Filistinlilerin tutunduğu son dalı da kıran İsrail, UNRWA'nın ipini çektiğini BM'ye bildirdi

İsrail, milyonlarca Filistinlinin ata topraklarına geri dönüş umudu, yardım ve hizmet sağlayıcısı UNRWA'yı tanıma anlaşmasından çekildiğini Birleşmiş Milletler'e bildirdi. Katliam ve açlıktan ölümle boğuşan Gazze'ye yardım çabasının çökeceği belirtildi.

Filistinlilerin tutunduğu son dalı da kıran İsrail, UNRWA'nın ipini çektiğini BM'ye bildirdi

Artı Gerçek - İsrail, 395. günündeki Gazze Savaşı'nın Filistinlilerle birlikte öncelikli hedefi BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Kurumu'nu (UNRWA) tanıma anlaşmasından çekildiğini BM'ye resmen bildirdi. İsrail parlamentosunun UNRWA'nın İsrail, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki faaliyetlerini yasaklayan yasayı kabul etmesi sonrası, Dışişleri Bakanlığı, BM Genel Kurulu Dönem Başkanı'na gönderdiği mektupla, 1967'de imzaladığı UNRWA'yı tanıma anlaşmasından çekildiğini iletti.

FİLİSTİNLİLERİN TOPRAKLARINA GERİ DÖNÜŞÜNÜ ENGELLEMEK İÇİN

BM Genel Kurulu tarafından 1949'da kurulan UNRWA'nın uzun zamandır İsrail'in hedefinde olmasının asli sebebi, kurumun Filistinli mültecileri ve haklarını tanımlaması. Mültecileri "1 Haziran 1946 ile 15 Mayıs 1948 arasında ikamet yerleri Filistin olup 1948 (Arap-İsrail) Savaşı sonucunda hem evlerini hem de geçim kaynaklarını kaybeden kişiler" olarak tanımlayan UNRWA, evlat edinilen çocuklar dahil Filistinli mülteci erkeklerin torunlarını da mülteci olarak kayıt ediyor. Bu da milyonlarca Filistinliyi ata topraklarına geri dönüş hakkı kapsamına sokuyor.

UNRWA'YA KAYITLI 5.9 FİLİSTİNLİ MÜLTECİNİN GERİ DÖNÜŞ HAKKI VAR

Bugün çoğunluğu işgal altındaki Filistin topraklarında, bir kısmı komşu ülkeler ve dünyanın dört bir yanında UNRWA'ya kayıtlı 5.9 Filistinli mültecinin "uluslararası hukuka dayalı mülteci statüsü ve olası müzakerelerde topraklarına geri dönüş hakkı" bulunuyor. UNRWA'da kayıtlı olmayanlar eklendiğinde, dünya çapında Filistinli mülteci sayısı 9 milyonu geçiyor.

TOPU BM'YE ATIP OYALAMA TAKTİĞİ

Gazze Şeridi'ndeki Filistinlileri katliamlarla, aç susuz bırakmayla tehcire zorlayan İsrail, UNRWA yasağıyla, zaten izin vermediği yardım girişleri ve dağıtımlarında dizginleri tümüyle eline alacak. Diğer BM kurumlarının yerelde örgütlü UNRWA'nın görevlerini yerine getirmelerinin imkansız olduğunu açıklamalarının ardından, İsrail Dışişleri Bakanlığı, BM Genel Kurulu'na gönderdiği mektupta şöyle dedi:

"Gazze'deki sivillere insani yardımın İsrail'in güvenliğini tehlikeye atmayacak şekilde ulaştırılmasını sağlamak için diğer BM kurumları dahil uluslararası ortaklarla çalışmaya devam edecek İsrail, BM'nin bu çabaya katkıda bulunmasını ve işbirliği yapmasını bekliyor."

İSRAİL'İN 'UNRWA ÇALIŞANLARI HAMASLI' İDDİASININ ASLI ASTARI

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz da yılbaşından beri dolaşıma soktukları "UNRWA çalışanlarının çoğunun Hamas mensubu olduğu ve 7 Ekim 2023 saldırılarına katıldığı" iddiasını tekrarladı. "UNRWA, Gazze Şeridi'nde çözümün değil, sorunun parçasıdır" diyen Katz. “Hamas mensuplarının UNRWA'da çalışması ve UNRWA tesislerini terör amaçlı kullanması hakkında BM'ye sayısız kanıt sunuldu, ama bu konuda hiçbir şey yapılmadı" suçlamasında bulundu.

Bölgede 30 binden fazla, Gazze'de 13 bin Filistinli çalışanı olan ve böylece istihdam imkanı da sunan UNRWA, aylar boyu İsrail'in suçlamalarının hedefi olup ABD ile müttefiklerinin bağışları kesmesi, ama İsrail'in hiçbir somut kanıt sunmamasıyla karşılaştı. BM'nin açtığı soruşturma ağustosta tamamlandığında, yapılan açıklamada, 19 Filistinli çalışanla ilgili şüphe olduğu, bunların 7'si hakkında yeterli kanıta ulaşılamadığı, 2'sinin öldüğü, 10'unun işten çıkarıldığı belirtildi.

BMGK: MİLYONLARCA FİLİSTİNLİ İÇİN ÇOK VAHİM SONUÇLARI OLACAK

İsrail hükümetinin UNRWA faaliyetlerinin yasaklanmasını 28 Ekim'de parlamentodan geçirmesinin ardından 1967'den bu yana yürürlükte olan anlaşma, üç ay içinde, ocak sonunda feshedilecek. BM Güvenlik Konseyi, bunun milyonlarca Filistinli için çok vahim sonuçları olacağı uyarısını yaptı.

'GAZZE'YE YARDIM ULAŞTIRMA OPERASYONU ÇÖKER'

İsrail, 2.5 milyon nüfuslu Gazze Şeridi'nde 7 Ekim 2023'ten beri en az 43 bin 374 Filistinliyi öldürür, 102 bin 261 Filistinliyi yaralar ve açlığı silah olarak kullanırken, UNRWA Sözcüsü Jonathan Fowler, yasağın, Gazze'ye yardım çabalarının çökmesine neden olacağını söyledi.

'DOĞU KUDÜS-BATI ŞERİA'DA EĞİTİM, SAĞLIK VE SANİTASYON HİZMETİ ÇÖKER'

"Bu yasa uygulanırsa, UNRWA'nın omurgasını oluşturduğu Gazze Şeridi'ndeki uluslararası insani yardım operasyonunun çökmesine neden olması yüksek ihtimal" diyen Fowler, "İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te UNRWA tarafından sağlanan eğitim, sağlık ve sanitasyon gibi temel hizmetlerin çökmesine neden olması da kuvvetle muhtemel" diye ekledi. (Times of Israel, unrwa.org, AA, AFP, Dış Haberler)

israil batı şeria gazze Doğu Kudüs Birleşmiş Milletler (BM) BM Filistinli Mültecilere Yardım Kurumu (UNRWA)