Fransa'da sendikalar emeklilik düzenlemesine karşı greve hazırlanıyor

Fransa'da sendikalar emeklilik düzenlemesine karşı greve hazırlanıyor
Fransa'da hüküemtin açıkladığı yeni emeklilik düzenlemesi kapsamında emeklilik yaşının 64'e çıkarılmasına muhalefet ve sendikalar sert tepki gösterdi. Sendikalar 19 Ocak'ta ülke genelindegrev çağrısında bulundu.

Artı Gerçek- Fransa hükümetinin emeklilik yaşını kademeli olarak 62’den 64’e çıkarma planına karşı sendikalar ve muhalefet partileri mücadele etmeye hazırlanıyor. Fransa'da Başbakan Elisabeth Borne'nin açıkladığı emeklilik düzenlemesi grev çağrılarına neden oldu. Borne'nin emeklilik yaşının 2030 yılına kadar 64'e çıkarılacağı yönündeki açıklamaların ardından ülkenin en büyük sekiz sendikası 19 Ocak'ta 1 günlük grev çağrısı yaptı.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hükümeti ise ülke genelinde grev ve eylem çağrılarından korkamadığını ve planı uygulamaya niyetli olduklarını duyurdu. Hükümet sözcüsü Olivier Veran, "Korkmuyorum" dedi ve "hükümetin tek yaptığının emeklilik sisteminin hesaplarını dengelemeye çalışmak olduğunu" savundu.

Salı günü açıklanan emeklilik düzenlemesi parlamento tarafından kabul edilirse, Fransa vatandaşları 64 yaşında emekli olabilecek ayrıca tam bir emekli maaşı almak için daha uzun süre çalışmaları gerekecek. Tartışmalı düzenlemeye göre, Fransa'da bu yıl eylül ayından itibaren emeklilik yaşı her yıl yılda üç ay kademeli olarak artırılacak, emeklilik yaşı 2027'de 63 yıl 3 aya, 2030'da ise 64 yıla ulaşacak. Ülkede emekli olabilmek için 2027'den itibaren 43 yıl çalışmış olmak gerekecek.

Borne, en düşük emeklilik maaşının asgari ücretin yüzde 85'ine yükseltileceğine ifade etmişti. Plana göre en düşük emekli maaşı aylık yaklaşık 1200 euro olacak.

'İŞÇİLER KARAR VERİRSE FRANSA DURMA NOKTASINA GELİR'

Fransız Demokratik İşçi Konfederasyonu (CFDT) lideri Laurent Berger ülke France Inter radyosuna yaptığı açıklamada "Bu haksız düzenlemenin geri alınması için mücadele edeceğiz" dedi. Genel Emek Konfederasyonu (CGT) sendikasından Philippe Martinez ise sendikaların 1995'tekinden daha fazla protestocu toplayabileceğini umduğunu söyledi. BFM TV'ye verdiği demeçte Martinez "İşçiler o yönde karar verirse, Fransa durma noktasına gelir" dedi.

Paris'ten 57 yaşındaki muhasebe departmanı çalışanı Francesca Lemolt düzenlemeye tepkisini "18 yaşında işe başladım ve yoruldum. İş arayan çok sayıda genç varken insanları daha uzun süre çalıştırma ilkesini anlamıyorum" sözleriyle gösterdi.

Fransa'nın emeklilik sisteminde düzenleme yapma girişimleri ve bunları durdurmaya yönelik protestolarla dolu onlarca yıllık bir geçmişi var. 1995 yılında Mayıs 1968'den bu yana ülkenin en yıkıcı sosyal protestolarında milyonların sokağa döküldüğü zaman emeklilik sistemindeki düzenleme planı durmuştu ancak protestolara rağmen o zamandan beri birkaç başka emeklilik düzenlemesi yapıldı.

MELENCHON: CİDDİ SOSYAL GERİLEME

2022'deki seçimlerde cumhurbaşkanı adayı olan Boyun Eğmeyen Fransa partili Jean-Luc Melenchon, Twitter hesabından, hükümetin duyurduğu emeklilik düzenlemesini "ciddi sosyal gerileme" olarak değerlendirdi. Aşırı sağcı Ulusal Birlik vekili Marine Le Pen de Twitter'da, "Fransızlar, bu haksız düzenlemeyi engellemek için tüm kararlılığımıza güvenebilirler" yazdı. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar