Fransa-Azerbaycan arasında Kafkasya'dan Pasifik'e uzanan ihtilaf: Paris, Bakü'yü Yeni Kaledonya isyanını kışkırtmakla suçladı

Fransa-Azerbaycan arasında Kafkasya'dan Pasifik'e uzanan ihtilaf: Paris, Bakü'yü Yeni Kaledonya isyanını kışkırtmakla suçladı
Paris yönetimine karşı isyan çıkan Yeni Kaledonya'da Azerbaycan bayrakları boy gösterirken, Fransa İçişleri Bakanı Bakü'nün Pasifik'teki bölgeye müdahale ettiğini söyleyip "Fantezi değil, gerçek" dedi. Azeri Dışişleri iddiaları sert dille reddetti

Artı Gerçek - Fransız hükümeti, Fransa Denizaşırı Bölgeler Topluluğu üyesi Yeni Kaledonya'da çıkan isyandan 14 bin km uzaktaki Azerbaycan'ı sorumlu tuttu. Suçlamanın gerisinde, Paris'in Güney Kafkasya'ya Ermenistan lehine müdahale ettiğinden yakınan Azerbaycan'ın Fransa'nın denizaşırı topraklarındaki bağımsızlık hareketleriyle ilişki kurup onlarla sömürgecilikle mücadele platformu kurması yatıyor.

Bu hafta Yeni Kaledonya'da seçmen dengesini etkileyecek değişikliklerin Fransa Ulusal Meclisi'nde kabul edilmesi isyana neden oldu. Daha fazla Fransız göçmenin seçmen yapılmasına karşı yerli Kanak halkının düzenlediği protestolarda yakma yıkma yağma olaylarının üstüne 3 Kanak genci öldürüldü, yüzlerce kişi gözaltına alındı, 10 kişi ev hapsine konuldu.

16 bin km uzaktaki Güney Pasifik takımadalarına OHAL ilanı eşliğinde yüzlerce takviye polis gönderen Paris, Bakü'yü isyan çıkartmakla suçladı. Bir süredir Yeni Kaledonya'daki protestolarda Azerbaycan bayrağı taşıyanlar, Azeri bayrağı desenli tişört giyenler olduğu gözlemleniyor.

'TİKTOK'U YASAKLADIK, ÇÜNKÜ'

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, dezenformasyon yaparak isyana kışkırtan paylaşımlar gerekçesiyle Yeni Kaledonya'da TikTok kullanımını da yasakladığını açıklarken, "Azerbaycan, Çin veya Rusya'nın bölgeye müdahale ettiğine inanıp inanmadığı" sorusuyla karşılaştı.

Bakü'yü işaret ederek "Bu bir fantezi değil, bir gerçek" diyen Darmanin, "Bazı bağımsızlık yanlısı liderlerin Azerbaycan'la anlaşma yapması üzüntü verici" diye çıkıştı. Azerbaycan'dan da "diktatör ülke" diye söz etti.

AZERBAYCAN MECLİSİ-YENİ KALEDONYA KONGRESİ ANLAŞMASI

Geçen ay Azerbaycan Meclisi ile Yeni Kaledonya Kongresi arasında imzalanan işbirliği anlaşması, iki tarafın ikili ilişkiler kurmasının yanısıra Bakü'nün Yeni Kaledonya'nın kendi kaderini tayin hakkını tanımasını da içeriyor.

'ERMENİSTAN'A DESTEĞİMİZE MİSİLLEME'

Bunun üzerine Azerbaycan'ı "Fransa topraklarında 'ayrılıkçılığı' desteklemekle" itham eden Darmanin, Bakü'yü "Azeriler tarafından katledilen Ermenileri savunan Fransa'ya misillemede bulunmak için" Yeni Kaledonya'daki gerilimleri kullanmakla suçladı.

FRANSA'YA 'YERLİ HALKLARI KATLETTİNİZ' HATIRLATMASI

Ekimde BM kararlarına göre Azerbaycan toprağı olan Dağlık Karabağ'ı askeri güçle geri alırken tek taraflı Ermeni yönetimini ortadan kaldıran ve Ermeni göçüne yol açan Azerbaycan'ın Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ayhan Hacızade ise "Ermenilere etnik temizlik yaptıkları" iddialarını reddetti. Hacızade, "Darmanin şunu unutmamalı ki, Fransa, sömürge politikasının bir parçası olarak yerli halklara karşı insanlığa karşı suçlar işlemiş ve milyonlarca masum insanı vahşice katletmiştir" dedi.

'YENİ KALEDONYA'YA DAİR MESNETSİZ İDDİALARI REDDEDİYORUZ'

Son olarak Darmanin'in Yeni Kaledonya'da isyan kışkırtma suçlamasına da Hacızade'den benzer yanıt geldi. "Fransız Bakan'ın mesnetsiz iddialarını tamamen reddediyoruz, Kaledonya'daki özgürlük mücadelesinin liderleri ile Azerbaycan arasındaki her türlü bağlantı iddiasını reddediyoruz" diyen Dışişleri Sözcüsü, şunları söyledi:

"Fransa'nın Azerbaycan'a yönelik aşağılayıcı açıklamalarını, 'Ermenilerin toplu katliamı' gibi kabul edilemez suçlamalarla karalama kampanyasını kuvvetle kınıyor ve durdurulmasını talep ediyoruz."

'KENDİ BAŞARISIZ DENİZAŞIRI POLİTİKALARINIZA ODAKLANIN'

"Darmanin, ülkesinin yerli halklara karşı işlediği insanlık suçlarını ve milyonlarca masum insanın vahşice öldürülmesine neden olan sömürgecilik geçmişini hatırlasın. Azerbaycan'ı Yeni Kaledonya'daki bağımsızlık yanlısı protestoları desteklemekle suçlamak yerine, ülkesinin bu tür protestoları körükleyen başarısız denizaşırı politikalarına odaklanmalı."

'ÖZGÜRLÜKLER DİYARI', 'DİKTATÖR ÜLKE' LAFI İÇİN ÖZÜR TALEP ETTİ

"İnsan haklarının ağır şekilde ihlal edildiği, protestocuların öldürüldüğü, İslam karşıtlığının, Müslümanlara yönelik saldırıların, antisemitizmin yaygın olduğu Fransa'nın aksine, Azerbaycan'da temel hak ve özgürlükler tam anlamıyla garanti altına alınıyor" iddiasında da bulunan Hacızade, "Fransa'nın 'diktatör ülke' açıklaması için özür dilemesi gerektiğini, aksi takdirde Azerbaycan-Fransa ilişkilerinin daha da olumsuz etkileneceğini" sözlerine ekledi.

KANAK GENÇLERİNİ İSYAN ETTİREN DEĞİŞİKLİK

Paris'in bölgeye aşamalı olarak daha fazla siyasi güç vermesine yönelik 1998 Noumea Anlaşması uyarınca Yeni Kaledonya'da Fransa ile bağlar konusunda üç referandum düzenlendi ve hepsinde bağımsızlık reddedildi. Ancak bağımsızlık yanlısı yerli halk Kanaklar, Kovid-19 pandemisi nedeniyle boykot ettikleri Aralık 2021'deki son referandumun sonucunu tanımadı. Fransa Ulusal Meclisi'nin kabul ettiği son değişiklikle Yeni Kaledonya'da 10 yıldır yaşayan Fransızlar bölgesel seçimlerde oy kullanabileceğinden, artık bağımsızlık referandumundan evet çıkması ihtimali kalmamış gözüküyor. (Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar