Fidan Pekin'de: Çin'e karşı ticaret savaşı yürütülmesine, Çin'in karıştırılmaya çalışılmasına karşıyız

Fidan Pekin'de: Çin'e karşı ticaret savaşı yürütülmesine, Çin'in karıştırılmaya çalışılmasına karşıyız
Pekin'de Çinli mevkidaşıyla basın toplantısı düzenleyen Fidan, 'ticaret savaşı, savaş tehdidi ve dış müdahaleye karşı Çin'i desteklediklerini' belirtti. 'Tek Çin' vurgusu yapan Vang, 'hegemonya ve güç siyasetine karşı birlikte durma' çağrısı yaptı.

Artı Gerçek - Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Pekin'i ziyaretinde Çinli mevkidaşı Vang Yi ile görüşüp ortak basın toplantısı düzenledi.

Uluslararası ilişkilerin pek çok alanında Türkiye ile Çin'in örtüşen görüşe sahip olduğunu, her iki ülkenin de uluslararası sistemde daha adil bir anlayışın hakim olmasını savunduğunu söyleyen Fidan, "Türkiye ile Çin arasında sürdürülecek iyi ilişkiler, bölgesel ve küresel barışın, refah ve istikrarın sağlanmasına da katkı sağlayacak" dedi.

'ÇİN'LE MEDENİ VE ADİL YOLLARLA REKABET EDİN'

Fidan, Çin yönetimini memnun edecek şu mesajları verdi:

"Türkiye'nin Çin'in toprak bütünlüğüne, siyasal egemenliğine desteği tamdır. Çin'e yönelik silahlı terör hareketlerine karşı desteğimiz tamdır. Özellikle Çin'i karıştırmaya, Çin'in ekonomik gelişmesini durdurmaya yönelik uluslararası girişimleri doğru bulmuyoruz. Çin'in ortaya koyduğu ekonomik rekabet edebilirlik yeterliliğinin başka şekilde uluslararası kamuoyuna yansıtılması, buradan farklı bir küresel mücadele üretilme çabası, gerçekten dünya barışı, istikrarı ve kalkınması için son derece alarm zilleri çalan bir olay."

'ÇİN'E KARŞI SAVAŞ YÖNTEMLERİ KÜRESEL FACİAYA YOL AÇAR'

"Egemen güçlerin önceki yüzyılda kurmuş oldukları pazarların daha adil, rekabet edilebilir pazar şartlarında yeniden el değiştiriyor olması kabul edilmesi gereken bir sonuç. Buradan savaşa varan, daha farklı yıkımlara varan neticelerin üretilmemesi gerekiyor. Dünyamızdaki refah, herkese yetecek kadar var. Medeni, adil biçimde, uluslararası kurallara uygun, eşit ve herkese uygulanan kuralları içine alan bir ekonomik rekabet sistemi ile ekonomik kalkınma modellerine ve pazarları aramaya devam etmemiz gerekiyor. Buradaki başarısızlığın başka şekilde izale etmeye çalışılması, adil rekabetin yerine küresel mücadele, kutuplaşma, hatta savaş tehdidinin ortaya konulması, gerçekten küresel faciaya götürür. Onun için Çin'in ekonomik kalkınmasının adil biçimde oluşunu desteklememiz gerekiyor. Bu türden küresel istikrarsızlık ortaya koyan çabalara destek vermiyoruz."

"Türkiye'nin Çin'in toprak bütünlüğüne, siyasal egemenliğine desteğinin tam olduğunun bir kez daha altını çizmek, içeride iç karışıklık çıkarmaya çalışan olayları desteklemediğimizi ifade etmek istiyorum."

UYGUR TÜRKLERİNİN ŞEHİRLERİNİ ZİYARET EDECEK

Asya Pasifik'teki gelişmeleri ve jeopolitik yansımaları yakından takip ettiklerini belirten Fidan, Çin'in Filistin politikasını takdir etti, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Filistin'de çözüm için geniş kapsamlı, yetkin ve etkin uluslararası barış konferansı çağrısını destekledi.

Çin'de Uygur Türklerinin yaşadığı Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Kaşgar ve Urumçi'den "Çin'in kültürel zenginliğine katkıda bulunan iki kadim Türk İslam şehri" diye söz ederek buraları ziyaret edeceğini belirten Fidan, Çin ile Türkiye'nin Asya'nın iki kadim medeniyeti olduğunu, Asya'nın zenginliği ve itici motoru olduğunu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in ortak anlayışları ve vizyonları doğrultusunda ikili ilişkilerin ilerlemeye devam ettiğini dile getirdi.

Şİ'YE TÜRKİYE DAVETİ

"Gerçekten iki siyasi liderin ortaya koyduğu büyük vizyon, Çin ile Türkiye arasındaki modern zamanlardaki ilişkinin kurumsallaşarak ve derinleşerek ilerlemesinde önemli bir temel teşkil ediyor" diyen Fidan, bu yıl Şi'yi Türkiye'de ağırlamak istediklerini ve Erdoğan'ın davetini tekrar Çinli mevkidaşına ilettiğini belirtti.

