Fas'ta 6,8 büyüklüğünde deprem: 800'den fazla kişi öldü
Artı Gerçek - Fas devlet televizyonu, cuma günü geç saatlerde ülkenin orta kesiminde yer alan Yüksek Atlas dağlarını vuran güçlü bir depremin 820 kişinin ölümüne, binaların yıkılmasına ve büyük şehir sakinlerinin evlerinden kaçmasına neden olduğunu duyurdu. Devlet medyası Fas İçişleri Bakanlığı verilerine göre cumartesi günü 13:00 itibarıyla deprem nedeniyle 820 kişinin öldüğünü, 205'inin durumu ciddi olmak üzere 672 kişinin yaralandığını açıkladı.
İçişleri Bakanlığı, Cezayir'de de hissedilen şiddetli depremin El Huz, Azilal, Agadir, Varzazat ve Chichaoua vilayetlerini etkilediğini aktardı. Daha önce bir yerel bir yetkili, ölümlerin çoğunun ulaşılması zor dağlık bölgelerde olduğunu söylemişti.
FAS DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜNÜ 7, 2, ABD 6,8 OLARAK DUYURDU
Fas Ulusal Jeofizik Enstitüsü, depremin Yüksek Atlas'ın Ighil bölgesinde 7,2 büyüklüğünde meydana geldiğini açıkladı. ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu ise depremin büyüklüğünü 6,8 olarak açıkladı ve 18,5 km gibi nispeten sığ bir derinlikte meydana geldiğini belirtti. Anadolu Ajansı ise Almanya Sismoloji Merkezi'nin verilerine göre depremin büyüklüğünü 7,0 olarak duyurdu.
DÜNYA MİRASI LİSTESİ'NDEKİ MARAKEŞ'TE BİNALAR ÇÖKTÜ
Depremin merkez üssüne en yakın büyük şehir olan Marakeş sakinleri, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan eski şehirde bazı binaların çöktüğünü söyledi. Yerel televizyonlar yıkılmış bir cami minaresi ile parçalanmış arabaların üzerinde yatan molozların görüntülerini yayınladı. Depremin merkez üssüne yakın Asni dağ köyünde yaşayan Montasir Itri evlerin çoğunun hasar gördüğünü söyledi. "Komşularımız enkaz altında ve insanlar köydeki mevcut imkânları kullanarak onları kurtarmak için çok çalışıyor" dedi. Daha batıda, Taroudant yakınlarında öğretmen Hamid Afkar evinden kaçtığını ve artçı sarsıntıları hissettiğini söyledi. "Yer yaklaşık 20 saniye boyunca sallandı. İkinci kattan aşağıya koşarken kapılar kendiliğinden açılıp kapandı" dedi.
ORTAÇAĞ'DAN KALMA TARİHİ SURLARIN BİR KISMI YIKILDI
Marakeş sakini Id Waaziz Hassan, sıkışık eski şehirdeki bazı evlerin çöktüğünü ve insanların ağır ekipmanları beklerken enkazı kaldırmak için elleriyle yoğun bir şekilde çalıştıklarını söyledi. Ortaçağdan kalma şehir surlarının görüntülerinde bir bölümde büyük çatlaklar olduğu ve bazı kısımların yıkıldığı, molozların da sokakta yattığı görülüyordu. Reuters'a konuşan görgü tanıklarına göre, Ighil'in yaklaşık 350 km kuzeyindeki başkent Rabat ve yaklaşık 180 km batısındaki sahil kasabası Imsouane'deki insanlar daha güçlü bir depremden korkarak evlerinden kaçtı. Ighil'in yaklaşık 250 km kuzeyindeki Kazablanka'da de geceyi sokaklarda geçiren insanlar evlerine dönemeyecek kadar korkmuşlardı.
1960'DAN BERİ EN ÖLÜMCÜL DEPREM
ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu'na göre, deprem ülkede 1960 yılında meydana gelen ve en az 12 bin kişinin ölümüne yol açtığı tahmin edilen Agadir Depremi'nden bu yana yaşanan en ölümcül sarsıntı oldu. (DIŞ HABERLER)
Fas'ta son 20 yılın en ölümcül depremi: Çok sayıda ülkeden Fas'a destek mesajı