Türkiye'nin operasyonu sonrası 300 binden fazla insanın göç ettiği Efrin'e Şam-SDG anlaşması sonrası geri dönüşler başladı. Efrîn İnsan Hakları Örgütü Eşsözcüsü İbrahim Şexo, 7 bin insanın döndüğünü daha fazla geri dönüş için güvenliğin sağlanması gerektiğini söyledi.
Arap devletlerinden, SDG-Şam arasında yapılan 8 maddelik anlaşma ile ilgili açıklama yapıldı. Açıklamalarda, ‘anlaşmanın iç barış ve istikrar açısından olumlu olduğu' vurgulandı.
Alevilere yönelik katliamlar ile ilgili konuşan HTŞ lideri Colani, ‘sorumluları cezalandırma’ sözü verdi. Şam-DSG anlaşmasında da ‘sorumluların hesap vermesi’ şartının ön koşul olduğu söyleniyor.
Suriye’de Alevilere yönelik saldırılara ilişkin açıklama yapan DEM Parti Grup Başkanvekili Koçyiğit, SDG ile Şam arasındaki anlaşmanın saldırıları durdurmak için önemli bir adım olduğunu söyledi. Koçyiğit, AKP’nin saldırılara ilişkin tavrına da ‘SMO’yu mu aklamaya çalışıyor’ sorusu ile tepki verdi.
SDG, Şam yönetimi ile imzaladığı anlaşmaya dair ilk resmi açıklamasında “Bu süreçte, hiçbir istisna olmaksızın tüm Suriyeliler, kendi geleceklerini belirleme hakkına sahip olacaklardır” vurgusu yaptı. İlham Ahmed ise ‘anlaşma ile kıyı bölgelerinde yaşanan olayların duracağını’ söyledi.
SDG Basın Merkezi, son 24 saat içerisinde Tişrin, Sirin ve Kerekozak’ta saldırıların arttığını duyurdu.
‘Tüm halklar ile görüşülmedi’ gerekçesi ile eleştirilen SDG-Şam anlaşması ile ilgili kaynaklar, Özerk Yönetim’in birkaç gün önce Alevi, Dürzi ve Ermeniler başta olmak üzere tüm gruplarla görüştüğünü söyledi. Alevilere yönelik saldırıların da anlaşmanın ilk şartlarından olduğu söyleniyor.
Şam ile SDG arasından imzalanan anlaşmanın detaylarını Salih Müslim anlattı. Müslim her bir 8 madde için komisyonlar kurulacağını ve bu komisyonların bir yıl içinde anlaşma sağlayacağını söyledi. Her bir maddeyi tek tek açan Müslim, ‘Artık bu devletin ortağıyız’ yorumunu yaptı.
Suriye'de HTŞ yönetimi altında Ulusal Diyalog Konferansı düzenleniyor. "Ulus için yeni bir yol" söyleminin kullanıldığı konferansın sonunda yeni anayasaya ilişkin bildiri yayımlanması bekleniyor.
SDG Genel Komutanı, HTŞ'yle müzakerelerde Colani'nin Rojava'dan ne talep ettiğini açıkladı. Geçiş dönemi cumhurbaşkanı atanmasından dolayı tebrik ettiği Colani'yi Kuzeydoğu Suriye'ye davet eden Abdi, diyaloğun sürdürülmesini istedi.
HTŞ'nin kurduğu Suriye Ulusal Diyalog Konferansı Hazırlık Komitesi Başkanı, Kürtlerin katılımıyla ilgili sözlerinin tepki çekmesi üzerine açıklama yaptı. Konferansa Rojava ve SDG'nin katılımını reddeden Dığeym, etnik-mezhepsel ayrım yapılmayacak diyalogda Kürtlerin "temel rol oynayacağını" söyledi.
Paris’te Suriye konusunda düzenlenen uluslararası konferansta konuşan Macron, "Fransa, Kürtlerin öncülüğündeki SDG güçlerine borçludur ve bu güçler yalnız bırakılmamalıdır" dedi.
BMGK toplantısında BM Suriye Temsilcisi ile ABD'nin BM Temsilciliği, Rojava'da "sivil ölümlerine yol açıp IŞİD'le savaşı sekteye uğratan çatışmaların durması" çağrısı yaptı. BM İnsani İşler Sorumlusu, SMO'nun Minbiç'e saldırılarının 25 bin kişiyi yerinden edip onlarca sivili öldürdüğünü söyledi.
ABD, BM'ye "Suriye'de IŞİD bağlantılı kişilerin tutulduğu kampların parasını sonsuza kadar ödeyemeyiz" dedi. Rojava yetkilileri, El Hol ve Roj dahil kampları bu yıl sonuna kadar boşaltmayı hedeflediklerini söyledi. Ancak bugüne dek Irak hariç diğer ülkeler, vatandaşlarını geri almaya pek yanaşmadı.
Suriye'deki Amerikan askeri güçlerinden "çekilme planına" ilişkin bir bilgilendirme almadığını duyuran SDG, IŞİD tehlikesi uyarısı yaptı.
