Facebook'u ifşa eden eski yönetici: Şirketin öncelikli hedefi kâr etmek
Facebook'un binlerce iç yazışmasını ve belgesini basına sızdıran eski çalışanı, kimliğini açıkladı. Şirketin kârı güvenliğe tercih ettiğini söyledi.
Sosyal medya devi Facebook'a ait bilgileri sızdıran kişinin Frances Haugen isimli eski yönetici olduğu ortaya çıktı. Pazar günü Amerikan CBS televizyonunda belgeleri kendisinin sızdırdığını söyledi ve şirkete yönelik suçlamaları bu kez bizzat dile getirdi. Haugen, Facebook'un kârı güvenliğin önüne koyduğunu söyledi.
Wall Street Journal'a (WSJ) Facebook hakkında önemli bilgileri sızdıran Haugen, hakim karşısına çıkmadan kısa zaman önce CBS'te yayınlanan 60 isimli haber programına katıldı. Röportajda teknoloji devi şirketin iç işleyişini anlatan eski yönetici, 'toplumsal güvenliğin Facebook için kârdan daha önemsiz olduğunu' dile getirdi: "Facebook kârı güvenliğe tercih ettiğini gösterdi. Sübvansiyon yapıyor, kârını bizim güvenliğimizle ödüyor. Bugün var olan Facebook versiyonu toplumlarımızı parçalıyor."
Sızdırılan belgelerden bazıları Facebook'un, ünlü ve çok takipçili bir kısım kullanıcıya, içerik kontrolü bakımından diğer kullanıcılardan farklı ve ayrıcalıklı davrandığını ortaya koyuyor.
Ayrıca sızdırılan bazı belgeler de Facebook'un bir grup hissedarı tarafından açılan karmaşık bir dava ile yüzyüze olduğunu da gösteriyor.
Bu grubun iddiaları arasında, Facebook'un, ABD Federal Ticaret Komisyonu'na Cambridge Analytica veri skandalı nedeniyle yaptığı 5 milyar dolarlık ödemenin miktarının, kurucusu ve CEO'su Mark Zuckerberg'i şahsi sorumluluktan korumak için bu kadar yüksek tutulduğu da var.
'MÜDAHALE EDİLMEDİ'
Haugen Pazar günü katıldığı programda, topladığı ve yargı makamları ve WSJ ile paylaştığı belgeler ile şirketin söylediği yalanların ortaya çıktığını söyledi. Daha önce Pinterest ve Google gibi şirketlerde çalıştığını aktaran Haugen, 2019 yılında Facebook tarafından işe alındığını belirtti. Ancak kısa süre sonra şirketin yanlış bilgilerle mücadele gibi konularda gerekli araçlara sahip olmasına karşın müdahale etmediğini fark ettiğini kaydetti.
"Facebook, algoritmayı daha güvenli olacak şekilde değiştirirlerse, insanların sitede daha az zaman harcayacaklarını, daha az reklama tıklayacaklarını, daha az para kazanacaklarını fark etti" diyen eski Yönetici "2020 ABD başkanlık seçimleri sırasında güvenlik sistemlerini açtı. Seçim biter bitmez onları kapattı. Bu bana gerçekten demokrasiye ihanet gibi geliyor. Facebook daha fazla içerik tükettiğinizde daha fazla para kazanıyor" diye konuştu.
FACEBOOK İTİRAZ ETTİ
Yayınlanan programın ardından Facebook yetkililerinden itiraz geldi. Şirketin sözücüs Lena Pietsch, 'yanlış bilgi ve zararlı içeriğin önüne geçmek için ellerinden geleni yapmaya devam ettiklerini' söyledi ve 'zararlı içeriği teşvik ettiklerine dair iddiaların gerçeği yansıtmadığını' bildirdi.