Dünya Mirası Risk Haritası yayınlandı: Türkiye'den 2 yer var

Yükselen deniz seviyeleri nedeniyle 'UNESCO Dünya Miras Alanları'nın neredeyse tamamının risk altında olduğu uyarısında bulunuldu.

Dünya Mirası Risk Haritası yayınlandı: Türkiye'den 2 yer var

Yükselen deniz seviyeleri nedeniyle Akdeniz kıyısındaki 'UNESCO Dünya Miras Alanları'nın yaklaşık yüzde 80'inin risk altında olduğu uyarısında bulunuldu. Risk altında olduğu belirtilen yapılardan ikisinin Türkiye'de olduğu belirtiliyor.

Sciencemag internet sitesinde yayınlanan çalışmaya göre, deniz seviyesinin yükselmesinin yalnızca evleri, iş yerlerini ve kıyı altyapısını değil aynı zamanda Dünya Miras Alanlarını da tehdit ettiği anlaşıldı.

Dünya Mirası Risk Haritası yayınlandı: Türkiye'den 2 yer var - Resim : 1

2100 yılına kadar bölge genelinde su taşkınları riskinin yüzde 50, erozyon riskinin de yüzde 13 oranında artabileceği ve söz konusu 49 alandan 40'ının deniz taşkını, 46'sının ise kıyı erozyonu tehdidiyle karşı karşıya kalabileceği uyarısı yapılan araştırmaya göre Yunanistan'daki Ortaçağ'dan kalma tarihi Rodos şehri, Cezayir'deki Cezayir Kasbahı ve İtalya'daki Venedik Lagünü yükselen deniz seviyesi nedeniyle risk altındaki yerler arasında listelendi.

Dünya Mirası Risk Haritası yayınlandı: Türkiye'den 2 yer var - Resim : 2

RİSK ALTINDAKİ YAPILARDAN İKİSİ İSTANBUL VE İZMİR'DE

Risk altında gösterilen yapılar arasında İstanbul'da bulunan Aya Sofya, İzmir'deki Efes Antik Kenti de bulunuyor.

Risk altındaki yerleri korumak için bazı anıtların daha yüksek yerlere taşınabileceğini belirten araştırmacılar, diğer arkeolojik alanların korunmasının imkansız olacağını ifade ediyor.

Bu çözümlerin bazen deniz duvarları gibi basit olabileceğini ifade eden araştırmacılara göre bazı bölgelerin korunması için daha radikal yöntemlere ihtiyaç var.

Örneğin, Venedik şu anda 6 milyar euro maliyetle, olağanüstü gelgitler sırasında şehrin lagününü Adriyatik Denizi'nden geçici olarak izole edebilen bir dizi kapı inşa ediyor. (HABER MERKEZİ)

unesco