Dünya'da Covid-19 aşılamasında son durum

Dünya'da 50 ülkede aşılama çalışmaları devam ederken ülkelerin aşılama hızları arasında büyük farklılıklar görülüyor.

Dünya'da Covid-19 aşılamasında son durum

ARTI GERÇEK-Tarihin en büyük aşılama kampanyası 50 ülkede devam ediyor. Yeni tip Coronavirus'e (Covid-19) karşı yaklaşık 5 ülkede 35 milyondan fazla doz aşı yapıldı. Nüfusa oranla aşılamada ilk sırada İsrail geliyor. Ülke genelinde 2 milyondan fazla kişi aşılandı. En çok aşılama yapan ikinci ülke ise 10 milyondan fazla doz aşı uygulamasıyla Amerika Birleşik Devletleri oldu. Bunu 9 milyon dozla Çin ve 3 milyon 700 bin dozla Avrupa Birliği takip ediyor.

ALMANYA

Almanya'daki aşılama kampanyası, 27 Aralık'ta dünyada en çok koruma sağlayan aşı olarak büyük ses getiren ve Türkiye kökenli bilim insanları Prof. Dr. Uğur Şahin ile Dr. Özlem Türeci'nin kurduğu Biontech'in geliştirdiği aşıyla başladı.

Almanya, aşılamaya ABD ve İngiltere'den yaklaşık iki hafta sonra başladı. Almanya'da 17 Ocak tarihi verilerine göre ülkede 1 milyon 48 bin kişi aşı oldu.

Dünya'da Covid-19 aşılamasında son durum - Resim : 1

FRANSA

Ülkede ilk aşı 27 Aralık 2020 itibariyle başladı. Hükümetin aşı stratejisi çerçevesinde ilk aşamada şubata kadar yaşlılar ve sağlık çalışanlarına aşı vurulacak. İkinci aşamada, şubattan ilkbahara kadar riskli grupta yer alanlar aşılanacak. Üçüncü ve son aşamada ise ilkbahardan sonra halkın kalan kısmına aşı vurulacak. Hükümet, yaza kadar 15 milyon kişiyi aşılamayı hedefliyor. Şimdiye kadar ülkede 318 bin 216 kişi aşı oldu.

İNGİLTERE

İngiltere Pfizer ve BioNTech tarafından geliştirilen aşıya onay veren ilk ülke oldu ve aşılamaya 8 Aralık'ta başladı. Sağlık Bakanlığı verilerine göre 8 Ocak 2021 itibariyle 2 milyondan fazla kişiye aşı vuruldu. İngiltere, AstraZeneca ve Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen ikinci aşıya da onay vermişti. 12 Ocak itibariyle, 4 milyon 6 bin kişi aşı oldu.

AVRUPA BİRLİĞİ

Avrupa İlaç Ajansı Pfizer/BioNTech aşısının kullanımına 21 Aralık'ta onay verdi. Aşının dağıtımının ise Avrupa Komisyonu koordine etti.
Brüksel henüz aşılar geliştirme aşamasında iken birden fazla firma ile Avrupa Birliği'nin 450 milyonluk nüfusuna yetecek kadar aşı için ön sipariş anlaşmaları imzalamıştı. Aşıların ilk partisi ülkelerin nüfuslarına orantılı olarak 26 Aralık'tan itibaren dağıtılmaya başlamıştı.

İspanya'da aşılama verileri 8 Ocak'ta gelmeye başladı.768 bin 950 kişi aşı oldu.

İtalya'da nüfusun 1 milyon 118 bin 594 kişi aşı oldu.

5,8 milyonluk Danimarka'da 162 bin 333 kişi Covid-19 aşısı oldu.

Estonya'da ülke nüfusunun yüzde 11,2’si 14 bin 879 kişi aşı oldu. Macaristan'da 96 bin 101 kişi aşılandı. Polonya'da 369 bin 212 kişi, Hırvatistan'da 34 bin 553 kişi, İrlanda'da 40 bin kişi, Romanya'da 154 bin 268 kişi, İsveç'te 79 bin 406 kişi, Slovakya'da 41 bin 439 kişi aşı oldu. Litvanya’da 46 bin 924 kişi nüfusun aşı oldu.

