'Erdoğan ne Avrupa'yı ne de ABD'yi kendi tarafına çekmeyi başarabildi'

'Erdoğan, Avrupa'dan uluslararası hukuka aykırı müdahalenin tanınmasını ve çoğu Suriye'nin kuzeyinden gelmeyen mültecilerin bölgeye yerleştirilmesinin masraflarını üstlenmesini istiyor.'

'Erdoğan ne Avrupa'yı ne de ABD'yi kendi tarafına çekmeyi başarabildi'

Türkiye'nin Suriye'ye yönelik askeri harekatı Alman basınında geniş yer bulmaya devam ediyor. Ülkenin iki önemli gazetesinde konuyla ilgili çıkan yorumlar şöyle:

Frankfurter Allgemeine Zeitung'da yer alan yorumda, Türkiye'nin Suriye'ye yönelik askeri harekatın ülkeyi yanlızlaştırdığı ve bu durumun yarattığı riskler ele alınıyor:

"Erdoğan, ne Avrupa'yı ne de ABD'yi kendi tarafına çekmeyi başaramadığından şimdi tekrar Avrupa'yı kapıları açmak ve Suriye'nin kuzeydoğusuna düzenlenen operasyon sonrası mülteci durumuna düşecekler de dahil, Türkiye'deki milyonlarca mülteciyi göndermekle tehdit ediyor. Erdoğan böylece Avrupa'dan iki şey talep ediyor: Uluslararası hukuka aykırı müdahalenin tanınması ve çoğu Suriye'nin kuzeyinden gelmeyen, iki milyon Suriyeli mültecinin bölgeye yerleştirilmesinin masraflarını üstlenmesini. Avrupa bu ikisine de razı olmayacak. Erdoğan ABD'ye de güvenemez, çünkü ABD Kongresi Türkiye'ye yaptırım tehdidinde bulunuyor. Başkan Trump ve Cumhurbaşkanı Erdoğan bir ay sonra Washington'da bir araya gelmek istiyor. Erdoğan o zamana kadar ne Türkiye, ne de Suriye'ye barış vaadeden "Barış Pınarı Harekâtı'nı" tamamlamak istiyor. Umulan, Ankara hükümetinin, tek başına kalmış bir Türkiye'nin kolaylıkla Ortadoğu'daki girdaba kapılabileceğinin idrak etmesi."

SZ: TÜRKİYE KRİZ YARATTI

Süddeutsche Zeitung'da yer alan yorumda Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine operasyon düzenlemesi nedeniyle NATO içinde yarattığı krize dikkat çekiliyor. Yorumda, Türkiye'nin zor ancak önemli bir müttefik olduğu değerlendirmesi yapılıyor:

"NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'den neredeyse imkansız bir cambazlık yapması bekleniyor. Stoltenberg, cuma günü, ittifakın pek çok ülkesinin karşı çıktığı, devletler hukukuna uygunluğu şüpheli bir Suriye operasyonu düzenleyen ülkenin Cumhurbaşkanı ile bir araya geliyor. Fransa, Almanya ve İngiltere Birleşmiş Milletler nezdinde olağanüstü oturum düzenlenmesini talep etti. ABD Başkanı Donald Trump ise hala kararsız ve görünen o ki, Erdoğan'ın Suriye'ye girişine yeşil ışık yaktığı yönündeki imajını ortadan kaldırmaya çalışıyor. Ancak Demokratlar ve Cumhuriyetçiler Türkiye'ye karşı eşine az rastlanır bir uyumla ve Trump'ın bu sefer bir veto ile engelleyemeyeceği yaptırım hazırlıkları yapıyor. NATO Genel Sekreteri olarak Stoltenberg NATO ülkesi 29 ülkenin de çıkarlarını göz önüne almalı. Buna Türkiye'nin çıkarları da dahil. Bu yüzden, Çarşamba akşamı Roma'daki toplantıda ifade edilen 'Müttefikimiz Türkiye, Suriye krizinin en yakınında duran cephedir ve meşru güvenlik endişeleri vardır: Ülke terör saldırılarının hedefi olmuş ve milyonlarca mülteciyi ülkesine almıştır' gibi açıklamalar duyuyoruz. Bunlar, Türk basınının kamuoyunu inandırmak için kullandığından başkası değil."

Türkiye suriye almanya basın askeri harekat