Dünya basınında korona: Yaşlılar için karantina uzatılacak
Dünya basının koronavirüs gündeminde Paskalya Bayramı’nın evlerde karantinada kutlanması öne çıkarken, ABD’nin ölüm sayısında İtalya’yı geçmesi yankı uyandırdı.
Amerika ölüm sayısında İtalya’nın yerini alarak birinci sıraya çıktı. Pazar sabahı itibariyle ABD’de toplam ölüm sayısının 20 bin 580 olduğunu duyuran The New York Times, ABD’nin Cumartesi gününden itibaren kaydedilen toplam ölüm oranıyla İtalya’yı geride bıraktığını gündemine taşıyarak, "ABD'de kişi başına düşen ölümler İtalya'dan daha düşük kaldı, ancak bazı uzmanlar coğrafyanın ve nüfus yoğunluğunun ABD'yi şimdiye kadar tamponlamaya yardımcı olduğu konusunda uyardılar. Bugüne kadar, virüs İtalya'da yüz bin kişi başına 32 kişiyi öldürdü. ABD’de yüz bin kişi kişi başına düşen ölüm sayısı ise 6" diye yazdı.
ABD’DE ‘BÜYÜK FELAKET’ İLANI
The New York Times’ta yer alan bir diğer habere göre; Federal Acil Durum Yönetim Ajansı'na göre, ABD Başkan Donald Trump, koronavirüs pandemisine yanıt olarak Cumartesi günü büyük bir "felaket bildirimi"ni onayladı. Bir ajans sözcüsü, hükümetin 50 eyalette ilk kez aynı olaydan kaynaklı olarak büyük felaket ilan ettiğini söyledi. NYT’nin bir diğer gündemi ise Trump’ın Ocak ayından beri söylemlerini bir zaman çizelgesi üzerine derleyerek, ABD başkanının koronavirüs için uygun yanıtı vermekte geciktiğinin medya kayıtları aracılığıyla ortaya çıktığına yönelik haber oldu.
AVRUPA: YAŞLILAR İÇİN KARANTİNA UZATILACAK
Deutsche Welle’nin gündem başlıklarında öne çıkan önemli bir gelişme, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in, koronavirüsten korunması için yaşlıların yıl sonuna kadar karantina tedbirlerine uyması gerekebileceğine ilişkin açıklamaları oldu. Von der Leyen’in Bild Gazetesi’ne verdiği demeçte, "Bunun zor olduğunu biliyorum ve izolasyon büyük bir güçlük ama bu bir ölüm kalım meselesi, disiplinli ve sabırlı kalmaya devam etmeliyiz. Çocuklar ve gençler, yaşlı insanlara ve başka sağlık sorunlarına sahip olan insanlara göre hareket özgürlüğüne daha çabuk kavuşacak. Aşı olmadığı sürece, yaşlı insanlarla teması mümkün olan en fazla düzeyde kesmeliyiz" dedi.
PASKALYA BAYRAMI
Fransız Le Monde Gazetesi, "Sağlık çalışanları Paskalya Pazarı’nda baskı altında" gündem başlığı altında duyurduğu koronavirüs gelişmelerinde, "Yüz milyonlarca Hristiyan Paskalya haftasını evlerine kapanmış olarak kutluyor. Özellikle Roma’nın St. Peter Meydanı’nda, normalde kalabalık bir insan topluluğu ile yapılan kitlesel dua gibi törenler bu yıl gerçekleşmiyor" diye yazdı. Fransa’da neredeyse 14 bin kişinin yaşamını yitirdiği ve halen 7 bin kişinin yoğun bakımda olduğu bilgilerini paylaşarak, yoğun bakımdaki hasta sayısının giderek azaldığını duyuran Le Monde’nin dünya gündeminde ise 20 binden fazla insanın yaşamını yitirdiği ABD’yi İtalya, İspanya, Fransa ve İngiltere’nin takip etmesi yer alırken, "Afrika’da 13 bine yakın vaka ve yaklaşık 700 ölüm var" bilgileri paylaşıldı.
WİKİLEAKS KURUCUSU İÇİN TAHLİYE TALEBİ
The Guardian’da öne çıkan önemli bir gündemi, Wikileaks kurucusu olarak internet üzerinden pek çok devlete ait skandal belgeleri sızdıran ve tutuklanan Avusturyalı aktivist-yazar Julian Assange’ın, koronavirüs riskine karşı hapishaneden bırakılması için yapılan çağrı oldu. The Guardian, "Julian Assange'ın hayat arkadaşı, Covid-19 korkusuyla, Assange’ın kefaletle hapishaneden serbest bırakılmasını istiyor. Assange’ın bir ve üç yaşında iki çocuğunun babası olduğunu da belirten Stella Moris, Assange'ın sağlığının aylardır kötü durumda olduğunu ve koronavirüsün Assange’ın bulunduğu Londra'nın Belmarsh hapishanesine yayıldığı için endişeli olduklarını söyledi" ifadelerine yer verdi.
İNGİLTERE’DEN WHO’YA 200 MİLYONLUK BAĞIŞ
Sahra altı Afrika’nın en büyük iki ekonomisi olan Güney Afrika ve Nijerya’nın, petrol ve kıymetli metaller gibi hammaddelere yönelik olarak gelişmiş ülkelerden talep düştüğü için derin resesyon sinyalleri verdiğini yazan Guardian’da öne çıkan gündem başlıkları, İngiltere’nin Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) 200 milyon Pound’luk yardım yapması, yaşlı yurttaşların belki de yılın sonuna kadar karantina altında kalmasının gerekebileceği, İspanya’da durdurulan işlerin yeniden başlatılması ve dünya çapından dini önderlerin internet üzerinden Paskalya kutlaması olarak sıralandı.
İTALYA’DA ÜRETİM YENİDEN BAŞLIYOR
İtalya Başbakanı Conte’nin Vittorio Colao öncülüğünde, "Nisan ayında üretim faaliyetlerinin açılmasına yönelik" planlamayı koordine etme doğrultusunda bir ekip kurulması için görüştüğünü yazan La Repubblica, üretime başlayabilecek endüstri faaliyetlerinin önümüzdeki birkaç gün içinde kararlaştırılacağını duyurdu. Vodafone’un eski lider ismi Vittorio Colao’nun yeni görev tanımının "İtalya’yı yeniden başlatmak" olduğunu vurgulayan La Repubblica’da, "Colao’nun anti-kriz timi direk Konsey Başkanlığı’na bağlı çalışacak ve uzun vadedeki görevi: yeni bir İtalya tasarlamak" ifadeleriyle İtalya’da gidilen vizyon değişikliğini ön plana çıkardı.
İSPANYA’DA VİRÜS TURİZMİ
İspanyol El Pais’in gündeminde İspanya Sanayi, Ticaret ve Turizm Bakanı Reyes Maroto ile İspanya’da turizm endüstrisini durma noktasına getiren koronavirüs tedbirleri üzerine yapılan söyleşi öne çıktı. Bakan Maroto’nun virüsün en çok vurduğu sektörün turizm olması yönündeki değerlendirmelerine yer veren El Pais, "Bakan en kalabalık yerlerde, hatta turistlerin akın ettiği plajlarda bile fiziksel mesafe kısıtlamalarının gündem dışı bırakmayacak" diye yazdı. (MA)