Erdoğan'ın boykot çağrısı ne kadar etkili?
Almanya’da 61 milyon seçmenden 1 milyon 250 bini Türkiye kökenli. Boykot çağrısı en çok Erdoğan yanlısı 'Yenilik ve Adalet Partisi'nin işine yarayabilir.
DÜNYA - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Cuma günü yaptığı açıklamalarda Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli vatandaşların, "Türkiye düşmanı" olarak tanımladığı Hristiyan Demokrat, Sosyal Demokrat ve Yeşiller partilerine oy vermemeye çağırdı. Erdoğan’ın sözlerine Alman siyasetinden sert tepkiler geldi.
İLGİLİ HABER: MERKEL: MÜDAHALEYE MÜSAMAHA ETMEYECEĞİZ
İLGİLİ HABER: ALMANYA'DAN ERDOĞAN'A JET YANIT
Peki Erdoğan’ın boykot çağrısı karşılık bulacak mı, 24 Eylül’de yapılacak seçim sonuçlarına ne kadar etki yapabilir?
61 MİLYON SEÇMENİN 1 MİLYON 250 BİNİ TÜRKİYE KÖKENLİ
DW Türkçe’de yer alan analiz habere göre Almanya'da 3 milyon Türkiye kökenli insan yaşıyor. Göçmen gruplar üzerinde uzman Data4U adlı düşünce araştırma kuruluşu, Almanya'da 1 milyon 250 bin Türkiye kökenli seçmen bulunduğundan yola çıkıyor. Ancak toplam 61 milyon 500 bin seçmen arasında bu küçük bir oran olarak görülüyor. Data4U'nun tahminlerine göre, 2018'den itibaren 55 bin ilk kez oy kullanacak Türkiye kökenli seçmen beklenirken, 25 bin de yeni vatandaş olmuş Türkiye kökenli seçmen olması bekleniyor. 2030 yılına kadar Türkiye kökenli seçmen sayısının 2 katına çıkacağı tahmin ediliyor.
TÜRKİYE KÖKENLİLER SOL PARTİLERE OY VERİYOR
Göç ve Entegrasyon İçin Alman Vakıfları Danışma Kurulu'nun (SVR) Kasım 2016 tarihli bir analizine göre, "Almanya'daki Türkiye kökenli seçmenler, daha çok sol partilere eğilim gösteriyor". Türk kökenlilerin Sosyal Demokratlara yöneliminin de stabil olduğu kaydediliyor. Data4U'nun yöneticisi Umut Karakaş da "Türk kökenliler sadık birer Sosyal Demokrat Parti (SPD) seçmeni" diyor. Sosyal Demokratların Türk işçilerin Almanya'ya gelmesi girişimiyle bağlantılı olduğunu söyleyen Karakaş, Hristiyan Birlik partilerine ise öncü kültür tartışmaları ya da çifte vatandaşlığı reddetmesi nedeniyle eleştirel yaklaşıldığını belirtti. Data4U'nun anketine göre, 2013 yılında Türk kökenlilerin yüzde 64'ü SPD'ye oy verdi. İkinci sırayı ise yüzde 12 ile Yeşiller ve Sol Parti paylaştı. Merkel'in partisi Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ise sadece yüzde 7 oranında oy alabildi. Türkiye kökenlilerin seçimlere katılım oranı yüzde 71,5'ti.
TÜRKİYE KÖKENLİ MİLLETVEKİLLERİ
Şu anda Türkiye kökenli 11 milletvekili Meclis'te. Bunlardan 5'i SPD'li. Yeşiller Partisi'nde ise aralarında Cem Özdemir'in de bulunduğu 3 Türkiye kökenli milletvekili görev yapıyor. Sol Parti'de 2 milletvekili yer alırken Hristiyan Birlik Partileri bünyesinde ise Cemile Giousouf (CDU) şu ana kadarki ilk ve tek Türkiye kökenli milletvekili.
KRİZİN ETKİLERİ NE OLABİLİR
Data4U'ya göre, Almanya'da yaşayan Türkler daha ziyade sol eğilimli partilere yakın olsalar da bu kişilerin çoğunluğu Türkiye'deki muhafazakar AKP'yi tercih ediyor. Karakaş, "Siyasetin yıllardır eksik entegrasyon çalışması nedeniyle, Türkiye kökenliler kendilerini ikinci sınıf insan hissediyor. Erdoğan, Türkiye kökenlilerin milli gururu ve vatan bağlantısını bildiği için onlara güçlü olma duygusu veriyor" diyor.
ERDOĞAN YANLISI PARTİ: BİG
Karakaş ayrıca, Türkiye'ye eleştirilerin özellikle Federal Meclis'te temsil edilen partilerden geldiği için bazı Türkiye kökenlilerin kendilerini Alman politikasına uzak hissedebileceğini kaydediyor. Karakaş, Türklere yönelen ve Erdoğan'a yakın olan Yenilik ve Adalet Partisi (BİG) ve Alman Demokratlar Birliği gibi küçük partilerin potansiyelini düşük görse de Berlin ve Ankara arasındaki gerginlik devam ettiği sürece bu durumun değişebileceğini belirtiyor. (DW Türkçe)