Güney Afrika'daki G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı sona erdi

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin ev sahipliğinde düzenlenen G20 DışişleriToplantısı sona erdi.

Güney Afrika'daki G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı sona erdi

Artı Gerçek - Güney Afrika Cumhuriyeti'nin ev sahipliğinde düzenlenen G20 Dışişleri Bakanları Birinci Toplantısı sona erdi.

Güney Afrika, bu yıl ilk kez üstlendiği G20 Dönem Başkanlığını "dayanışma, eşitlik, sürdürülebilirlik" temasıyla yürütüyor.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın katıldığı G20 Dışişleri Bakanları Birinci Toplantısı, 20-21 Şubat tarihlerinde Güney Afrika'nın en büyük şehri Johannesburg'daki Ulusal Rekreasyon Merkezi'nde gerçekleştirildi.

TOPLANTIDAN ÖNE ÇIKAN DETAYLAR

Gazze, Suriye, Lübnan ve Rusya-Ukrayna Savaşı dahil olmak üzere uluslararası ve bölgesel konular, toplantının öne çıkan gündem maddeleri oldu.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio'nun, Güney Afrika'nın "toprak kamulaştırma yasası"nı gerekçe göstererek katılmadığı toplantıda, İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, Rusya'yı "sömürgeci başarısızlıklardan ders çıkarmamakla" suçladı. Bunun üzerine Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov salonu terk etti.

Açılış oturumu hariç tüm oturumların basına kapalı yapıldığı toplantıda, bakanların toplu aile fotoğrafı vermemesi de dikkati çekti.

Güney Afrika basınında yer alan haberlerde, İngiltere, Fransa ve Almanya'nın da aralarında bulunduğu bazı ülkelerden dışişleri bakanlarının Lavrov ile aynı karede yer almak istemedikleri öne sürülse de ev sahibi ülkeden yapılan açıklamada, aile fotoğrafı çekilmemesinin zaman darlığından kaynaklandığı belirtildi

GÜNEY AFRİKA'NIN G20 DÖNEM BAŞKANLIĞI

Güney Afrika Cumhuriyeti, 1 Aralık 2024 itibarıyla G20 Dönem Başkanlığını Brezilya'dan devralmıştı.

Rotasyon-sepet sistemi çerçevesinde G20'nin dönem başkanlığını son yıllarda yükselen ekonomiler üstleniyor. G20 gündeminin belirlenmesinde, dönem başkanı ülke belirleyici rol oynuyor.

Güney Afrika Cumhuriyeti G20 Dönem Başkanlığının öncelikleri arasında, afetlere yönelik direncin ve mukabele mekanizmalarının güçlendirilmesi, düşük gelirli ülkeler için borç sürdürülebilirliğinin sağlanması, adil enerji geçişi için finansman sağlanması ve kapsayıcı büyüme ile sürdürülebilir kalkınma için kritik minerallerden istifade edilmesi yer alıyor. (AA)