AFP: Türkiye yeniden milliyetçiliği benimsiyor
Fransız haber ajansı AFP, cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimine bir gün kala yayınladığı haberde Türkiye'de yükselen milliyetçiliği vurguladı. Haberde "Türkiye seçimin kaderini etkileyen bir milliyetçiliğin yeniden dirilişine tanık oluyor" dendi.
Artı Gerçek - Fransız haber ajansı Agence France Press (AFP), Türkiye'de cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tur yarışına bir gün kala Anne Chaon imzalı analizinde "Büyük bir ekonomik kriz yaşayan ve savaş halindeki ülkelerle çevrili Türkiye, modern zamanların en büyük seçiminin kaderini etkileyen bir milliyetçiliğin yeniden dirilişine tanık oluyor" yorumunu yaptı.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun ilk turda rakibi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın beş puan gerisinde kaldığını, Erdoğan'ın ikinci turda favori olduğu ve aşırı milliyetçi Sinan Oğan'ın desteğini alarak şansını artırdığı belirtilen haberde "Tarihçiler ve analistler, Osmanlı sonrası bir cumhuriyet olarak kuruluşunun 100'üncü yıl dönümünde Türkiye'yi kasıp kavuran vatansever dalganın sembolizmi karşısında hayrete düşüyorlar. Modern devletin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, 'Türklüğü' eski imparatorluğun kültürel ve dini ayrımları arasında köprü kuran birleştirici güç ve ulusal bir fikir haline getirmişti. Şimdi, Suriye'den Ukrayna'ya uzanan savaşlarla çevrili ve 1990'lardan bu yana en kötü yaşam maliyeti krizini yaşayan Türkler, yeniden milliyetçiliği benimsiyor" ifadelerine yer verildi.
COPEAUX: MİLLİYETÇİLİK TÜRKİYE ÜZERİNDE SÜREKLİ ESEN BİR HAVA GİBİ
Analizde görüşlerine yer verilen, Türkiye üzerine çalışmaları bulunan Fransız tarihçi Etienne Copeaux, Erdoğan'ın 1990'larda İstanbul belediye başkanı olduğu günlerden bu yana savunduğu siyasal İslam ile bu dalgalanma arasındaki herhangi bir çelişkiyi reddederek "Milliyetçilik, Türkiye'nin üzerinde sürekli esen bir hava gibi" diye dedi. Copeaux, iktidar ortağı MHP'nin "Müslüman Türklüğü" savunduğunun altını çizerek "Laik olduğu iddia edilen Türkiye bir efsanedir" ifadelerini kullandı. Kadınların kamusal alanda başörtü takmasına izin vererek ve eski kiliseleri camiye çevirerek Türkiye'nin laik temellerini aşındırdığını belirttiği Erdoğan'ın, Atatürk'ün mirasını "asla tamamen reddetmemeye dikkat ettiğini" vurguladı.
DÜNDAR: BARIŞ VE ÖZGÜRLÜK YERİNE GÜVENLİĞİ SEÇTİLER
Analizde Türkiye'de yükselen milliyetçilik hakkında görüşleri sorulan, tartışmalı bir terörizm mahkumiyeti nedeniyle Almanya'da yaşayan eski Cumhuriyet gazetesi editörü Can Dündar da seçmenlerin "istikrarı değişime tercih etme kararından" yakındı. Dündar, "Barış ve özgürlük yerine güvenliği seçtiler" dedi. Dündar, bu eğilimin kriz zamanlarında Türkiye'ye özgü olmadığını da söyledi.
ÇINAR: KILIÇDAROĞLU'NUN GÜVENLİRLİĞİNİ KAYBETME RİSKİ VAR
Türkiye siyaseti ve İslamcılık üzerine çalışmaları bulunan, Başkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden Prof. Dr. Menderes Çınar da AFP'ye yaptığı açıklamada 1990'lardan bu yana Türkiye'de milliyetçilik ve İslam'ın paralel şekilde yükseldiğini" söyledi.
Haberde CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun kucaklayıcı dilini terk ederek iki yıl içinde milyonlarca göçmeni sınır dışı etme sözü verdiği, yeni hükümette içişleri bakanı olmak isteyen göçmen karşıtı Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ ile ittifak kurduğu hatırlatıldı. Bunun HDP'yi tedirgin etmesine rağmen Kılıçdaroğlu'nun HDP'nin desteğini almayı sürdürdüğü belirtildi. Prof Dr. Çınar, Erdoğan'ın "terörle işbirliği" söylemine karşı koymaya çalışan Kılıçdaroğlu'nun yeni milliyetçi duruşunun "mantıklı" olduğunu söylese de "Ama aynı zamanda tüm güvenilirliğini kaybetme riski de var" yorumunu yaptı. (DIŞ HABERLER)
Guardian: Uzmanlara göre Erdoğan'ın zaferi ekonomik krizi derinleştirecek
Guardian'dan 14 Mayıs hakkında başyazı: Otokrasiye doğru bir adım mı?