Gazze açlıktan ölüyor: '600 bin Filistinli kıtlık nedeniyle ölümle karşı karşıya'

Gazze açlıktan ölüyor: '600 bin Filistinli kıtlık nedeniyle ölümle karşı karşıya'
Gazze'nin kuzeyine doğru olan kesimlerde yaklaşık 600 bin Filistinli, kıtlık nedeniyle ölümün eşiğinde. Reuters'e Filistinlilerin gözle görülür biçimde açlıktan ölmek üzere olduklarını anlatan yardım çalışanları, özellikle çocuklar için alarm verdi.

Artı Gerçek - BM destekli bir raporun Gazze nüfusunun tamamının kriz düzeyinde açlık ve artan kıtlık riskiyle karşı karşıya olduğu uyarısının üzerinden bir ay geçmesine rağmen hiçbir şey yapılamazken, bir uyarı da Hamas'ın Sağlık Bakanlığı'ndan geldi: 7 Ekim'den beri İsrail saldırısı altındaki 2.3 milyon nüfuslu Gazze Şeridi'nin kuzeyine doğru olan kesimlerde yaklaşık 600 bin kişinin bombardıman ve hastalıkların yayılmasının yanısıra kıtlık nedeniyle ölüm riskiyle karşı karşıya olduğu belirtildi.

Reuters haber ajansı da yardım çalışanlarının Gazze'deki Filistinlilerin zayıf ve gözle görülür biçimde açlıktan ölmek üzere olduklarına dair tanıklarına yer verdi.

'KONUŞTUĞUMUZ HERKES YEMEK İÇİN YALVARIYOR'

Gazze Şeridi'nin güneyinde, Mısır sınırına yakın bölgelerde ithal gıda sınırlı miktarda bulunurken, yardım görevlileri, çatışmaların en şiddetli olduğu kuzey ve orta bölgelerde Filistinlilerin felaketle karşı karşıya olduğuna dikkat çekti.

BM'ye bağlı Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Gazze koordinatörü Sean Casey, "Kuzeydeki gıda durumu kesinlikle korkunç. Neredeyse hiç yiyecek yok ve konuştuğumuz herkes yemek için yalvarıyor" dedi.

'ÇOCUK ÜÇ GÜNDÜR YEMEK YEMEDİĞİNİ SÖYLEDİ'

Filistinliler İçin Tıbbi Yardım kuruluşu adına aralık ayı ve ocak ayı başlarında Gazze'nin orta kesiminde çalışan İngiliz cerrah Nick Maynard, "Etrafta oturup boşluğa bakan çok sayıda çok zayıf insan gördük. İnsanların artık yetersiz beslendiğine dair çok açık kanıtlar vardı" diye konuştu.

Maynard, 7-8 yaşlarında bir çocuğun yemek istemek üzere hastaneye yaklaştığını anlatıp "Tüm ailesinin öldürüldüğünü ve üç gündür yemek yemediğini söyledi" diye ekledi.

Kısa süre öncesine dek Kuzey Gazze'de çalışan DSÖ doktoru Ayadil Saparbekov, özellikle çocuklar ve yaşlılarda yağ ve kas kaybı eşliğinde zayıflama gözlemlediklerini söyledi.

'ELLERİNİ AĞIZLARINA GÖTÜRÜP YEMEK YİYORMUŞ GİBİ YAPIYORLAR'

Yemek için yalvarmaya gelen, ellerini ağızlarına götürüp yemek yiyormuş gibi yapan insanları anlatan Saparbekov, "Sokaklarda yüzlerindeki ifadeden yetersiz beslendiği anlaşılan çocuklar gördüm. Gözle görülür derecede zayıflardı. Elleri zayıftı ve gözleri çökmüştü" dedi. O dönemde her 10 çocuktan 2-3'ünün bu durumda olduğunu belirtti.

Yardım kuruluşları çatışmalar nedeniyle hareket etmekte ve iletişim kurmakta zorlanırken, Gazze'deki açlıkla ilgili kapsamlı bir veri mevcut değil. Yardım çalışanları yetersiz beslenmenin düzeyini saptamak için çocukların kollarının etrafını ölçmeyi planlıyor.

