Suriye'nin Lazkiye, Tartus, Humus ve Hama bölgelerine yönelik saldırılar sırasında yüzlerce kadının kaçırıldığı ve akıbetlerinin bilinmediği belirtildi. Kaçırılan ve çoğunluğunu Alevi kadınların oluşturduğu kadınlar için Barışa İhtiyacım Var Kadın İnisiyatifi 7 ilde eylem yapacak.
Süveyda Askeri Meclisi, stratejik noktalarda kontrolün sağlandığını duyurdu. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk ise Suriye geçici hükümetinin Süveyda’ya yönelik saldırılarına dair soruşturma çağrısı yaptı. 13 Temmuz'da Süveyda'da başlayan çatışmalarda SOHR'a göre, 516 kişi öldü.
İsrail'in Suriye'nin başkenti Şam'da devlet kurumlarını hedef alan saldırıları sonrası, Şam güçleri Süveyda'dan çekildi. Çekilme sonrası konuşan Suriye geçiş hükümeti lideri Şara, İsrail'i ülkesini bölmeye ve iç savaşa sürüklemeye çalışmakla suçladı.
Meclis Genel Kurulu’nda, İsrail'in Suriye'deki saldırılarına karşı Meclis Başkanlığı Tezkeresi kabul edildi.
Suriye geçiş hükümeti, yayınladığı resmi açıklamda, yabancı savaşçılarının katliam suçları işlediğini itiraf etti. Şam güçlerini hedef alan İsrail ise artık uyarı yapmayacaklarını belirtti. İsrail ordusu, Suriye’de birkaç gün sürebilecek çatışmalara hazırlanıyor.
İsrail, Şam'da Suriye rejiminin Genelkurmay Başkanlığı karargâhının giriş kapısına yönelik hava saldırısında bulunduğunu açıkladı.
İsrail ordusu, 'kısa süre önce, onlarca İsrailli sivilin sınır çitini aşarak Suriye topraklarına girdiğini' duyurdu. Ordunun sınırı geçen sivillerin geri getirilmesi operasyon yürüttüğü açıklandı.
ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barrack, 'Süveyda’daki son çatışmalar tüm taraflar açısından endişe verici ve Dürziler, Bedevi kabileleri, Suriye hükümeti ve İsrail güçlerini kapsayan barışçıl ve kapsayıcı bir sonuca ulaşmaya çalışıyoruz' açıklamasını yaptı.
Almanya Dışişleri Bakanlığı, Suriye’de yaşanan çatışmaların "büyük bir endişeyle takip edildiğini" açıkladı.
Suriye geçiş hükümeti İçişleri Bakanlığı, kendilerine bağlı güçlerin Süveyda’ya girdiğini ve kentte sokağa çıkma yasağının ilan edildiğini duyurdu. Dürzi Topluluğu Ruhani Başkanlığı ise, bölgeye girişini onayladıklarına dair yayımlanan bildirinin baskı altında hazırlandığını duyurdu.
Demokratik Özerk Yönetim ile Şam hükümeti arasındaki müzakereler çökerse, MİT’in gelecekte Tabka ve Rakka bölgelerine yönelik bir askeri operasyon planladığı belirtiliyor.
Süveyde kentinin batısında şiddetli çatışmalar yaşanırken, İsrail ordusu, Suriye geçiş hükümetine ait tankları hedef aldığını duyurdu. Çatışmalar, Suriye geçiş hükümetine bağlı gruplar ile Dürzi yerel savaşçılar arasında yaşanıyor ve en az 37 kişi yaşamını yitirdiği belirtiliyor.
Suriye'nin Süveyda kentinde, Suriye geçiş hükümetine bağlı gruplar ile Dürzi yerel savaşçılar arasında yeniden başlayan çatışmalarda en az 37 kişi yaşamını yitirdi. SDG yaşananlar ile ilgili yaptığı açıklamada, 'ateşkes' çağrısı yaptı.
ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’ye yönelik yaptırımları sona erdiren başkanlık kararnamesini imzaladı.
