Google’a 2,1 milyar sterlin ceza kestiren çift konuştu: 'Bizi internetten yok ettiler'
Artı Gerçek - Dünyanın en büyük arama motoru Google'un son günlerde 'haberler' ve 'keşfet' gibi uygulamalarında bazı internet sitelerine sansür uygular bir görünüm sergilemesine tepki çekerken, şirkete benzer bir sorun nedeniyle dava açıp 2.1 milyar sterlin ceza kesilmesini sağlayan İngiliz çift ilk kez konuştu. 2007'den beri devam eden davayı eylül ayında kazanan Shivaun Raff ve Raff, kurdukları internet sitesinin Google tarafından sansürlenmiş olmasını "zorbalık" diye niteledi.
Raff çiftinin davası, iyi gelir elde ettikleri işlerini 2006'da bırakıp, piyasadaki ürünlerin fiyatlarının karşılaştırıldığı 'Foundem' isimli internet sitesini sıfırdan kurdukları döneme dayanıyordu. Foundem saygın kuruluşlar tarafından zaman içinde "İngiltere'nin en iyi fiyat karşılaştırma sitesi" de seçildi ama diğer arama motorlarının aksine, Google sıralamasında çok gerilerde kalmaya devam etti. Raff çifti, Google'ın bu süreçte kendisinin de bir fiyat karşılaştırma sitesi kurduğunu ve Foundem'i kasten sıralamalarda geri tuttuğunu savunarak mahkemeye gitti.
EMSAL KARAR
Google'ın ısrarlı temyiz başvuruları ile yıllardır süren dava, eylül ayında Avrupa Birliği'nin en yüksek yargı organı olan Avrupa Adalet Divanı (ECJ) tarafından karara bağlandı. Mahkeme Google'a, piyasadaki hakimiyetini suistimal etme suçlamasıyla 2 milyar sterlin ceza kesti. 15 yıldır devam eden hukuk mücadelesinden çıkan karar "büyük teknoloji firmalarına yönelik küresel düzenlemeler konusunda emsal" olarak nitelendi.
Raff çifti de nihai karardan sonra teknoloji deviyle yaşadıkları süreci ilk kez anlattı. İngiltere'nin ünlü radyo kanallarından Radio 4'teki 'The Bottom Line' programına konuşan Shivaun ve Adam Raff, "Google aslında bizi internetten yok etti" dedi. Adam Raff, süper bilgisayarlar konusunda gelecek vaat eden bir kariyeri bırakarak Haziran 2006 yeni bir şirket kurduklarını ama bu tarihin yeni bir başlangıç değil, 'sonun başlangıcı' olduğunu anladıklarını söyledi.
'BİR ANDA, ANİDEN, ÇAKILDI'
Zira Foundem, Google'ın otomatik spam filtrelerinden biri nedeniyle 'arama cezasına' takılmış görünüyordu. Site, 'fiyat karşılaştırması' 'karşılaştırmalı alışveriş' gibi ifadelerle yapılan ilgili aramalarda bile sonuçların en atına itiliyordu. Bu sebeple para kazanamadıklarını anlatan Adam Raff, "Sayfalarımızı ve sıralamaları inceliyorduk, bir anda neredeyse aniden çakıldıklarını gördük" dedi.
İKİ YIL BOYUNCA YANIT ALAMADILAR
Raff, bu durumun başta bir hata olduğunu ve sitenin yanlışlıkla 'spam' olarak listelendiği düşündüklerini söyledi. "Trafiğiniz olmazsa hiç para kazanamazsınız" diyen Adam Raff, Google'a kısıtlamanın kaldırılması için çok sayıda talepte bulunduklarını ama iki yıl boyunca hiçbir şeyin değişmediğini ve hiçbir yanıt alamadıklarını anlattı.
Dahası, Foundem diğer arama motorlarından "tamamen normal bir şekilde sıralanıyordu ama bu çok da önemli değildi." Zira Shivaun Raff'un dediği gibi, "herkes Google kullanıyordu."
'KULLANCILARINIZA FAYDA SAĞLAMIYOR DEDİK, BİZİ BAŞLARINDAN ATTILAR'
Çift, yaşananlarda "kasıt" olduğunu ise Foundem sitesinin İngiliz televizyon kanalı Channel 5'in meşhur "The Gadget Show" programında, "İngiltere'nin en iyi fiyat karşılaştırma sitesi" seçilmesi ile anladıklarını söyledi. "Bu gerçekten çok önemliydi çünkü o noktada Google'a ulaştık ve 'Bakın, bizi bulmayı imkânsız kılmanızın kullanıcılarınıza fayda sağlamadığı kesin' dedik" ifadelerini kullanan Shivaun Raff, bu mesajlarının da "Gidin başımızdan" tarzında bir yanıt aldığını söyledi; "İşte o an anladık. Mücadele etmemiz gerekiyordu" dedi.
Yaşadıklarını medyadan duyurma girişimlerinde başarısız olan çift, İngiltere, ABD ve Brüksel'de mahkemeye gitme kararı aldı. Çift bu süreçte, dezavantajlı duruma düşürüldükleri gerekçesiyle Google'a dava açan başka birçok şirket olduğunu öğrenecekti. Avrupa Komisyonu da 2017'de, Google'ın "arama sonuçlarında rakiplerini gerilere atıp kendi fiyat karşılaştırma hizmetini yasadışı biçimde öne çıkardığını" tespit etti. Karşılıklı temyiz süreci 15 yıl sürerken, Raff çifti nihai kararın ardından Google'ın tavrını "zorbalık" olarak niteledi.
'DİĞER İNSANLARIN TRAFİK KAYBETMEMEK İÇİN SUSTUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ'
Brüksel'deki yetkililerle ilk görüşmelerinde "Eğer bu gerçekten sistemik bir sorunda neden sadece sizi görüyoruz?" sorusu ile karşılaştıklarını da anlatan Shivaun, "Yüzde 100 emin olmadığımızı ama insanların korktuğunu, zira internetten iş yapan herkesin hayatta kalmak için gereken trafik konusunda Google'a bağlı olduğunu söyledik" dedi. Shivaun Raff, "Google'ın bize yaptığı şey çok talihsizdi. İkimiz de, bir fark yaratabileceğimiz yanılsaması içinde büyütüldük ve zorbaları pek sevmiyoruz" ifadelerini kullandı.
Çift şimdi, Google'dan şahsen tazminat almak için yeni bir dava süreci başlatıyor. Söz konusu dava, 2026'nın ilk yarısına başlayacak. (DIŞ HABERLER)