Gazze hastanelerindeki doktorlar, yetersiz beslenen annelerden hasta doğan bebekleri, kilo kaybeden bebekleri, emzirecek süt üretemeyen anneleri ve açlıktan dolayı enfeksiyonla mücadele edemeyecek kadar zayıf olan yaralı hastaları anlattı.

1.5 AY ÖNCE 7.5 KİLOYKEN ARTIK 5.5 KİLOYA DÜŞEN BEBEK

Gazze'nin kuzeye kıyasla görece iyi durumdaki en güneyinde bulunan Refah hastanesinin pediatri doktoru Cebr el Şair, ağırlığı 1.5 ay önce 7.5 kiloyken artık 5.5 kiloya düşen bir bebeği gösterdi. Doktor, bebek için "Bu kötü. Bağışıklığını etkiliyor. Sürekli göğüste iltihaplanma ve mide iltihabı var" dedi.

Bebeği emziren annesi Şoruk Şaban'ın kendisinin de çok az yiyeceği var. Güney Gazze'deki çoğu insan gibi o da artık biraz ekmek ve konserveyle hayatta kalmaya çalışıyor.

BM'nin çocuk kurumu UNICEF, gelecek haftalarda Gazze'de 10 binden fazla çocuğun yetersiz beslenmenin en ciddi sonuçlarından biri olan ve fiziksel büyüme ile beyin gelişimini engelleyebilen yağ-kas kaybı sendromuyla karşılaşma riskine girdiğini belirtti.

DSÖ Sözcüsü Christian Lindmeier, "Gazze'deki çocuklar böyle bir durumda aslında en savunmasız olanlardır. Onlar açlık çektiklerinde ve yetersiz beslendiklerinde her türlü hastalığa çok kolay yakalanıyorlar" uyarısını yaptı.

İSRAİL YARDIMLARI ENGELLİYOR

Yardım kuruluşları, Gazze'ye gelen yardımların İsrail denetimine tabi olmasının dağıtımı sekteye uğrattığını ve ordunun en güneydeki Refah'ın dışına yardım çıkışını engellediğini söylüyor.

BM'ye bağlı Dünya Gıda Programı'nın Sözcüsü Abeer Etefa, yardımın Gazze'nin kuzeyine ulaşmasında "sistematik sınırlama" olduğunu, BM'nin İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) İsrail'in Kuzey Gazze'ye planlanan yardım teslimatlarının yalnızca dörtte birine izin verdiğini belirtti.

Reuters'in doğruladığı sosyal medyada paylaşılan videolarda, çaresiz insan kalabalığının yardım teslimatları için koştuğu kaotik sahneler görülüyor.

YABANİ OTLAR TOPLAYIP HAYVAN YEMİ ÖĞÜTÜYORLAR

Güneyde bile Filistinliler yeterli gıdaya erişemiyor. Son çare olarak, yabani otlar topluyor ve zar zor yenebilen pide veya lavaş pişirmek için hayvan yemi öğütüyorlar.

Reuters'in görüştüğü Filistinliler, çoğu zaman yemek yemeden günler geçirdiklerini veya günde yalnızca bir kez yemek yiyebildiklerini söyledi.

Açlığa Karşı Eylem'den Heather Stobaugh'a göre Gazze'deki en büyük tehdit, insanların protein, vitamin ve mineral alamamaları nedeniyle ortaya çıkan şiddetli akut yetersiz beslenme. Çocuklar da bu yüzden ölme riski en yüksek grup.

PEK ÇOK KİŞİ ARASINDA BÖLÜŞÜLEN KÜÇÜK BİR PORSİYON KONSERVE

Savaştan önce Meryem, ailesine yumurta, süt, peynir, fasulye, falafel, humus, domates, salatalık ve ekmekten oluşan bir kahvaltı hazırlıyordu. Artık en iyi ihtimalle az kekikli bir parça gözleme verebiliyor. Öğle veya akşam yemeği artık pek çok kişi arasında bölüşülen küçük bir porsiyon konserve sardalya veya ton balığından ibaret. Diğer öğünü atlıyorlar.

Birkaç gün önce pazarda aylardır ilk kez yumurta bulan, ama eski fiyatının dört katından fazlasını ödeyen Meryem, "Çocuklar o kadar mutluydu ki, güldüler ve zıpladılar" dedi. (Reuters, AA, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar