Mazlum Abdi AFP'ye konuştu: 'Adem-i merkeziyetçi sistem konusunda görüşmeler sürüyor'
SDG komutanı Mazlum Abdi, SDG'nin Suriye ordusuna entegrasyonu konusunda Şam'la "ön anlaşma" sağlandığını duyurdu. Anayasa değişikliği konusunda da 'olumlu yanıt' aldıklarını ancak adem-i merkeziyetçi sistem konusunda görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

Artı Gerçek - Suriye Demokratik Güçleri (SDG) komutanı Mazlum Abdi, AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, Şam'la Suriye ordusuna entegrasyonu konusunda bir "ön anlaşmaya" varıldığını belirtti.
Abdi, geçen hafta Suriye'nin başkent Şam'da ülkenin geçiş hükümetinin Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile bir araya geldi. Görüşmeye ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack ile ABD'li komutan Brad Cooper da katıldı.
Haseke kentinde bulunan bir askeri üste AFP'ye açıklamalarda bulunan Abdi, "Şam'daki son görüşmelerimizin yeni olan tarafı, (anlaşmanın) hükümlerinin uygulanmasını hızlandırma konusunda paylaşılan kararlılık ve güçlü iradedir" dedi.
Abdi, "En önemli nokta ise SDG ile (Kürt) İç Güvenlik Güçleri'nin savunma ve içişleri bakanlıkları çerçevesinde entegrasyonuna dair mekanizmaya ilişkin ön anlaşmaya varılmış olması" diye ekledi.
SDG lideri Abdi, Kürt askerî ve güvenlik heyetlerinin, entregrasyon mekanizmasına dair görüşmeler için hâlen Şam'da olduğunu aktardı.
'ADEM-İ MERKEZİYETÇİ SİSTEM İÇİN GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR'
Abdi, SDG'nin "Suriye Savunma Bakanlığına entegre edilerek yeniden yapılandırılacağını" belirtti.
Ancak taraflar arasında görüş ayrılığı bulunan konular da var. "Biz Suriye'de ademimerkeziyetçi bir sistem talep ediyoruz. Bu konuda anlaşamadık" diyen Abdi, "herkesin kabul edebileceği ortak bir formül bulmak için görüşmeleri sürdürdüklerini" ifade etti.
"Suriye'nin toprak bütünlüğü, ulusal sembollerin birliği, ülkedeki siyasi karar alma süreçlerinin bağımsızlığı ve terörle mücadele" konularında ise mutabakat sağladıklarını vurgulayan Abdi, "Suriye'nin savaş dönemine dönmemesi, istikrar ve güvenliğin sağlanması konusunda hepimiz hemfikiriz. Bu faktörlerin kalıcı bir anlaşmaya varmamızı sağlamaya yeteceğine inanıyorum" diye ekledi.
'ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ KONUSUNDA OLUMLU YANIT ALDIK'
Şara ile yaptığı son görüşmede, Mart ayında ilan edilen anayasa bildirgesindeki "bazı maddelerin değiştirilmesini ya da yeni maddeler eklenmesini" talep ettiğini belirten SDG lideri Abdi, bu konuda "olumlu bir yanıt" aldığını ve "yakında bunun gerçekleşeceğini umduğunu" söyledi. Abdi, söz konusu taleplerinin özellikle de "anayasada Kürt halkının haklarının güvence altına alınacağı" maddelerle ilgili olduğunu belirtti.
TÜRKİYE'NİN ROLÜNE VURGU
SDG lideri Abdi, Şam'la müzakerelere olanak sağladıkları için ABD ve Fransa'ya da teşekkür etti.
Yeni Suriye yönetiminin en büyük destekçilerinden Ankara'nın bu süreçteki tutumuna dair görüşleri de sorulan Abdi, "müzakerelerin başarı şansının elbette Türkiye'nin oynayacağı role bağlı olacağını" ve Türkiye'nin "devam eden bu müzakere sürecinde destekleyici ve katkı verici bir rol oynamasını" ümit ettiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen Çarşamba günü yaptığı açıklamada, 10 Mart mutabakatını kastederek "Suriye Demokratik Güçleri verdiği sözü tutmalı. Suriye ile bütünleşmeyi tamamlamalıdır" demişti.
PETROL GELİRLERİ
Abdi, SDG kontrolündeki bölgede yer alan petrol kaynaklarıyla ilgili konuyu ise Şam'la henüz ele almadıklarını, ancak önümüzdeki görüşmelerde bunun da mutlaka gündeme geleceğini belirtti.
Abdi, "Kuzeydoğu Suriye'deki petrol ve diğer yer altı kaynakları tüm Suriyelilere aittir ve gelirleri tüm Suriye vilayetlerine adil şekilde dağıtılmak zorundadır" dedi. (DIŞ HABERLER-DW)