Toplamda 3 milyon 718 bin 832 kişiye aşı uygulandı.

İSRAİL DÜNYA BİRİNCİSİ

Aşılama konusunda dünyada en hızlı ülke İsrail oldu. 2 milyon 271 bin 699 kişi Covid-19 aşısı oldu. Bu 8,9 milyon nüfuslu ülkenin yüzde 25'inden fazlasının aşılandığı anlamına geliyor.

ABD

ABD'de Pfizer-BioNTech'in Coronavirus aşısına ilk onay veren ülkelerden biri oldu. İlk aşı 14 Aralık'ta yapıldı. 328 milyonluk ülkede 12 milyon 279 bin 180 kişi aşı oldu. Bu sayı, ülkenin yüzde 3,74'üne tekabül ediyor.

RUSYA

Rusya, Covid-19'a karşı geliştirdiği Sputnik V aşısı ile ülkede aşı kampanyasını başlattı. 5 Aralık 2020 itibariyle ülkede toplu aşılama başladı. Rus yapımı aşının, ilk olarak doktorlara ve diğer sağlık çalışanları ile öğretmenlere ve sosyal hizmet çalışanlarına uygulanacağı aktarılırken, bu meslek gruplarının hastalığa maruz kalma riskinin yüksek olduğu belirtildi. Aşı vurulacak kişilere 60 yaş sınırı getirilirken, sağlık sorunu olanlar, hamileler ve son iki haftadır solunum yolu hastalığı olanlar aşı yaptıramayacak. Şimdiye kadar 144 milyon 500 bin nüfuslu ülkede 1 milyon 500 bin kişi aşı oldu.

ÇİN

Çinli yetkililer, Coronavirus'e karşı ilk aşıyı 31 Aralık'ta resmi olarak onayladı. Sinopharm'a ait bir ürüne şartlı pazarlama izni verildi. Çin, şubat ayındaki Çin Yeni Yılı kutlamalarına kadar 50 milyon ülke vatandaşının aşılanmasının planlandığını bildirdi. Ancak 1 milyar 390 milyonluk ülkede gelen bilgilere göre henüz 9 milyon kişi aşılandı.

BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ

BAE Sağlık Bakanlığı, Pfizer/BioNTech tarafından geliştirilen Coronavirus aşısına acil kullanımı 22 Aralık’ta onay verdiğini duyurmuştu. BAE, daha önce Çin'in Sinopharm şirketinden aldığı Coronavirus aşısı 9 Aralık'tan itibaren vatandaşlara aşı yapılmaya başlanmıştı. 9 milyon 890 bin nüfusa sahip ülkede
1 milyon 797 bin 926 kişi aşı oldu.

HENÜZ AŞILAMANIN BAŞLAMADIĞI ÜLKELER


Tüm ülkelerin aşıyı tedarik etmekteki hızı aynı olmadı. Aşıya ulaşmada dış yardıma muhtaç ülkeler için oluşturulan, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bünyesindeki Covid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı'ndan (COVAX) faydalanacak 92 ülkenin yarısından fazlası Afrika ülkeleri oluşturuyor. Ülkeler jeopolitik bağlantılarını kullanarak aşı temin ediyorlar. Çin'e yakın olan devletler Sinopharm, Rusya'ya yakın olanlar Sputnik V almaya çalışıyorlar.

Kenya, Güney Afrika, Fas ve Mısır aşı yarışında farklı bir strateji izliyor. Klinik deneyler için ilaç firmalarına kapılarını aralayan bu ülkeler, aşıya ulaşmada öncelik kazanırken, diğer yandan aşıların daha kapsamlı coğrafyalarda denenmesine fırsat tanıyarak bilimsel çalışmaları desteklemiş oluyorlar.

Fas'ta toplu aşı kampanyasının şubat ayında başlaması planlanıyor.

Gine, hükümet yetkililerine verilmek üzere Rusya'da geliştirilen Sputnik V adlı aşıdan sadece 55 doz sipariş verdi.

Ortadoğu ülkelerinin birçoğu aşı anlaşmalarını dahi yapamadı.

Sağlık Bakanlığı aşı ülkeler COVID-19 Pfizer BioNTech Sputnik V