ABD medyasına göre Pentagon yetkilileri Suriye'deki yaklaşık 2000 askerin 90 güne kadar tamamen çekilmesi için planlar hazırlıyor. NBC News, hazırlığın Trump'ın Suriye'den çekilme niyetini belli etmesinin ardından başladığını belirtti.
Colani, SDG'ye tam teşekküllü savaş başlatmaya hazırlanan Ankara'dan müzakerelere alan açmak için beklemesini istediklerini söyledi. HTŞ lideri, anlaşmaya varmak için daha fazla zamana ihtiyaç olduğunu belirtti Savunma Bakanı Ebu Kasra, "Bu meselenin barışçı yollarla çözülmesi daha iyi olacak" dedi.
Reuters, Colani'nin bugün Ankara'da Erdoğan'la görüşmesinde ortak savunma paktını görüşeceğini duyurdu. Habere göre yeni Suriye ordusunu eğitmenin yanısıra Suriye'nin orta bölgesinde iki hava üssü kuracak Ankara, böylelikle kuzeydoğudaki Kürt güçlerine mesaj verecek.
Minbiç dışındaki anayolda bombalı aracın patlatılması sonucu tarım işçilerinin öldüğü saldırıyı kınayan SDG Genel Komutanı, Suriye'nin toplumsal yapısına doğrudan tehdit tepkisini göstererek faillerin cezalandırılmasını istedi. SDG, Ankara destekli Suriye Milli Ordusu'na (SMO) işaret etti.
Colani, önceki açıklamalarında zikrettiği Suriye'de seçim düzenleme süresine bu kez 1 yıl daha ekleyip "Tahminimce seçimlere kadar yaklaşık 4-5 yıl geçecek" dedi. HTŞ lideri, SDG'nin silahlarını merkezi devlete devretmesiyle ilgili aralarında bazı görüş ayrılıklarının sürdüğünü belirtti.
JPost'a konuşan İlham Ahmed, HTŞ'nin Suriye'de kendilerini yöneten farklı unsurları tek sistem altında toplamaya kalkışması halinde iç savaş çıkacağı uyarısında bulundu. Rojava yetkilisine göre terör listesinden alınma, yaptırımları kaldırmayla ödüllendirilmesi halinde HTŞ yönetimi tekeline alır.
SDG ile HTŞ arasındaki müzakerelerde ABD öncülüğündeki koalisyonun arabuluculuğunu doğrulayan Abdi, "Suriye vizyonumuz, demokrasiye dayalı, merkezi olmayan, laik ve sivil bir ülkedir" dedi. SDG Komutanı, Kürtlerin yerel işlerini ademi merkeziyetçi bir devlette yürütmek istediğini vurguladı.
Kobanê yakınındaki Sirin'de bir pazarı hedef alan SİHA saldırısı ve başka bölgelere yönelik topçu bombardımanlarında aralarında çocukların olduğu sivillerin öldüğü ve yaralandığına dair açıklama yapan SDG, Ankara ile SMO'yu suçladı.
MİT Başkanı İbrahim Kalın, yeniden Şam'a giderek HTŞ lideri Colani'yle görüştü. Görüşmenin ana başlıklarından birisinin SDG olması bekleniyor.
Suriye'de Kürtlerin eşit vatandaşlığı, topraklarına geri dönüşünü vaat eden Colani, HTŞ'nin görüşmeler yoluyla SDG'ye ilettiği şartlardan şöyle söz etti: "Tüm silahlar devletin elinde olmalı. Suriye'de yabancı silahlı grupların, özellikle Türkiye'yi tehdit edenlerin varlığını kabul etmeyeceğiz."
Kürtçe açıklama yayımlayan Şeybani, Suriye’deki Kürt toplumunun Esad yönetiminin büyük haksızlığına uğradığını söyleyerek eşitlik ve adaleti birlikte inşa etme çağrısı yaptı. HTŞ'nin Dışişleri Bakanı, Suriye'yi Davos'ta başlayan Dünya Ekonomik Forumu'nda temsil edeceğini de duyurdu.
IŞİD'lilerin tutulduğu Haseke'deki bir hapishaneyi ziyaret eden Reuters, Ankara'nın desteğiyle HTŞ'nin bu hapishanelerin idaresini devralmak istediğini, SDG'nin ise reddettiğini aktardı.
Tişrin Barajı bölgesinde 6 kişinin öldürüldüğü, 15 kişinin yaralandığı saldırının ardından, Rojava Özerk Yönetimi, Suriye halkına ve uluslararası topluma çağrı yaptı: "Türkiye kaynaklı saldırılar durdurulsun, uluslararası güç konuşlandırılsın."
16 Ocak'ta Erbil'de yapılan Barzani-Abdi görüşmesini memnuniyetle karşıladığını açıklayan ABD yönetimi, "Kürtler arası diyaloğun önemine" vurgu yaptı.
ABD, Türkiye, HTŞ, SDG çemberindeki müzakerelerle ilgili Reuters'a konuşan kaynaklar, bu müzakerelerin, Kürt savaşçıların bazılarının Suriye ordusuyla bütünleşmesi, bazılarının Suriye'yi terk etmesini sağlayacak bir anlaşmaya zemin hazırlayabileceğini söyledi. Ancak aşılması gereken zorluklar var.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.