Dünya medyası seçimleri yakından izliyor
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda oy verme işlemi sona erdi, tüm Türkiye'de oylar sayılmaya devam ediyor. Seçim sonuçları Türkiye'nin yanı sıra tüm dünyada da ilgiyle takip ediliyor.
Artı Gerçek - 28 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimini dünya medyası tarafından da yakından izleniyor. Çok sayıda medya kuruluşu canlı bloglarında gelişmeleri an be an duyururken, haber ajansları da son dakika haberlerle abonelerine gelişmeleri aktardı.
'MUHALİFLER TEK ADAM REJİMİNDEN KORKUYOR'
Reuters haber ajansı "Türkiye ikinci turda oy kullanıyor, Erdoğan yönetimi sürdürmek için iyi bir konumda" başlığıyla verdiği haberinde " Erdoğan ilk turu kazandıktan sonra avantaja sahip. Erdoğan iktidarın üçüncü on yılına gözlüyor, muhalifleri 'tek adam rejiminden korkuyor" yorumunu yaptı.
Haberde sonuçların sadece Türkiye değil dünyada yankıları olacağı vurgulanarak "Seçim, sadece 85 milyonluk NATO üyesi Türkiye'yi kimin yöneteceğini değil, aynı zamanda nasıl yönetileceğini, 10 yıl içinde para biriminin dolar karşısında on katı oranında değer kaybetmesinin ardından ekonomisinin nereye gideceğini ve Türkiye'nin Rusya ve Körfez ülkeleriyle bağlarını geliştirerek Batı'yı kızdırdığına tanık olan dış politikasının şeklini de belirleyecek" dendi.
'NİHAİ KARARIN ANKARA'NIN ÖTESİNDE ETKİLERİ OLACAK'
Associated Press haber ajansı da "Seçmenler cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda Erdoğan ve Kılıçdaroğlu arasında seçim yaparken sandıklar kapandı" başlıkla haberinde "Sonucun Ankara'nın ötesinde etkileri olacak" yorumunu yaptı.
Haberde "Nihai kararın Ankara'nın çok ötesinde etkileri olabilir. Türkiye, Avrupa ve Asya'nın kavşağında bulunuyor ve NATO'da kilit bir rol oynuyor. Erdoğan hükümeti, İsveç'in NATO'ya katılma teklifini veto etti ve Rus füze savunma sistemlerini satın aldı, bu da ABD'nin Türkiye'yi ABD liderliğindeki bir savaş uçağı projesinden atmasına neden oldu. Ama aynı zamanda Türkiye Ukrayna'nın tahıl sevkiyatına izin veren ve küresel bir gıda krizini önleyen çok önemli bir anlaşmanın yapılmasına da yardımcı oldu" ifadelerine yer verildi.
'ERDOĞAN'IN 20 YILLIK İKTİDARI 2028'E UZAYABİLİR'
AFP haber ajansı da "Türkiye'de sandık merkezleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 20 yıllık iktidarını 2028'e kadar uzatabilecek tarihi bir ikinci tur seçimle kapandı" başlığını kullandı haberinde. Haberde "NATO üyesi Türkiye'nin en uzun süre hizmet veren lideri, 14 Mayıs'taki ilk turda laik rakibi Kemal Kılıçdaroğlu'na karşı rahat bir galibiyetle çıkarak eleştirmenlere ve şüphecilere meydan okudu. Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın hayal kırıklığına uğramış eski müttefiklerini laik milliyetçiler ve dindar muhafazakarlarla gruplandıran güçlü bir koalisyon kurdu. Muhalefet destekçileri bunu, Türkiye'yi Osmanlı padişahlarınınkine rakip güç konsolidasyonu yapan bir adam tarafından bir otokrasiye dönüştürülmekten kurtarmak için "bir yap ya da öl" şansı olarak gördüler" ifadeleri kullanıldı.
