Grevlerin sürdüğü Fransa'da binlerce kişi hayat pahalılığını protesto etti

Grevlerin sürdüğü Fransa'da binlerce kişi hayat pahalılığını protesto etti
Fransa’nın başkenti Paris'te binlerce kişi hayat pahalılığına karşı protestolara katıldı. Sol partilerin ve sendikaların çağrısıyla sokağa çıkan protestocular, ücret artışı, kâr vergilendirmesi ve enflasyonun etkisini azaltacak adımlar talep etti.

Artı Gerçek - Fransa’da üç hafta önce petrol rafinerilerinde ve depolarda yaşanan gaz sıkıntısı sonrası başlayan grevlerin yanı sıra başkent Paris'te binlerce kişi, ülkedeki hayat pahalılığını ve iklim değişikliğiyle mücadeledeki duyarsızlığı protesto etmek için sokaklara çıktı.

Boyun Eğmeyen Fransa(LFİ) lideri Jean-Luc Melenchon'un çağrısıyla düzenlenen protestoya, Yeşiller ve sol kesimleri temsil eden Sosyal ve Ekolojik Yeni Halk Birliği (Nupes) de destek verdi.

Yerel saat ile 14.00'te Millet Meydanı'ndan yürüyüşe başlayan göstericilerin, Bastille Meydanı istikametinde ilerledi.

NOBEL ÖDÜLLÜ YAZAR DA EYLEME KATILDI

Gösteriye Lille, Marsilya, Rouen gibi farklı kentlerden gelenler de katıldı.

En önde pankart taşıyanlar arasında 2022 Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan yazar Annie Ernaux da vardı.

EMEKLİLİK REFORMUNDAN VAZGEÇİLMESİ ÜSTENDİ

Göstericiler, maaşların artması, iklim değişikliğiyle mücadelede daha aktif bir politika izlenmesinin yanı sıra FransaCumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasının başlıca vaatlerinden tartışmalı emeklilik reformundan vazgeçilmesini talep ediyor.

Protestolarda enerji, temel gıda ürünleri ve kira fiyatlarının dondurulması da talep edilidi.

Solcu Boyun Eğmeyen Fransa partisinden Mathilde Panot, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Hareketin yayılmaya başladığını görebilirsiniz. Bunu nükleer enerji sektöründe görebilirsiniz. Kamyon şoförleri salı günü iş bırakma eylemlerini duyurdu ve bir çok diğer sektör onlara katılmaya başladı" dedi.

ÜLKEDEKİ GREVLER DE SÜRÜYOR

Fransa’da pek çok sendika salı gününü kara taşımacılığı, demiryolu ve kamu sektörünü etkilemesi beklenen grev günü ilan etti.

Hazine Bakanı Gabriel Attal, Pazar günü yaptığı açıklamada grevlerin devam etmesini "kabul edilemez" olarak değerlendirdi, "Elbette grev bir haktır ancak ülkenin bir noktada çalışabilmesi lazım" ifadelerini kullandı.

Ülkede petrol istasyonlarının üçte birinde tedarik problemleri yaşanıyor, sürücülerin sıklıkla benzin alabilmek için saatlerce beklemesi gerekiyor.

Fransa’da enflasyon yaklaşık yüzde 6. Ülke çapında yapılan protesto ve grevlerin önümüzdeki aylarda hükümetin tartışmalı emeklilik paketini geçirebilmesini etkileyebileceği kaydediliyor. Macron yönetimi emeklilik yaşını 62’den 65’e yükseltmeyi vaat etmişti, ancak bu karara sendikalar ve sol partiler karşı çıkıyor. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar