Demokratik Suriye Meclisi: Anlaşmadan endişeliyiz
Demokratik Suriye Meclisi, Türkiye, Suriye ve İran'ın imzaladığı mutabakatın krizi yayacağından endişeli olduğunu açıkladı.
DÜNYA - Suriye'de Kürtlerin siyasal parti ve gruplarından PYD ve TEV-DEM'in yanı sıra çok sayıda Arap, Türkmen, Çerkes, Ermeni ve diğer halk ve inançlardan grubun bir araya gelerek oluşturduğu en üst yönetim birimi olan Demokratik Suriye Meclisi (MSD), Astana’da yapılan "Gerilimi azaltma bölgeleri" anlaşmasına ilişkin yaptığı açıklamada, krizin güvenli alanlara da yayılmasından endişe duyduğunu belirtti.
MSD söz konusu anlaşmaya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Silahlı gruplar ve Suriye rejimi heyeti arasındaki son Astana görüşmesi Rusya, İran ve Türkiye garantörlüğünde gerçekleşmiştir. Bu görüşmeler sonucu, 4 bölgede çatışmaların azaltılması ve bunun da garantör devletler tarafından izlenmesi konusunda uzlaşılmıştır. Suriye Demokratik Meclisi olarak Suriye’de akan kanı durduracak tüm anlaşmaları kabul ediyoruz" ifade edildi.
MSD "çatışmanın azaltılması bölgeleri"ni "garantör devletlerin hakimiyetlerini paylaşma anlaşması" olarak adlandırdı ve açıklamanın devamında şunlara ye verildi: "Aynı zamanda dört bölge olarak adlandırılmasından anlaşıldığı üzere Suriye coğrafyasının tamamını içermeyen bu anlaşma, garantör devletler ve Suriye rejimi arasında hakimiyet paylaşımıdır. Zira Suriye halkının bu anlaşmadan hiçbir kazancı bulunmamaktadır."
MSD açıklamasının devamında şu ifadeler yer aldı:
"Bu anlaşmanın, var olan krizi Suriye’nin güvenli bölgelerine taşıyacağı endişesi yaşamaktayız; bu projenin toprak ve halk birlikteliğini parçalayacağı ve Suriye krizini mezhepsel ve milliyetçi çatışmaların olduğu yeni bir aşamaya taşıyacağı, bunun da ölüm ve talanı arttıracağı endişesi duymaktayız.
Bizler savaşın durması ve halkların acılarının son bulması için tüm ilgili taraflarla çalışmaktayız. QSD’nin kazanımları da teröre karşı durduğumuz ve Demokratik Suriye Federasyonu demokratik ulus projemizi sürdüreceğimizin göstergesidir. Bu proje Suriye krizinin tek çözümü ve ülkenin karanlıktan çıkmasının tek yoludur.
Uluslararası Koalisyon ülkelerine ve Rusya’ya, Suriye’deki tüm halklara aynı şekilde yaklaşmaları çağrısı yapıyoruz, çünkü Suriye krizi bir bütün olarak ele alınmazsa sorunun çözümü mümkün değildir."
Rusya, İran ve Türkiye 4 Mayıs’ta Humus, Hama, İdlib ve Şam’ın bazı bölgelerini içeren dört bölgede "gerilimi azaltma bölgeleri" oluşturulmasında anlaşmıştı.