Haberde ekonominin durumuna dikkat çekilerek "Türkiye'nin çökmekte olan ekonomisi, seçimi kim kazanırsa kazansın, en acil sınavı teşkil edecek" ifadesine yer verildi.
'OYLARIMIZ ÇALINMAZSA KAZANMA OLASILIĞIMIZ YÜKSEK'
İngiltere'nin Guardian gazetesinin seçimle ilgili canlı blogunda yazan Türkiye muhabiri Ruth Michaelson seçim izlenimlerinde "Bugün sandıktaki atmosfer birkaç hafta önce ilk turda tanık olduğumuz yoğun ve enerjik atmosfer değildi, bunun bir nedeni, kısmen bugünkü oylamanın seçmenlerin parlamento seçimleri için uzun oy pusulalarını doldurmasını gerektirmemesi ve ve belki biraz da İstanbul'un kasvetli havasından" dedi. İlk tur seçimlerinde parlamento çoğunluğunu kaçıran ve Erdoğan'ın ilk turda cumhurbaşkanlığı yarışında önde olmasının muhalefetin umudunu kırdığı vurgulanan haberde "Ancak bugün sandık başına gidenler arasında en çok öne çıkan şey, Erdoğan'ın özellikle ekonomi politikalarına itirazlarını göstermek için yine de oy kullanmak istemenin yanı sıra sandık ve sayımın adaleti konusunda bitmeyen bir kırgınlık bileşimiydi" ifadeleri kullanıldı.
Muhalefet destekçilerinin oylamanın kendisinin adil olmasına rağmen, seçimin adil bir bağlamda yapılmadığı ve Erdoğan'ın rakibine kıyasla yerel medyada orantısız bir şekilde daha fazla yer aldığı duygusundan rahatsızlık duyduklarını belirten Michaelson'a konuşan sandık gözlemcisi İlhan Pekgöz de bu duyguları yansıtarak "Kimse ilk turun adil olduğuna inanmıyor. Oylarımız çalınmazsa kazanma şansımız yüksek” dedi.
CNN: ERDOĞAN İLE KILIÇDAROĞLU KAFA KAFAYA GİDİYOR
ABD merkezli CNN yayın kuruluşu da "Türkiye'de tarihi cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerinde sandıklar kapandı" başlıklı haberinde "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tarihi bir üçüncü dönem için mücadele ettiği Türkiye'nin cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerinde oylama sona erdi. Erdoğan, 74 yaşındaki bürokrat ve sol görüşlü CHP'nin lideri muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile kafa kafaya gidiyor" dedi.
WP: GİDEREK OTORİTERLEŞEN ERDOĞAN YÖNETİMİNİN ÜÇÜNCÜ ON YILINA KARAR VERİLECEK
ABD’nin önde gelen gazetelerinden Washington Post’ta bu sabah Türkiye’deki seçimlerle ilgili haber ve analizlere yer verildi. Haberde “Türkiye’de seçmenler Pazar günü sandık başına döndü ve ülkeye uzun süredir liderlik eden ve giderek otoriterleşen Erdoğan yönetimini üçüncü on yıla yayıp yaymama ya da daha demokratik bir toplum vaat eden rakibi tarafından görevden alınıp alınmama konusunda karar veriyor” ifadeleri yer aldı.
Washington Post 20 yıllık iktidar ve son olarak yaşanan deprem felaketine karşın Erdoğan’ın seçime yine favori aday olarak girdiğine işaret etti. Gazete seçimin sonucunun Türkiye’nin ötesine uzanan sonuçları olacağını belirtirken, Türkiye’nin Asya ve Avrupa arasında kilit bir noktada bulunduğunu ve NATO’nun önemli aktörlerinden biri olduğunu hatırlattı (DIŞ HABERLER)
AFP: Türkiye yeniden milliyetçiliği benimsiyor
Guardian'dan 14 Mayıs hakkında başyazı: Otokrasiye doğru bir adım mı?