DEM Parti'den yapılan açıklamada, " Görüşmede hem Suriye’deki hem de Türkiye’deki siyasal gelişmeler ve barış müzakereleri üzerine görüş alışverişinde bulunuldu" denildi.
DSG, Genel Komutanları Mazlum Abdi ile Özerk Yinetim’den İlham Ehmed’in Erbil’de, Fransa Dışişleri Bakanı ean-Noêl Barrot ve IKBY Başbakanı Naçirvan Barzani arasındaki görüşmeye dair açıklama yaptı.
DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi ile Özerk Yönetim Dış İlişkiler Dairesi Eşbakanı İlham Ehmed, Irak Federe Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ile görüştü. Abdi ve İlham Ehmed dün de Erbil'de Fransa Dışişleri Bakanı ile görüşmüştü.
DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi, Erbil’de Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ile görüşü. Görüşmede Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nden İlham Ehmed de yer aldı. Görüşmeye dair açıklama yapan Barrot, 'Suriye'deki geçiş sürecinde Kürtlerin hakları tam olarak dikkate alınmalıdır!' dedi.
Daha önce bir kongre yapılacağı açıklanmış ancak 18 Nisan’da yapılması planlanan kongre, ertelenmişti.
Dün akşam saatlerinde gerçekleşen ziyarette, Mazlum Abdi ve Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) Genel Komutanlık Üyesi Rohilat Efrîn, nöbet tutanlarla kısa bir toplantı düzenledi.
Avrupa heyetinin, Kuzey ve Doğu Suriye’de Demokratik Suriye Meclisi ve Mazlum ABdi ile görüştü. Görüşmelerde bölgenin askeri ve siyasi durumu ele alındı.
SDG ile Şam yönetimi arasında Heseke’de yapılan toplantıda, Şam yönetimi ile yürütülecek diyalog sürecinde Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerini temsil edecek komite üyeleri açıklandı.
Arap devletlerinden, SDG-Şam arasında yapılan 8 maddelik anlaşma ile ilgili açıklama yapıldı. Açıklamalarda, ‘anlaşmanın iç barış ve istikrar açısından olumlu olduğu' vurgulandı.
Bafil Talabani, SDG ve Suriye Geçici Hükümeti arasında varılan anlaşmayı desteklediklerini, Kuzey ve Doğu Suriye halklarının haklarını koruyan her adımdan umutlu olduklarını söyledi. Neçirvan Barzani ise, 'memnuniyetini' dile getirerek, 'Birlikte çalışmaya hazırız ifadesini kullandı.
‘Tüm halklar ile görüşülmedi’ gerekçesi ile eleştirilen SDG-Şam anlaşması ile ilgili kaynaklar, Özerk Yönetim’in birkaç gün önce Alevi, Dürzi ve Ermeniler başta olmak üzere tüm gruplarla görüştüğünü söyledi. Alevilere yönelik saldırıların da anlaşmanın ilk şartlarından olduğu söyleniyor.
SDG Genel Komutanı Mazlum Abdi, “Barışın sağlanması, bölgemiz üzerinde de etkili olacaktır. Eğer bu süreç başarılı olursa, bunun bize olumlu bir etkisi olacak” dedi.
SDG Genel Komutanı, HTŞ'yle müzakerelerde Colani'nin Rojava'dan ne talep ettiğini açıkladı. Geçiş dönemi cumhurbaşkanı atanmasından dolayı tebrik ettiği Colani'yi Kuzeydoğu Suriye'ye davet eden Abdi, diyaloğun sürdürülmesini istedi.
Minbiç dışındaki anayolda bombalı aracın patlatılması sonucu tarım işçilerinin öldüğü saldırıyı kınayan SDG Genel Komutanı, Suriye'nin toplumsal yapısına doğrudan tehdit tepkisini göstererek faillerin cezalandırılmasını istedi. SDG, Ankara destekli Suriye Milli Ordusu'na (SMO) işaret etti.
Colani, önceki açıklamalarında zikrettiği Suriye'de seçim düzenleme süresine bu kez 1 yıl daha ekleyip "Tahminimce seçimlere kadar yaklaşık 4-5 yıl geçecek" dedi. HTŞ lideri, SDG'nin silahlarını merkezi devlete devretmesiyle ilgili aralarında bazı görüş ayrılıklarının sürdüğünü belirtti.
SDG ile HTŞ arasındaki müzakerelerde ABD öncülüğündeki koalisyonun arabuluculuğunu doğrulayan Abdi, "Suriye vizyonumuz, demokrasiye dayalı, merkezi olmayan, laik ve sivil bir ülkedir" dedi. SDG Komutanı, Kürtlerin yerel işlerini ademi merkeziyetçi bir devlette yürütmek istediğini vurguladı.
DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi, yeni Şam yönetimi ile görüşmeler ve Tişrîn barajı etrafında süren çatışmalara dair açıklamalarda bulundu. Abdi, Şam'a taleplerini ilettiklerini ve yanıt beklediklerini, HTŞ ile aralarında 'askeri koordinasyon olduğunu' söyledi.
Suriye'de Kürtlerin eşit vatandaşlığı, topraklarına geri dönüşünü vaat eden Colani, HTŞ'nin görüşmeler yoluyla SDG'ye ilettiği şartlardan şöyle söz etti: "Tüm silahlar devletin elinde olmalı. Suriye'de yabancı silahlı grupların, özellikle Türkiye'yi tehdit edenlerin varlığını kabul etmeyeceğiz."
16 Ocak'ta Erbil'de yapılan Barzani-Abdi görüşmesini memnuniyetle karşıladığını açıklayan ABD yönetimi, "Kürtler arası diyaloğun önemine" vurgu yaptı.
ABD, Türkiye, HTŞ, SDG çemberindeki müzakerelerle ilgili Reuters'a konuşan kaynaklar, bu müzakerelerin, Kürt savaşçıların bazılarının Suriye ordusuyla bütünleşmesi, bazılarının Suriye'yi terk etmesini sağlayacak bir anlaşmaya zemin hazırlayabileceğini söyledi. Ancak aşılması gereken zorluklar var.
SDG Komutanı Mazlum Abdi'yle görüşen Almanya Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Tobias Tunkel, Rojava için değişim fırsatının doğduğunu ifade ederek, "Müreffeh bir Kürt bölgesi inşa etmek mümkün" dedi. Tunkel, bunun için Kürtlerin ortak bir şekilde Şam yönetimiyle diyalog kurması gerektiğini vurguladı.
SDG Genel Komutanı Mazlum Abdi, CENTCOM Komutanı Michael Erik Kurilla ile bölgede kalıcı bir ateşkes sağlanması konusunda ABD'nin rolünün kritik olduğunu konuştuklarını açıkladı.
DBP Eş Genel Başkanı Bayındır, yeni süreçte Kürt ulusal birliğinin önemine ve Mazlum Abdi, Mesud Barzani görüşmesine dikkat çekti. Ayrıca mevcut sürecin muhataplarından iktidara da Kürt meselesinin çözümü noktasında anayasal adımlar atması gerektiğini, sürecin yeterince tartışıldığını söyledi.
DBP, DSG Genel Komutanı Mazlum Abdİ ile KDP Başkanı Mesut Barzani görüşmesine ilişkin açıklama yaptı: "Kürtler arasında gelişecek olan birlik, sadece bir güç birliği değil, aynı zamanda geleceğin inşası anlamına da gelecektir."
Batı'nın Ankara ile SDG'yi uzlaştırma çabalarına koşut, Suriyeli Kürtlerin birlikte Şam'a giderek yeni geçici hükümetle görüşmesi için Kürtler arası birlik çabaları da yoğunlaştı. IKBY'den Mazlum Abdi’nin Mesud Barzani tarafından Erbil'e davet edildiğini doğrulayan yönde açıklama geldi.
KDP liderinin Rojava'ya gönderdiği Özel Temsilcisi Abdulhamid Derbendi'nin SDG Genel Komutanı Mazlum Abdi ve ENKS yetkilileri dahil taraflarla görüşeceği belirtildi.
ABD Dışişleri Siyasi İşler Müsteşarı, çevrimiçi basın toplantısında, özellikle Ankara ile SDG konusunda ne görüştüğüne dair sorularla karşılaştı. 'Suriye'de IŞİD'in dirilmemesi gerektiğini' vurgulayan Bass, Ankara'nın 'SDG'deki PKK'lilerin Suriye'yi terk etmesi' görüşüne destek verdi.
Rojava Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Dairesi Eşbaşkanı, ABD ve Fransa birliklerinin sınır bölgesini güvence altına alması konusunda görüşmeler yapıldığını söyledi. İlham Ahmed, Fransa'ya sınıra asker gönderme çağrısı yaptı.
HTŞ liderinin, Mazlum Abdi liderliğindeki SDG Genel Komutanlığı'yla Şam'da ilk kez görüşmesine dair SDM Washington Temsilcisi bilgi verdi: "Sadece askeri konular ele alındı, dostane geçti, aradaki sorunların diyalogla çözümüne dair olumlu işaret verdi."
Ankara'nın temel taleplerinden birine olumlu yanıt veren SDG Komutanı, 'Türkiye ile tam ateşkes sağlanırsa, Suriyeli olmayan Kürt savaşçıların bölgelerine dönebileceğini' söyledi. Abdi, Suriye'deki yeni siyasi aşamaya katılmaya hazırlandıklarını belirtti.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.