Fransa’da 'Dağlık Karabağ tanınsın' çağrıları artıyor

Dağlık Karabağ’ın Fransa tarafından bağımsız bir devlet olarak tanınması için Fransız parlamentosunda girişim başlatıldı.

Fransa’da 'Dağlık Karabağ tanınsın' çağrıları artıyor

Dağlık Karabağ’ın bağımsızlığının tanınması için Fransa’da Ermeni diasporasına bağlı kuruluşların girişimleriyle başlatılan faaliyetler hız kazandı. Fransız Senatosu bu amaçla 25 Kasım Çarşamba günü bir karar teklifini tartışıp oylayacak.

İki kamaralı parlamentonun üst kanadı olan Senato’daki girişime, "Cumhuriyetçiler" (Les Républicains) grubunun başkanı Bruno Retailleau öncülük ediyor. Cumhuriyetçiler şu anda Senato’nun sayıca en önemli siyasi grubu olma özelliğine sahip. Hazırlanan karar teklifinde, Fransız hükümetinden "Dağlık Karabağ hükümetini tanıması ve bu tanımayı kalıcı bir barışın tesisinde müzakere aracı olarak kullanması" isteniyor.

DW Türkçe'nin haberine göre, aynı karar teklifinde Fransız hükümetine; "Bölgeye uluslararası güç gönderilmesi fikrini Minsk Grubu içinde savunması, Dağlık Karabağ’da işlenmiş savaş suçlarıyla ilgili uluslararası soruşturma yürütülmesini talep etmesi, 1994 yılında belirlenmiş sınırları yeniden tesis edecek biçimde soruna Minsk Grubu bünyesinde müzakere edilmiş kalıcı çözüm için çalışması ve Türk makamlarının oynadığı rolle ilgili tüm diplomatik sonuçları tartarak Avrupalı ortaklarıyla en uygun yanıtları öngörmesi" çağrısında bulunuluyor.

'TÜRKİYE'NİN YENİ GÜÇ GÖSTERİSİ'

Karar teklifinin açıklama bölümünde ise Dağlık Karabağ’daki kirizin; Kıbrıs, Doğu Akdeniz, Suriye ve Libya'dan sonra "Türkiye'nin yeni güç gösterisi" olduğu fikri savunuluyor. "Ermeni medeniyetinin beşiği" olarak tanımlanan Dağlık Karabağ’ın Ermenistan’dan "keyfi biçimde sökülüp alındığı" ileri sürülüyor. Azerbaycan’ın, 2010 Oslo Sözleşmesi’yle yasaklanmış olmasına rağmen Dağlık Karabağ’da Ermenilere karşı "misket bombası kullandığı" iddia ediliyor. Bakü’nün hedefinin "Pantürk yayılmacılık" amacıyla Dağlık Karabağ’da "etnik temizlik" olduğu mesajı veriliyor.

MACRON'A BASKI ARTIYOR

Senato tarafından oylanacak karar teklifinin kabul edilmesi halinde, hukuksal planda doğrudan yaptırımı olmayacak. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve hükümetinin bu karar temelinde Dağlık Karabağ’ın bir "Ermeni Cumhuriyeti" olarak tanıma girişimi başlatması BM'nin Dağlık Karabağ hakkında geçmişte kabul ettiği kararlar dikkate alındığında mümkün görünmüyor. Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian da geçtiğimiz günlerde parlamentoda yaptığı bir konuşmada, Fransa’nın Minsk Grubu Eş Başkanı olarak "nötr kalması gerektiği" mesajı vermişti. Ancak tanıma konusunda Macron ve ekibine yönelik baskı artıyor.

Senato’dan önce parlamentonun diğer kanadı olan Millet Meclisi’nde de benzer bir girişim başlatıldı. Meclis üyesi 32 milletvekili Dağlık Karabağ’ın Fransa tarafından resmen tanınmması amacıyla 16 Ekim’de bir karar teklifi hazırladı. Bu karar teklifinin hangi tarihte Meclis genel kurul gündemine geleceği henüz bilinmiyor.

fransa Ermenistan Emmanuel Macron Dağlık Karabağ tanıma