'DAHA FAZLA İHRACAT YAPIN, DAHA FAZLA TURİST GÖNDERİN'

İkili ticaret hacminin 2023'te 48 milyar dolar düzeyine ulaştığını, Çin'in Türkiye'nin Asya'da birinci, dünyada üçüncü büyük ticaret ortağı olduğunu belirten Fidan, "Bu ticaret büyük oranda Çin'in lehine. Ticaret rakamlarını nasıl daha dengeli hale getirebiliriz konusunu tüm görüşmelerimizde gündeme getirdik. Türk tarım ürünlerinin ithalatı konusundaki kısıtlamaların kaldırılması gibi pratik tekliflerde bulundum. Turizm, işbirliğimizi daha da geliştirmek istediğimiz bir diğer alandır" taleplerinde bulundu. Türkiye'de yüksek teknoloji üretimi yapmaya ve AR-GE merkezleri kurmaya davet ettiği Çinli şirketlerin Türkiye üzerinden Avrupa, Ortadoğu ve Afrika piyasalarına erişimlerinin kolaylaşacağını söyledi.

'KUŞAK VE YOL İLE ORTA KORİDORU ENTEGRE EDELİM'

Fidan, "Bu dönemde Çin'in Kuşak ve Yol Girişimi ile Hazar Geçişli Doğu-Batı Orta Koridor girişimimiz daha da büyük önem kazanmıştır. Kuşak ve Yol Girişimi ile Orta Koridor'un uyumlaştırılması, diğer bazı ulaştırma koridorlarıyla entegrasyonu için örneğin Irak'taki Kalkınma Yolu gibi somut adımlar atmayı hedefliyoruz" vizyonunu çizdi.

VANG: HEGEMONYA VE GÜÇ SİYASETİNE KARŞI DURALIM

Çin Dışişleri Bakanı, Gazze, Filistin, Ortadoğu konusunda Türkiye ile aynı görüşü paylaştıklarını söyleyerek Vang, “Gazze’de bir an önce ateşkes sağlanmalı ve insani durum iyileştirilmeli. Tüm esirler serbest bırakılmalı. İki devletli çözüm, Filistin sorunundan çıkışın en temel yoludur. Çin ve Türkiye Filistin’in BM’ye üyeliğini ve iç uzlaşısını destekliyor" dedi.

"Çin ile Türkiye, gelişmekte olan iki dev ülke ve yükselen piyasa ekonomilerinin temsilcisi. Birçok konuda çıkarlarımız örtüşüyor" manzarası çizen Vang, şu vurguyu yaptı: "İki ülke Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) ve diğer çok taraflı çerçevelerde işbirliğini güçlendirmeli, her türlü hegemonya ve güç siyasetine karşı çıkmalı, uluslararası sanayi ve tedarik zincirlerinin istikrarını korumalı ve küresel yönetişimi daha adil ve makul bir yöne yönlendirmeli."

'YABANCI GÜÇLER DEMOKRASİ-İNSAN HAKLARINI BAHANE ETMESİN'

Çin tarafının ikili ilişkilerin gelişme eğiliminden memnun olduğunu, birbirlerinin temel çıkar ve hassasiyetlerine saygı gösterme, karşılıklı siyasi güveni pekiştirme, karşı tarafın egemenliğini ve kalkınma çıkarlarını korumasını destekleme konusunda hemfikir olduklarını sıralayan Vang, “Yabancı güçlerin demokrasi ve insan hakları gibi bahaneler adı altında iki ülkenin iç işlerine karışmasına karşı çıkmalıyız” dedi.

'TÜRKİYE’NİN 'TEK ÇİN' İLKESİNE BAĞLILIĞINI TAKDİR EDİYORUZ'

Türkiye’nin 'Tek Çin' ilkesine bağlılığını takdirle karşıladıklarını, Türkiye'nin Erdoğan’ın liderliğinde bağımsız kalkınma yolunu izlemesini desteklediklerini dile getiren Vang, "Çin ile Türkiye, Kuşak ve Yol Girişimi’nin doğal ortakları" diyerek şu mesajları verdi:

"Çin'in Kuşak ve Yol Girişimi ile Türkiye'nin Orta Koridor Girişimi’nin uyumlu hale getirilmesi için birlikte çalışmaya, her türlü hükümetler arası işbirliği mekanizmasından yararlanarak ekonomi, ticaret, altyapı, ileri teknoloji ve dijital ekonomi gibi alanlarda işbirliğini derinleştirmeye ve daha üst düzeyli karşılıklı yarar ve ortak kazanç sağlamaya hazırız."

'İKİLİ İLİŞKİLERİ ÜST SEVİYEYE TAŞIMAYA HAZIRIZ'

"Çin ile Türkiye arasında çok boyutlu, derin ve yüksek düzeyli ikili ilişkilerin oluşturulması iki ülkenin yararına. Çin, Türkiye ile birlikte ikili ilişkileri üst seviyeye taşımaya hazır." (AA, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar