Şam'a giden Avrupalı bakanlar, SDG için çağrıda bulundu

Şam'da HTŞ lideri Colani'yle görüşen Almanya ve Fransa'nın dışişleri bakanları, yeni yönetimin Avrupa'dan destek alabilmesi için Kürtler ve kadınlar dahil tüm grupların geçiş sürecine katılmaları gerektiğini vurguladı. Bakanlar ayrıca SDG'nin Suriye ordusuna entegre edilmesi için çağrıda bulundu.

Şam'a giden Avrupalı bakanlar, SDG için çağrıda bulundu

Artı Gerçek - Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile Fransız mevkidaşı Jean-Noel Barrot Şam'da Heyet Tahrir Şam (HTŞ) lideri Ahmed eş-Şera'yla (bilinen adıyla Colani) görüştü.

Bakanlar, görüşmenin ardından yaptıkları açıklamada Kürtlere ve kadınlara dikkat çekti. Reuters'ın haberine göre Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock, yeni yönetim Avrupa'dan destek isteyecekse kadınlar ve Kürtler de dahil tüm Suriyeli grupların geçiş sürecine katılmaları gerektiğini söyledi.

Baerbock konuşmasının devamında Suriye’nin tüm komşularını ülkenin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı göstermeye çağırarak, şu ifadeleri kullandı:

"Kürtlerin güvenliği, barışçıl bir Suriye için çok önemli. Kuzeydeki çatışmaların sona erdirilmesi, Kürt güçleri ve Suriye Milli Ordusu'nun kapsayıcı bir Suriye güvenlik yapısı içine entegre edilmeleri gerekiyor."

SDG ile Şam yönetimi arasında görüşmelerin başlamasının önemine dikkat çeken Baerbock, "SDG ile görüşmelerin başlatılması, atılan önemli bir ilk adım olacak" ded.

'AB, İSLAMCI YAPILANMALARI FİNANSE ETMEYECEK'

Baerbock, Avrupa Birliği'nin (AB) Suriye'yi, ülkenin yeniden inşa sürecinde destekleyeceğini ancak İslamcı yapılanmaları finanse etmeyeceklerini vurguladı. Baerbock, Colani'yle görüşmelerinde bu konuyu çok detaylı ve açık bir şekilde konuştuklarını ifade etti.

AB'nin Suriye'ye uyguladığı yaptırımları kaldırmaya başlayıp başlayamayacağı sorusuna Baerbock, bunun siyasi ilerlemeye bağlı olacağını söyledi. 'Bazı olumlu işaretler' olduğunu belirten Baerbock, harekete geçmek için çok erken olduğunu ekledi.

BARROT: SDG, SURİYE ORDUSUNA ENTEGRE EDİLMELİ

Fransa Dışişleri Bakanı Barrot da Almanya ve Fransa'nın Suriye'ye yeni anayasa taslağı hazırlanırken teknik yardım ve danışmanlık sunmayı planladığını belirterek, demokratik geçiş umudunun 'kırılgan ama gerçek' olduğunu söyledi.

Kürt askeri güçlerin (SDG) Suriye ordusuna entegre edilmesi için siyasi bir çözüm çağrısında bulunan Barrot, kalıcı bir ateşkes sağlanması gerektiğini vurguladı.

Bu arada Colani, Barrot'un elini sıksa da Baerbock'a elini uzatmadı. Colani'nin bu hareketi gündem oldu (HABER MERKEZİ)

almanya fransa SDG suriye