Fransalı gazeteci Olivier Dubois, Mali'de 500 gündür rehin
RSF ve Dubois'in ailesi tutsak gazetecinin 500. esaret günü için Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a kartpostal gönderilmesini istedi.
Afrika ülkesi Mali’de Nisan 2021’de kaçırılan Fransalı gazeteci Olivier Dubois, rehin olarak 500. gününü doldurmak üzere.
Ülkenin kuzeyinde El Kaide'ye bağlı cihatçı örgüt Cemaat Nasr el-İslam ve Müslümanlar (JNIM) tarafından kaçıran Dubois için Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Malili ve Fransalı yetkililere çağrı yaptı. Dubois'in serbest bırakılmasını sağlama çabalarına öncelik vermeye çağırdı.
RSF Genel Sekreteri Christophe Deloire "Dünyadaki tek Fransız rehine" dediği Olivier Dubois için her günün önemli olduğunu söyledi.
Fransa askerlerinin 15 Ağustos'ta Mali'den ayrılmasının ardından, Malili yetkililerin Dubois’in serbest bırakılmasını sağlamak için daha büyük bir sorumluluğu olduğuna işaret etti.
"Cumhurbaşkanı Albay Assimi Goita ve Başbakan Choguel Kokalla Maïga'yı, Olivier Dubois'in mümkün olan en kısa sürede serbest bırakılmasını sağlamak için mümkün olan her şeyi yapmaya davet ediyoruz" dedi.
Ayrıca RSF ve Dubois'in ailesi tutsak gazetecinin 500. esaret günü için Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a ve Élysée Sarayı'na "Sayın Başkan, gazeteci Olivier Dubois Fransa'ya ne zaman dönecek? 500 gün... Hadi Olivier Dubois'i serbest bırakalım." kartpostalı gönderilmesi istedi.
OLIVER DUBOIS'NIN KAÇIRILMASI
Oliver Dubois 8 Nisan 2021'de kayboldu. 5 Mayıs 2021'de de kaçırıldığına dair 21 saniyelik bir videosu yayınlandı. Dubois'dan son mesaj da 14 Mart'ta geldi. Mesaj, Fransa'nın kendisinin serbest bırakılması için çalışması isteğini içeriyordu.
Dubois, Fransa yayınlar Libération, Le Point ve Jeune Afrique'nin muhabiri olarak Mali'de bulunuyordu.
2013'TE İKİ GAZETECİ ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ
Yine aynı bölgede 2013’te RFI (Radio France Internationale) için çalışan Ghislaine Dupont ve Claude Verlon suikasta uğramıştı.
Olayın üstünden geçen yedi yıldan fazla zamana, Fransa ve Mali'nin ortaklaşa yürüttüğü soruşturmaya rağmen hala aydınlatılamadı.
Mali, RSF'nin 2022 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde 180 ülke arasında 111. sırada yer alıyor.