometre kuzeyindeki Valle de los Caidos (Şehitler Vadisi) anıt mezarında gömülü bulunan yaklaşık 33 bin kişinin cenazelerinin çıkarılıp, kimlik tespitleri yapıldıktan sonra ailelerine teslim edilmesi devletin sorumluluğu olacak.
  • İç savaş ve diktatörlük sırasında öldürülen ancak kayıp olarak tanımlanan yaklaşık 114 bin kişinin aranması ilk defa devletin sorumluluğuna geçecek.
  • Franco diktatörlüğünü öven grup ve örgütler yasaklanacak.
  • 1978-1983 döneminde Franco dönemiyle bağlantılı olarak olası insan hakları ihlallerinin soruşturulmasının önü açılacak. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar