Fransa'da akaryakıt sıkıntısı büyüyor: Sendika, Total'in şartlı teklifini reddetti
Fransız enerji devi Total'in işçilerinden gelen 'acil maaş artışı' talebi karşısındaki tavrı nedeniyle devam eden grevde uzlaşma sağlanamadı. Şirketin şartlı masaya oturma teklifi sendikadan kabul görmezken, akaryakıt sıkıntısı büyüyor.
Artı Gerçek - Fransa'nın en büyük işçi konfederasyonu CGT'nin, 'acil maaş artışı' talebiyle TotalEnergies rafinerilerinde gittiği greve devam ediyor. İşçilerin maaş artışı talebiyle gittiği grev nedeniyle ülkede akaryakıt sıkıntısına yol açarken, TotalEnergies'in şartlı teklifi sendikadan 'şantaj' gerekçesiyle kabul görmedi.
Fransız enerji devi TotalEnergies, grev nedeniyle akaryakıt sıkıntısı başgöstermesi sonrasında, maaş görüşmelerini erkene çekme teklifinde bulundu. Ancak şirket, görüşmeler için masaya oturulması öncesinde greve son verilmesini şartını koştu. CGT ise bu teklifi "şantaj" olarak niteleyerek reddetti. Sendikanın açıklamasında, "Bu girişim CGT tarafından şantaj olarak görülüyor ve dile getirilen taleplerin karşılanacağını garanti etmiyor" denildi.
France's TotalEnergies said on Sunday it would advance annual pay talks with unions if they dropped a blockade of fuel depots and refineries that has slashed petrol supplies across the country.
— AFP News Agency (@AFP) October 9, 2022
Full story: https://t.co/h1U3uXiAv4 pic.twitter.com/utKQu01WG2
Avrupa'da binlerce işçi yükselen enflasyon ve yaşam pahalılığı nedeniyle daha yüksek maaş talep ederken, Fransa'da TotalEnergies'in yanı sıra Exxon Mobil'in de iki rafinerisinde grev yapılıyor. Grevler sonucunda ülkedeki rafinerilerin kapasitesinde yüzde 60'ın üzerinde düşüş yaşandı; dizel fiyatları yükselirken, hükümet de yakıt ithalatını artırmak zorunda kaldı.
Paris, France. People line up for fuel. Fuel crisis have reached France! pic.twitter.com/g6BSKLjJCz
— Jimmy (@Jimmy19443312) October 9, 2022
Son günlerde, özellikle Paris bölgesinde akaryakıt sıkıntısı nedeniyle uzun kuyruklar oluşmuş durumda. Enerji Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ülke çapındaki akaryakıt istasyonlarının yaklaşık üçte birinde, en az bir akaryakıt ürününde kıtlık yaşanıyor. 2 binden fazla akaryakıt istasyonunda yakıt kalmadığı da belirtiliyor.
Emmanuel Macron'un hükümeti üzerinde müdahale edilmesi yönündeki baskı da giderek artıyor.
Fransa'da eylül ayı enflasyonu, yüzde 5.6 olarak açıklanmıştı. CGT, işçilerin yaşan standartlarını koruyabilmeleri için yüzde 10 oranında zam talep ediyor. (DIŞ HABERLER)