Eşi, kendisini 'Türk' diye tanıtıyordu: 9 milyar dolarlık Bitcoin çalan internet korsanına beş yıl hapis cezası

ABD'de 4.5 milyar dolarlık bitcoin çalınmasıyla ilgili davada, Ilya Lichtenstein isimli internet korsanı savcılıkla anlaştı. Lichtenstein beş yıl hapis yatacak. Lichtenstein'un ortağı da olan eşi, bazı videolarında kendisinden "Türk" diye bahsediyordu.

Eşi, kendisini 'Türk' diye tanıtıyordu: 9 milyar dolarlık Bitcoin çalan internet korsanına beş yıl hapis cezası

Artı Gerçek - Dünyanın en büyük Bitcoin hırsızlıklarından birinde suçunu kabul eden Amerikalı internet korsanına beş yıl hapis cezası verildi.

2016 yılında yapılan soygunun bugünkü piyasa değeri yaklaşık 9 milyar dolara karşılık geliyordu. Ilya Lichtenstein isimli internet korsanı ve eşi Heather Morgan, 2022 yılında New York’ta tutuklanmıştı.

Polisin senelerdir peşinde olduğu çift, farklı kimliklere bürünerek soygunla aralarına mesafe koymaya çalışıyordu. Razzlekhan ismiyle rap müzik videoları çeken Heather Morgan, kendini teknoloji girişimcisi ve rapçi olarak tanıtıyordu. Morgan bazı müzik videolarında kendisinden "Türk" olarak da bahsediyordu. Forbes dergisi için yazdığı bir makalede ise kendinden başarılı bir iş kadını, seri girişimci, yazılım yatırımcısı olarak söz ediyordu.

Ancak o ve bilgisayar programcısı olan eşi, tüm bu süre içinde Bitfinex kripto firmasından çaldıkları Bitcoinleri aklamaya çalışıyordu. Çiftin tutuklandığı 2022 yılında, çaldıkları 119 bin Bitcoin’in piyasa değeri 4,5 milyar dolara ulaşmıştı. Suçun işlendiği 2016’da ise değerleri 71 milyon dolar ediyordu.

New York’taki savcılık ofisi ile yapılan anlaşma gereği Lichtenstein, suçu işleyen kişi olduğunu kabul etti. Mahkeme belgeleri, çiftin parayı nasıl aklayarak kullanmaya çalıştığını da ortaya koyuyor. Buna göre çift Bitcoinleri küçük miktarlara bölerek, sahte isimlerle binlerce farklı kripto hesaba transfer etti. Bir başka yöntem olarak da ellerindeki kripto parayı, darknet piyasasında aklamaya çalıştılar. Bunun için de Alphabay isimli kripto pazarını kullandılar. Yine Bitcoin aklamak için paravan şirketler kurdular ve altına da dönüştürdüler.

NASIL YAKALANDILAR?

Çiftin yaptığı temel hatalardan biri perakende devi Walmart'ta kullanmak üzere hediye çekleri satın almak oldu. Polis, bu karmaşık soygunu çözmek için, kripto para akışı takip şirketi Chainalysis’ten destek aldı. Şirketin kurucusu Jonathan Levin, “Polis, Walmart hediye çekleri ile Bitfinex kripto paraları arasında bağlantı kurmayı başardı. Bu da soruşturmayı derinleştirmeyi sağladı” diyor.

Polisin çifte ait Manhattan’da bir adrese yaptığı baskında, kitapların içine gizlenmiş cep telefonları ele geçirdi. Benzer şekilde onlarca kullan-at telefon ve 40 bin dolar nakit paraya da el koyuldu. Kripto soygunu çözen polisler, çiftin Bitcoinleri aklamak için izlediği detaylı yöntemlere dair dokümanları da çözmeyi başardı. Böylece çalınan miktarın tamamı kurtarıldı.

Kripto soygun olayının gerçekleştiği 2016 yılında Bitfinex müşterileri, ellerindeki kripto değerin yüzde 36’sından vazgeçmek zorunda kalmıştı. 2019’a gelindiğinde ise şirket, müşterilerinin kayıplarını telafi etti. Hong Kong merkezli firma, çalınan ve geçen zamanda büyük değer kazanan Bitcoinler geri döndüğünde büyük bir kazanç elde edecek. Benzer şekilde 2016’daki kayıpları karşılığı şirket hissesi alan yatırımcıları da benzer bir kazanç bekliyor.

Mahkeme belgelerine göre, çift yakalanmaları öncesi Rusya’ya kaçmaya hazırlanıyordu. Eğer başarabilselerdi tutuklanma tehlikesinden uzakta milyarder hayatı yaşayacaklardı. Bu polis operasyonu, Bitcoin açık blok zinciri defterindeki işlemleri analiz edebilecek araçların kullanılması anlamında da önem taşıyor. (BBC Türkçe)