Erdoğan'ın 'istenmeyen kişi' açıklamasına ABD'den tepki: Konuya açıklık getirmesini talep ettik
Erdoğan'ın 'Bu 10 tane büyükelçinin istenmeyen adam ilan edilmelerini bir an önce halledeceksiniz' dedim' ifadelerine bir tepki de ABD’den geldi
Türkiye, dört yıldır tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala’nın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) verdiği karara uyularak serbest bırakılmasını isteyen 10 büyükelçiyi ‘‘istenmeyen adam’’ ilan etmesine yönelik tepkiler hızla büyüyor. İlk tepki İsveç ve Norveç'ten gelmişti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ifadelerine bir çıkış da ABD’den geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan sözcü Reuters’a yaptığı açıklamada, haberlerin farkında olduklarını ve Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan konuya açıklık getirmesini talep ettiklerini belirtti.
Erdoğan daha önce ABD Başkanı Joe Biden ile önümüzdeki hafta sonu Roma'da yapılacak 20 kişilik (G20) büyük ekonomiler zirvesinde görüşmeyi planladığını söylemişti. Haberde, Türkiye'nin tutumunu çok net bir şekilde ortaya koyması ve ay sonunda başlayacak G20 zirvesi ve Glasgow'daki BM iklim zirvesi öncesinde böyle bir hareketin olası diplomatik yansımaları göz önüne alındığında gerilimi düşürmenin mümkün olduğunu söyledi.
Kavala’nın serbest bırakılması çağrısında bulunanlar arasında Kanada, Danimarka, Fransa, Almanya, Hollanda, Norveç, İsveç, Finlandiya, Yeni Zelanda ve ABD büyükelçileri yer alıyor.
Yeni Zelanda Dışişleri'yse "Resmi kanallar aracılığıyla bir haber almadan herhangi bir yorum yapmayacaklarını" ve "Yeni Zelanda'nın Türkiye'yle ilişkilerine değer verdiğini" belirtti.