Almanya'da muhalefetteki Sol Parti'de deprem sürüyor: Federal Meclis Grubu Eş Başkanı Bartsch istifa etti

Almanya'da muhalefetteki Sol Parti'de deprem sürüyor: Federal Meclis Grubu Eş Başkanı Bartsch istifa etti
Almanya'da muhalefetteki Sol Parti'nin (Die Linke) Federal Meclis Grubu Eş Başkanı Dietmar Bartsch istifa etti. Bartsch'ın ayrılışı diğer Eş Başkan Amira Muhammed Ali'nin istifasından günler sonra geldi. Partide bir bölünmenin yakın olduğu belirtiliyor.

Artı Gerçek - Almanya'da Sol Parti’de (Die Linke) yaşanan iç tartışmalar ve oy kaybının etkisiyle yaprak dökümü sürüyor. Partinin 2015’ten bu yana Federal Meclis Grubu Eş Başkanı olan Dietmar Bartsch görevinden istifa etti.

Die Linke, 16 yıl önce Demokratik Sosyalizm Partisi (PDS) ile dönemin başbakanı Gerhard Schröder'in emek politikalarından hayal kırıklığına uğrayan Sosyal Demokratların birleşmesiyle kuruldu. Almanya Parlamentosu'nda (Bundestag) 2013-17 döneminde en büyük muhalefet gücünü oluşturdu. Ancak son zamanlarda kendisini, 2021'de parlamentoya kıl payı girerek, güncelliğini korumak ve parlamento grubu statüsünü muhafaza etmek için tehlikeli bir mücadele içinde buldu.

Parti içinde kuruluşundan bu yana belirgin olan bölünmeler, son yıllarda özellikle iklim, göç ve son olarak da Rusya'nın Ukrayna'ya geniş çaplı saldırıları konularında yoğunlaştı. Partinin Rusya'ya yönelik ekonomik yaptırımlar konusunda kararlı bir tutum sergilememesi geçen sonbaharda bir dizi yüksek profilli istifayı tetikledi.

BARTSCH UZUN SÜREDİR PARTİYİ BİR ARADA TUTMAYA ÇALIŞIYORDU

Die Linke'nin kurucu üyesi olan Bartsch, PDS'nin önde gelen isimlerinden biriydi. Sol Parti'nin ılımlı ve reformcu kanadının bir üyesi olarak kabul edilen Bartsch, uzun süredir partiyi bir arada tutmaya çalışıyor ve sendikal hareketler ile sosyal adalet gruplarını bir araya getirmeyi amaçlayan sosyalist rotasında kalmasını savunuyordu. İstifa konuşmasında Bartsch, "içinde bulunduğu zor durumdan" çıkmasına yardımcı olmak için parti içinde kalması yönünde baskı gördüğünü söyledi, ancak bunun dışında krize atıfta bulunmadı.

GEÇEN HAFTA DA DİĞER EŞ BAŞKAN AMİRA MUHAMMED ALİ İSTİFA ETTİ

Bartsch’ın istifası diğer eş başkan Amira Muhammed Ali'nin geçen hafta istifa edeceğini duyurmasının ardından geldi. Muhammed Ali, partinin önde gelen isimlerinden olan ve herhangi bir resmi görevi bulunmayan Sahra Wagenknecht'in güçlü bir destekçisi olmakla birlikte uzun süredir yeni bir parti kurma fikrini dile getiriyordu.

Muhammed Ali'nin de içinde yer aldığı milliyetçi-solcu blok, yaklaşık 12 diğer parti üyesiyle birlikte, Wagenknecht'in yıl sonuna kadar resmiyet kazanması beklenen yeni ve kitlesel göç karşıtı bir parti kurma planlarını sessizce onayladıklarını ifade etti. Muhammed Ali, istifasının 10 Haziran'da parti yönetimi tarafından yayınlanan ve Wagenknecht'in artık partide istenmediğini açıkça ortaya koyan bir kararname ile bağlantılı olduğunu da söyledi.

Moskova'ya karşı cezalandırıcı eylemleri destekleyenlerin aksine Wagenknecht, Eylül ayında parlamentoda yaptığı kışkırtıcı bir konuşmada, Şubat 2022'de Ukrayna-Rusya savaşı başlamadan önce Almanya'nın gaz ihtiyacının yarısından fazlasını karşılayan Rusya'ya yaptırım uyguladığı için Şansölye Olaf Scholz yönetimini "Avrupa'nın en aptal hükümeti" olarak nitelendirmişti. Konuşma, parti yönetiminin yanı sıra aşırı sağcı Alternative für Deutschland (AfD) üyeleri tarafından da coşkuyla alkışlanmıştı.

Mecliste 39 milletvekili ile temsil edilen Sol Parti, yüzde 5 barajını aşamadığı için kazandığı üç doğrudan milletvekili sayesinde grup kurabilmişti. Mevcut gruptan üç milletvekilinin istifa etmesi durumunda grup statüsünü de kaybetmiş olacak. Bu da aldığı devlet desteğinden meclisteki söz hakkı ve soru önergelerine kadar bir çok şeyi değiştirecek. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar