FBI Başkanı'nı skandalı örtbas etmek için kovmuş
Trump'ın, FBI Şefi James Comey'i kovmasının ardında Rusya ile 'gizli ilişkileri'nin rol oynadığı belirtilirken, bir başka kovulan isim Bharara, Twitter üzerinden çağrı yaptı
DÜNYA- ABD Başkanı Trump'ın başkanlık kampanyası süresinde Rusya ile gizli-kapaklı işbirliği yaptığı ve bu yolla gelen bilgileri Hillary Clinton'a karşı kullandığı iddiasını soruşturan FBI Başkanı James Comey'in görevden alınması yeni bir tartışmayı da beraberinde getirdi.
Salı günü görevden alınan Comey'in, bu kararı ilk duyduğu anda "kamera şakası" zannettiği belirtilirken, Trump tarafından kovulan bir diğer isim Başsavcı Preet Bharara ise, Comey'in kovulmasının zamanlamasının ve gerekçesinin önemli olduğunu belirttiği bir tweet paylaştı.
Comey, daha önce Hillary Clinton'a da soruşturma açmış, Trump da bu soruşturmayı desteklediğini açıklamıştı. Trump'ın çelişkili tavrı eleştilerin hedefi olurken, kovulmanın ardındaki gerçek nedenin, Trump'un Rusya ile "kirli" ilişkileri olduğu belirtiliyor. Trump'ın, Comey'i kovarak FBI tarafından Rusya ile muhtemel bağlantılarının araştırılmasını ört bas etmeye çalıştığı da kaydediliyor.
Trump’ın kampanyasının Ruslarla işbirliği yaparak rakibi Hillary Clinton’ın kampanyasını hacklediği iddia ediliyordu. Bunun yanısıra Trump’ın Rusya ile ticari bağlarının da soruşturma altında olabileceği konuşuluyordu. Comey, Senato’da açık bir şekilde Trump kampanya ekibinin soruşturma altında olduğunu ilan etmişti.
Konuyla ilgili Bharara'nın tweeti:
EVERYONE who cares about independence & rule of law in America should be "troubled by the timing and reasoning" of Comey firing. Period. https://twitter.com/senatorburr/status/862092007707209730 …
Comey’in işten alınmasına sadece Demokrat Partililer değil bazı Cumhuriyetçi Senatör ve Kongre üyeleri de tepki gösteriyor. Tepkinin her iki partiden olması, Trump’ı çok zor durumda bırakabilir. Demokratların yanında Ben Sasse, John McCain, Richard Burr gibi ağır top Cumhuriyetçi senatörler da Cumhuriyetçi Başkan Trump’a tepki gösterirken, John Kasich gibi 2016’da Cumhuriyetçi Başkan adaylarından önemli isimler de Trump’a tepki gösterdi.
Senatör Ed Markey, Trump’ın yaptığının bir anayasal kriz olduğunu, Başkanın kendisini soruşturan bir ismi görevden almasının ‘adaletin engellenmesi’ ve ‘kapatılması’ olduğunu, Anayasadaki güçler farklığına aykırı düştüğünü kaydetti.