Şam'da Mar İlyas Kilisesi'nde canlı bomba saldırısı düzenlendi, en az 30 kişi öldü. Patlama, yıllar sonra Suriye’deki ilk büyük saldırı olarak kayda geçti. Şam, saldırıyı IŞİD'İn yaptığını açıkladı.
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noël Barrot, Demokratik Suriye Güçleri ile Türkiye arasında arabuluculuk yaptıklarını ve Mazlum Abdi ile düzenli temas halinde olduğunu söyledi.
Şam iktidarının YPJ’lileri serbest bırakmayı kabul etmemesi üzerine sekteye uğrayan süreç, yeniden başladı. Şeyhmaksut ve Eşrefiye Mahalleleri Genel Meclisi ile Şam iktidarı arasında imzalanan anlaşma kapsamında, 'esir ve tutuklu değişiminin' ikincisi gerçekleştirildi.
Washington Post, Suriye'nin geçici Cumhurbaşkanı Şara'nın selefi grupların baskısıyla zor bir dönemece girebileceğini ve 'Suriye’nin yeniden iç savaşa sürüklenebileceğini' yazdı. ABD Dışişleri Bakanı da geçtiğimiz hafta 'Suriye'nin haftalar içinde iç savaşa sürüklenme' ihtimaline dikkat çekmişti.
Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi’nden bir heyet, merkezi yönetimle ilk resmî toplantılarını gerçekleştirmek üzere Şam’a gitti.
Şam iktidarıyla imzalanan anlaşma maddelerinin uygulanmasından sorumlu komite, tutuklu ve esirlerin ikinci grubunun takas edilmesinin ertelenmesinin en önemli nedeninin Şam iktidarının YPJ üyelerini serbest bırakmayı reddetmesi olduğunu belirtti.
The New York Times’ta yayımlanan makalesinde İlham Ahmed, Suriye’de hazırlanan geçici anayasanın farklı etnik grupların haklarını korumakta yetersiz kaldığını belirtti ve Alevi ve Dürzi'lere yönelik saldırıları 'Kapsayıcı olmayan anayasal düzenin yol açtığı çatışma sinyalleri' olarak değerlendirdi.
ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Thomas Joseph Barrack, 1916 Sykes-Picot Anlaşması'nı eleştirerek, Ortadoğu'ya "Batı müdahalesi döneminin sona erdiğini" söyledi.
Colani başkanlığındaki Suriye’nin geçiş dönemi hükümeti, Rojava’nın Haseke kentinde bulunan ve IŞİD üyelerinin ailelerinin kaldığı Hol Kampı’na ilk kez resmi bir heyet gönderdi.
Atina’daki konferansta konuşan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Dairesi Eşbaşkanı İlham Ahmed, Baas rejimine dönmenin mümkün olmadığını, çözümün özerk bir yönetim sistemine geçmekle mümkün olacağını söyledi.
Foza Yûsif, "Suriye’nin son aylarda derin bir siyasi krizle karşı karşıya olduğunu vurgulayarak, çözümün güvenlik ve askeri yaklaşımlardan uzak, siyasi ve kapsayıcı yöntemlerle sağlanması gerektiğini belirtti".
Suriye’de cihatçı gruplarca iki Alevi kadının kaçırıldığı ve bir kadının ise işkenceyle katledildiği bildirildi. Son 3 gün içerisinde kaçırılan iki kadının akıbeti bilinmiyor.
Şam hükümetinin Kara ve Deniz Geçişleri Genel İdaresi, bir milyon metrekareden fazla bir alanı kapsayan serbest bölgelere yirmi yıl süreyle yatırım yapmak üzere Çinli bir şirketle mutabakat zaptı imzaladığını duyurdu.
Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi’nden bir heyetin, Paris’te Fransız parlamenterlerle bir araya gelerek, diplomatik temaslarda bulunduğu öğrenildi.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, HTŞ yönetiminin haftalar içinde çökebileceği öngörüsünde bulunarak, “Ülkenin bölünmesinin birkaç ay değil, belki birkaç hafta uzaklıkta olduğunu değerlendiriyoruz" dedi.
MİT Başkanı İbrahim Kalın Şam’da geçici hükümetin Cumhurbaşkanı Muhammed Colani ile görüştü.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.