Gazze'de insani kriz derinleşiyor: BM'den sarılık ve ishal uyarısı

Gazze'de insani kriz derinleşiyor: BM'den sarılık ve ishal uyarısı
Dünya Sağlık Örgütü, İsrail'in yoğun bombardımanın eşliğinde tıbbi yardım girişini kısıtlamaya devam ettiği Gazze'de sarılık uyarısı yaptı. UNICEF' de, ishal vakalarının savaş öncesine kıyasla yüzde 40 oranında arttığını açıkladı.

Artı Gerçek - İsrail Gazze Şeridi'ndeki savaşını güney kenti Han Yunus'un derinliklerine doğru ilerletirken, bölgedeki insani kriz de derinleşmeye devam ediyor. Han Yunus'ta işler halde kalan tek hastane kapanma tehlikesi altında olduğu, binlerce kişinin ise sarılık riski altında bulunduğu belirtildi. Gazzeli bir doktor ise hava saldırılarında yaralanan yeğenini hastaneye götüremediğini, kan kaybından ölmemesi için evde ameliyat ederek bir bacağını kesmek zorunda kaldığını anlattı.

Bölgedeki insani krize ilişkin son gelişmeler şöyle:

DSÖ: BİNLERCE KİŞİ SARILIK RİSKİ ALTINDA

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze'de 24 karaciğer iltihabı (Hepatit A) vakasını doğruladıklarını, sarılık taşıyan binlerce kişinin olabileceği uyarısında bulundu. Ghebreyesus, X platformundan yaptığı paylaşımda "Şu ana kadar 24 vaka doğrulandı ve herhangi bir ölüm bildirilmedi. Muhtemelen Hepatit A'ya bağlı sarılık hastalığı olan binlerce kişi var" ifadelerini kullandı.

Nedeyse hiç temiz su, tuvalet ve çevrenin olmadığı "insanlık dışı" yaşam koşullarının Hepatit A'nın daha da yayılmasına yol açacağını belirten Ghebreyesus, Gazze'de hastalıkları teşhis etme ve bunlara yanıt verme kapasitesinin de son derece sınırlı olduğunu vurguladı. Ghebreyesus, "Tıbbi yardıma engelsiz ve güvenli erişim ile sağlığın korunması çağrısını sürdürüyoruz" dedi.

UNICEF: GAZZE, ÇOCUK OLMAK İÇİN EN TEHLİKELİ YER

Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Acil Yardım Fonu'nun (UNICEF) Başkan Yardımcısı Ted Chaiban da, Gazze'nin güneyine yaptığı üç günlük ziyaret sonrasında karanlık bir tablo çizdi. "Son ziyaretimden beri durum, felaket seviyesinden çöküşe yakın bir noktaya ilerlemiş" diyen Chaiban, "UNICEF Gazze'yi, dünyada çocuk olmak için en tehlikeli yer olarak nitelemişti. Bunun, çocuklara yönelik bir savaş olduğunu söylemiştik. Fakat bu gerçekler duyulmuyor gibi görünüyor" ifadelerini kullandı.

'ÖLDÜRÜLENLERİN YÜZDE 70'İ KADIN VE ÇOCUK'

Chaiban, yardım kuruluşları ile koordinasyon amacıyla gerçekleştirdiği ziyaret sırasında "hayatında gördüğü en koşullar içinde acı çeken çocuklar ve aileleri ile tanıştığını" belirterek, ilaç bulunamadığını kangren olan bir kolu anestezi yapılmadan 13 yaşındaki İbrahim adlı çocuğu bu örnek gösterdi; "Etraflarındaki her şey yıkıldığında, kendilerine güvenli olduğu söylenen bir yere sığınmışlardı" dedi.

"Çocukların öldürülmesine derhal son verilmeli" çağrısını yineleyen UNICEF yetkilisi, Gazze'de 7 Ekim'den beri öldürülen yaklaşık 25 bin kişinin yüzde 70'e yakınının kadın ve çocuk olduğunu vurguladı.

İSHAL VAKALARI İKİ AYDA YÜZDE 40 ORANINDA ARTTI

Chaiban, Gazze'deki toplam ishal vakalarının savaş öncesine kıyasla yüzde 40 oranında arttığına da dikkat çekti. UNICEF yetkilisi, aralık ortasında bölgede beş yaşın altındaki 71 bin çocukta ishal görüldüğünü, bunun sadece çocuklar arasında yüzde 4000 artış anlamına geldiğini söyledi. Gazze'deki çocukların içinde bulunduğu koşulların giderek gerilediğini belirten Chaiban, bu eğilimin sürmesi halinde açlık ve hastalık nedeniyle ölümlerin başlayacağı uyarısını da yineledi.

YEĞENİNİN BACAĞINI EVDE AMPUTE ETTİ

Reuters ajansının görüştüğü Gazzeli doktor Hani Bseiso ise 19 Aralık günü bölgenin kuzeyindeki yoğun bombardıman sırasında 18 yaşındaki yeğeni Ahed Bseiso'nun bacağını evlerinin mutfağında ampute etmek zorunda kaldığını anlattı. Bseiso, evin Şifa Hastanesi'ne sadece 1.8 kilometre ve arabayla altı dakika mesafede olduğunu ama bu tarihte bölgenin kuşatıldığını söyleyerek "Onu hastaneye götürebilir miydim? Tabii ki hayır. Tanklar evin girişindeydi" dedi.

"Ne yazık ki başka bir şansım yoktu. Ya ölecekti ya da elimden geleni yapacaktım" diye konuşan Gazzeli doktor, ameliyatı mutfak masasında, anestezi kullanmadan, Ahed'i erkek kardeşlerinden biri tutarken diğerinin cep telefonu feneriyle ışık verdiği sırada yaptığını anlattı.

Ahed ise Reuters ile söyleşisinde, o gün sabah 10:30'da cep telefonunun sinyal alması ve yurtdışında yaşayan babasını arayabilmek için dışarı çıktığını, yakında bir İsrail tankı görünce kardeşi ile içeri girdiklerini ama eve ateş açıldığını ve yaralandığını anlattı.

"Sivillerin zarar görmemesi için elinden geldiğini" savunan İsrail ordusu ise Reuters'ın 19 Aralık akşamı ne yaşandığına sorusuna yanıtında, "Hamas'ın hastaneleri ve sivilleri canlı kalkan olarak kullandığı" iddiasını yinelemekle yetindi.

HAN YUNUS'UN SON HASTANESİ KAPANABİLİR

Bir diğer uyarı da, Gazze'deki savaşın ilk başlarında güvenli addedildiği için on binlerce Filistinlinin sığındığı ancak son haftalarda yoğun İsrail bombardımanı altında kalan güney kenti Han Yunus'taki Nasır Hastanesi için geldi. Han Yunus'un kısmen işler durumdaki son hastanesinin çalışanları, The Guardian gazetesi ile söyleşilerinde bombaların çok yakına düştüğünü anlattı. Sağlık personeli, binlerce kişinin sığındığı hastanenin kapatılma riski altında bulunduğunu vurguladı.

İsrail ordusu, Hamas liderlerinin Nasır Hastanesi içinde faaliyet gösterdiğini iddia ederek saldırılarını son günlerde bu noktanın çevresine yoğunlaştırmış durumda. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar