Gazze'de katledilen gazeteciler için 10 ülkede eylem: 'Yakında size haber ulaştıracak kimse kalmayacak'

İsrail'in Gazze'de bir yıla yakın zamandır aralıksız sürdürdüğü saldırılarında 130'u aşkın gazeteci de katledildi. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, bugün 10 ülkenin simgesel mekanlarında protesto gösterisi düzenliyor.

Gazze'de katledilen gazeteciler için 10 ülkede eylem: 'Yakında size haber ulaştıracak kimse kalmayacak'

Artı Gerçek - Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, Gazze’deki İsrail saldırılarında gazetecilerin sıklıkla öldürülmesine karşı Fransa’nın başkenti Paris’te düzenledikleri protesto gösterilerini tüm dünyada yaygınlaştıracak. Bugün 10 ülkede düzenlenecek eylemlerde, "Gazze'de gazetecilerin öldürülme hızıyla, yakında size haber ulaştıracak kimse kalmayacak!” yazılı pankartlar açılacak.

RSF'den yapılan açıklamada, Gazze'de İsrail güçlerinin bir yıldan kısa süre içinde 130'dan fazla gazeteciyi öldürdüğü, söz konusu gazetecilerin en az 32'sinin görev başındayken hedef alındığı vurgulandı. Bu durumun, bilgiye özgürce ve bağımsız şekilde erişimi tehlikeye attığının altı çizildi.

KANLA KAPLI BASIN YELEKLERİ YERLEŞTİRİLECEK

Eylemler de, katledilen gazetecilerin anmak ve Filistinli gazetecilerin korunmasını talep etmek amacıyla düzenlenecek. Açıklamaya göre, Almanya, Brezilya, İspanya, ABD, Fransa, İngiltere, Senegal, İsviçre, Tayvan ve Tunus'ta gün boyunca yapılacak protesto gösterilerinde, söz konusu ülkelerin simgesel mekanlarına kanla kaplı basın yelekleri yerleştirilecek.

'BİLGİYE ERİŞİM HAKKI DA HEDEF ALINIYOR'

RSF'nin Genel Direktörü Thibaut Bruttin, eylemlere dair basın açıklamasında, "Gazze'deki gazeteci katliamı son bulmalı" diyerek şöyle devam etti:

"İsrail ordusunun Gazze'deki gazetecileri ortadan kaldırması -ki bir yıldan kısa bir süre içinde 130'dan fazlası öldürüldü- abluka altındaki bölgede topyekûn bir medya karartması yaratma tehdidinde bulunuyor. Bu saldırılar yalnızca Filistin basınını değil, aynı zamanda en çok merak edilen çatışma bölgelerinden birinden güvenilir, özgür, bağımsız ve çoğulcu bilgiye erişim hakkını da hedef alıyor. Gazze'deki gazeteciler için koruma, cezasızlığın sona ermesi ve yabancı gazetecilerin buraya erişimlerinin sağlanmasını talep ediyoruz. Bilgi edinme hakkımız tehlikede."

RSF bugüne dek, Gazze'deki gazetecilere karşı işlenen savaş suçları hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) dört ayrı şikayette bulunmuştu. İlk iki şikayetin ardından, UCM Başsavcısı Kerim Han'dan "Filistin topraklarındaki duruma ilişkin soruşturmaya, gazetecilere karşı işlenen suçların da dahil olduğu" açıklaması gelmişti. (DIŞ HABERLER)

israil gazze gazeteci