Şam'da HTŞ lideri Colani'yle görüşen Almanya ve Fransa'nın dışişleri bakanları, yeni yönetimin Avrupa'dan destek alabilmesi için Kürtler ve kadınlar dahil tüm grupların geçiş sürecine katılmaları gerektiğini vurguladı. Bakanlar ayrıca SDG'nin Suriye ordusuna entegre edilmesi için çağrıda bulundu.
HTŞ Lideri Colani, "Kuzey Suriye'deki krizin çözümü için SDG ile görüşmelerimiz devam ediyor" dedi ve "Kürtler Suriye'nin ayrılmaz parçası" değerlendirmesinde bulundu.
BM Suriye Özel Temsilcisi Pedersen, SDG ile SMO arasındaki gerilimin siyasi yollarla çözülmesi gerektiğini, aksi takdirde tüm Suriye için "dramatik sonuçlar" doğabileceği uyarısında bulundu.
Fransa Dışişleri Bakanı Barrot, Suriye’de kapsayıcı bir geçiş sürecinin hayati önemde olduğunu ifade ederek, SDG'nin burada temsil edilmesi gerektiğini söyledi. Barrot, Macron'un Erdoğan'la telefon görüşmesinde bu konuyu vurguladığını belirtti.
Türkiye destekli SMO'nun komutanları Seyf Ebubekir Polat ve Muhammet Casim MHP lideri Bahçeli'yi ziyaret etti.
SDG, ABD arabuluculuğunda Minbic ve Kobanê bölgeleri için kalıcı ateşkes sağlamak amacıyla süren görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlandığını açıkladı.
ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Suriye'de IŞİD'in yeniden canlanmasına imkan verecek bir ortamın oluşmasını asla istemediklerini ve bu kapsamda SDG ile çalıştıklarını söyledi. Blinken, Suriye'de istikrarın sağlanması noktasında ümitli olduklarını vurguladı.
SDG Genel Komutanı Mazlum Abdi, SMO'nun saldırıları gerekçesiyle IŞİD karşıtı operasyonları askıya aldıklarını açıkladı. Abdi, ayrıca IŞİD'in kaos ortamından faydalanmaya başladığını söyledi.
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Komutanı General Michael Erik Kurilla, SDG'yi ziyaret etti. Açıklamada, "IŞİD'in mevcut durumu istismar etmesini önlemek için devam eden çabalar hakkında birinci elden değerlendirme yapıldı" denildi.
Biden yönetiminin, SDG'ye yönelik saldırıları durdurmak için Türkiye'ye baskı yaptığı öne sürüldü. İddiaya göre CIA Direktörü Burns, Dışişleri Bakanı Blinken ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan, bu kapsamda Türkiye'deki mevkidaşlarıyla görüştü.
Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılara karşı sınırda yürüyüş gerçekleştirilen Barış Anneleri, savaş ve çatışmaların çözüm olmadığına işaret etti. "Artık yeter" diyen anneler barış çağrılarını yineledi.
İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Sa'ar, Suriye'de hiçbir tarafı desteklemek niyetinde olmadıklarını söyledi.
Gazetedeki analizde, 'Türkiye'nin, Tel Rıfat ve Menbiç sınır bölgelerini yönelik operasyonu hem ABD hem de Rusya’da olumsuz karşılandı ve operasyon başlamadı' ifadelerine yer verildi.
Kutlamaya, SDG Genel Komutanı Mazlum Abdi, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın kuzeydoğu Suriye temsilcisi Pearl ve PYD Eş Başkanlık Konseyi Üyesi Salih Müslim katıldı.
Suriye krizinin 11’inci yıldönümüne ilişkin açıklama yapan DSG Genel Komutanı Mazlum Ebdi, "Suriye halkı özgürlük ve istikrarı hak ediyor" dedi.
'Biden’ın açıkça SDG’nin rolünün altını çizmesi ve teşekkürlerini dile getirmesi önemli. Bağdadi’nin yine Türkiye’nin sınırlarının dibinde saklanırken öldürülmesinde de aynısı olmuştu.'
'Araplar, Kürtler ve Süryaniler tek bir bayrak altında savaştılar. Kimse SDG'nin dindar, etnik, milliyetçi olduğunu söylemiyor. Tüm bileşenlerin bir karışımıdır.'
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in önümüzdeki hafta Suriye'nin kuzey ve doğusundaki yönetim bölgelerini ziyaret edeceği iddia edildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni askeri harekât için tezkereyi Meclis'ten geçirmesine rağmen beklenen hamle gelmedi ama operasyon planının sahaya önemli yansımaları oldu.
Pentagon Sözcüsü John Kirby, SDG'yle Suriye'deki işbirliklerinin sadece IŞİD tehdidine dayalı olduğunu ve bu tehdit oldukça ortaklığın devam edeceğini söyledi.
'Yerel toplulukların yeniden inşa edilip gelişebilmesi için güvenlik ve istikrarı sürdürmeye yönelik SDG çabalarını desteklemeye kararlıyız.'
Kuzey Suriye Ajansı’na göre, Rusya Rojava Yönetimi ile Şam arasındaki diyalog kurma çabalarını artırdı.
Rusya’nın Rojava Özerk Yönetimi ve Şam rejiminin bir araya gelmesi ve anlaşması için 4 şart ileri sürdüğü belirtildi.
'Kuzey Suriye'deki Türk destekli gruplar, Kürt nüfusun çoğunlukta olduğu bölgelere giden nehir üzerinde barajlar inşa ederek suyu silah haline getirdiler.'
Bir iddiaya göre, Türkiye bugün, yani Salı günü Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) karşı askeri operasyon başlatmayı planlıyor.
Rusya bölgede varlığını sürdürmeye çalışıyor. Bu nedenle, Türkiye'yi kuzeyden, Irak'ı doğudan sınırlayan Kamışlı şehrinin stratejik coğrafi konumundan yararlanıyor.
'Suriye'de sürdürülebilir bir siyasi çözüme ulaşılana kadar ABD birliklerinin Suriye'deki varlığını ve SDG ile ortaklıklarını sürdürme ihtiyacı vurgulandı.'
İngiliz The Times gazetesi, ABD’nin, Suriye’de desteklediği YPG’yi, Afganistan’daki gibi terk etmeyeceğine söz verdiğini aktardı.
Al-Monitor yazarı Sultan Al-Kanj, Türkiye’nin Ağusto ayı içinde Suriye’deki YPG mevzi ve yöneticilerini hedef alan saldırılarının dökümünü yaptı.
David Lepeska, The National News gazetesine Türkiye’nin Rojava bölgesine giderek artan saldırılarını değerlendiren bir makale kaleme aldı.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.