Esad sonrası Suriye için ilk uluslararası toplantı: Tüm siyasi-toplumsal güçlerin temsil edildiği barışçı geçiş süreci olmalı

Ürdün'de Blinken ve Fidan'la da biraraya gelen 8 Arap ülkesinin dışişleri bakanları, aralarındaki toplantının ardından ortak açıklama yaptı: 'Tüm siyasi-toplumsal güçlerin temsiliyle barışçı geçiş süreci olmalı, etnik-dini ayrımcılık yapılmamalı .'

Esad sonrası Suriye için ilk uluslararası toplantı: Tüm siyasi-toplumsal güçlerin temsil edildiği barışçı geçiş süreci olmalı

Artı Gerçek - Suriye'de Kaide bağlantılı Heyet Tahrir Şam'ın (HTŞ) öncülüğündeki cihatçıların geçen pazar Beşar Esad yönetimini devirmesi sonrası, Ürdün, Türkiye, ABD, Suudi Arabistan, Irak, Lübnan, Mısır dışişleri bakanları ile Arap Birliği Genel Sekreteri, Avrupa Birliği (AB) ve (Birleşmiş Milletler) BM temsilcilerinin katılımıyla Suriye görüşmeleri düzenlendi.

Ürdün'ün Akabe kentindeki buluşma, Esad yönetiminin devrilmesinin ardından Suriye için yapılan ilk uluslararası toplantı oldu. Bölge turundaki ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'la görüşmesinin ertesinde, Akabe toplantısı, Blinken ile Fidan'ı yeniden biraraya getirdi.

Ürdün, Suudi Arabistan, Irak, Mısır, Lübnan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Katar'ın dışişleri bakanları, Arap ülkeleri olarak, aralarında ayrı toplantı da yaptı. Ardından yapılan ortak açıklamada "Suriye'de tüm siyasi ve toplumsal güçlerin temsil edildiği barışçı bir geçiş sürecini destekliyoruz" denilerek şöyle devam edildi:

'2254 SAYILI BM KARARININ İZİNDEN GİDİLMELİ'

"Suriye'deki siyasi süreç, müzakere yoluyla çözüm için bir yol haritası ortaya koyan BM Güvenlik Konseyi'nin 2015 tarihli 2254 sayılı kararının ilkelerine uygun olarak BM ve Arap Birliği tarafından desteklenmeli."

'TÜM KESİMLERİN ÖZLEMLERİNE KARŞILIK GELEN SİYASİ SİSTEM SAĞLANMALI'

"Suriyeliler tarafından kabul edilen ve BM denetlenen özgür ve adil seçimler yoluyla Suriye halkının tüm kesimlerinin özlemlerine karşılık gelen siyasi sistem sağlayacak bir geçiş yönetimini destekliyoruz."

"Herhangi bir etnik, mezhepsel veya dini ayrımcılığa karşıyız, tüm vatandaşlar için adalet ve eşitlik istiyoruz."

İSRAİL'E BİLDİK KINAMALAR

"Suriye'nin kaosa sürüklenmesini önlemek için devlet kurumlarının korunması gerekiyor."

"Terörle mücadele için ortak çabalar artırılmalı. İsrail'in Suriye ile tampon bölgeye girmesini kınıyoruz. İsrail güçlerinin Suriye topraklarından çekilmesini talep ediyoruz. Suriye genelindeki önemli askeri varlıkları hedef alan İsrail hava saldırılarını da kınıyoruz." (Al Arabiya, Dış Haberler)

suriye hakan fidan Ürdün antony blinken Arap dışişleri bakanları kapsayıcı geçiş süreci