Ferhad Şamî: IŞİD'lilerin kaçış planı Ortadoğu’da devreye konulan üçüncü büyük plandı
Hesekê’de Sine Cezaevi’ne yönelik saldırının amacının bölgede IŞİD’i yeniden canlandırmak olduğunu belirten QSD Basın Merkezi Sorumlusu Ferhad Şamî, saldırının boşa çıkarıldığını söyledi.
Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Basın Merkezi Sorumlusu Ferhad Şamî, IŞİD’in 20 Ocak’ta Hesekê’nin Xiwêran Mahallesi’nde bulunan Sina Cezaevi’ne yönelik gerçekleştirdiği saldırıya ilişkin Hawar Haber Ajansı’na (ANHA) değerlendirmelerde bulundu. Saldırıların asıl amacının IŞİD’i yeniden canlandırmak olduğunu söyleyen Şamî, Türkiye ve Şam hükümeti basınının IŞİD’e sözcülük yaptığını ileri sürdü. Saldırılar karşısında uluslararası güçlerin sessiz kalmasına dikkat çeken Şamî, önümüzdeki günlerde bu güçlerin tutumuna farklı bir yöntemle cevap vereceklerini sözlerine ekledi.
Sina Cezaevi’nden 5 bin IŞİD’linin kaçış planının İç Güvenlik Güçleri ve QSD tarafından boşa çıkarıldığını dile getiren Şamî, "Bu plan sadece birkaç çeteyi cezaevinden kaçırmanın planı değildi. Cezaevinden kaçan çeteler ne kadar kaçarsa kaçsın eninde sonunda yine güçlerimiz tarafından yakalanacaktır. Buradaki plan Ortadoğu’da devreye konulan üçüncü büyük plandı" dedi.
‘HAPİSHANE GEÇİCİYDİ’
Şamî, Sina Cezaevi’nin önemine değinerek, şunları söyledi: "Onları bölgedeki ve dünyadaki insanların hayatını tehlikeye atmayacak şekilde dört duvar arasına koyduk. Baxoz savaşı sırasında Baxoz ve çevresinde yaklaşık 7 bin çete üyesi QSD savaşçıları tarafından ele geçirildi. Hapishanedeki çeteler en tehlikeli çetelerdir. Son günlerde dünya kamuoyu cezaevindeki isyancıları duyunca korktular. Bölgemizde çeteleri koyabileceğimiz hapishaneler yoktu. Sina Cezaevi eskiden bir okuldu. Bu alternatiften yararlanmak zorunda kaldık. Bu hapishane geçiciydi, bu yüzden başka bir hapishaneye ihtiyaç duyuyorduk. Bu temelde, yakında faaliyete geçecek olan Şedadê Cezaevi kuruldu ve bu tehlikeli çeteler bu hapishaneye gönderilecek."
‘5 BİN KİŞİ KAÇACAKTI’
Cezaevine yönelik saldırının IŞİD’in stratejik bir saldırısı olduğunu vurgulayan Şamî, "DAİŞ yeni çıktığında Musul, Felûce hapishanelerine saldırılar oldu. El Kaide ajanları hapishanelerden kaçırıldı ve kendi örgütlerini kurdular. Şimdi Hesekê cezaevine yapılan bu saldırıyı bu çerçevede değerlendiriyoruz. Saldırılar ilk gerçekleştiğinde güçlerimizin direnişi olmasaydı 5 bine yakın çete üyesi cezaevinden kaçacaktı. Geniş çaplı bir planlama yapılmıştı ve sadece çetelerin kaçırılması amaçlanmıyordu" ifadelerini kullandı.
‘TESLİM OLMAKTAN BAŞKA ÇARELERİ YOK’
Saldırının asıl amacının IŞİD’i hem istihbarat yönüyle hem de uluslararası alanda yeniden canlandırmak olduğunu belirten Şamî, Türkiye ve Şam hükümetinin yaptığı açıklamalarla IŞİD’in sözcülüğünü yaptığını öner sürdü. Cezaevine dönük saldırıda yer alan 100’e yakın IŞİD’linin Hesekê dışından geldiğini belirten Şamî, "Onlar da yakın zamanda açıklanacak. Hapishanenin etrafını sardık ve hapishanenin büyük bir kısmı artık kontrolümüz altında. Sonuç olarak, ülke içindeki ve dışındaki çeteler parmaklıklar ardına düşecektir. Tutuklanmayanlar da öldürülecektir. Öldürülmekten ya da teslim olmaktan başka çareleri yok" diye belirtti.
‘SALDIRI KOORDİNELİ’
Sina Cezaevi'ne yönelik saldırılarla eş zamanlı olarak Türkiye’nin, Til Temir, Şengal ve Eyn Îsa’ya saldırılar düzenlediğini belirten Şamî, sözlerini şöyle sürdürdü: "Cezaevine saldırılar gerçekleştiğinde çeteler Til Temir tarafında toplanıyordu. Planları şöyleydi; Hesekê kapatılacak, Kezwan dağının arkasında bir hat açılacaktı ve Til Temir hattı Türk devlet çetelerinin Hesekê'nin arkasına dönmesi için koridor olarak kullanacaktı ve Türk devleti kendisinin değil DAİŞ’in bölgeyi kapatacağını söyleyecekti. Bu saldırı koordineli bir şekilde gerçekleştirildi."
‘KOBANÊ’NİN İNTİKAMI ALINMAK İSTENİYOR’
Hesekê'de cezaevine yönelik saldırının Demokratik Özerkliğin 7’nci ve Efrîn'e yönelik saldırının 4’üncü yıl dönümünde gerçekleştiğini hatırlatan Şamî, "Önümüzdeki günlerde Kobanê'nin kurtuluşunun 7. yıl dönümü var. DAİŞ’in Kobanê'de yenilmesinden rahatsız olan, işgalci Türk devletidir. Şimdi bu konuda yeniden intikam almak istiyor" dedi.
‘DAİŞ’İN KAYNAKLARI KURUTULMALI’
Şamî, devamında şunları söyledi: "DAİŞ dosyası hapishaneler, kamplar, hücreler, istihbarat ve finans dahil tek bir parçadır. DAİŞ konusu sadece güvenlik, siyasi ve ideolojik olgularla ele alınamaz. DAİŞ’in kaynakları ve ideolojisinin kurutulması gerekiyor. DAİŞ işgal edilmiş topraklardan yararlanıyor. Bu nedenle bölgede bu çetelerin yargılanması ve sorunun çözülmesi için uluslararası bir mahkeme kurulmalıdır. Bu saldırılara karşı halkımız dikkatli olmalı, cezaevinde saldırı düzenleyenler halkın arasına karışarak gelip saldırı düzenledi."