Güney Kore'de sıkıyönetim skandalının sonu: Parlamento, Devlet Başkanı Yoon'un görevden alınmasına karar verdi

Güney Kore'de sıkıyönetim skandalının sonu: Parlamento, Devlet Başkanı Yoon'un görevden alınmasına karar verdi
Sıkıyönetim ilanından muhalefet ve halkın direnişi karşısında çark eden, ama istifa çağrılarını reddedip soruşturmalara meydan okuyan Devlet Başkanı için parlamentodan azil kararı çıktı. Görevi askıya alınan Yoon hakkında son söz, Anayasa Mahkemesi'nde.

Artı Gerçek - Güney Kore'de 3 Aralık'ta aniden sıkıyönetim ilan edip direniş karşısında iptal etmek zorunda kalan Devlet Başkanı Yoon Sook Yeol, parlamentoda ilkinde yeterli sayıya ulaşılamayan azil oylamasının ikincisinde görevden alınması kararı çıktı.

BU KEZ BOYKOT YOK

Muhalefetin çoğunlukta olduğu parlamentoda 300 milletvekilinin tamamı hazır bulundu. Gizli oylamada çekimser ve geçersiz oylar çıkarıldığında, 85'e karşı 204 oyla Yoon'un azli desteklendi. Kabul edilmesi için meclis üye tam sayısının 3'te 2'sini oluşturan 200 milletvekilinin oyu yetiyordu. 300 sandalyeden 192'sine sahip muhalefet bloku, nitelikli çoğunluğu sağlayabilmek için iktidardaki Halkın Gücü Partisi'nden (PPP) en az 8 milletvekilinin desteğine ihtiyaç duyuyordu.

HALK 11 GÜNDÜR SOKAKLARDA

İlkinde iktidar partisi milletvekillerinin boykotu nedeniyle oylama için yeterli sayıya ulaşılamamıştı. Ardından hakkında açılan "ayaklanma ve vatana ihanet" soruşturmaları kapsamında devlet başkanlığı ofisinin aranmasına engel çıkartan Yoon'un meydan okuyan açıklamalar yapması, PPP milletvekillerinin de sabrını taşırmış görünüyor.

3 Aralık'taki ani sıkıyönetim ilanıyla sokaklara dökülen ve parlamentoda güvenlik güçleriyle karşı karşı karşıya gelip geçit vermeyen halk, bugün de parlamento önünde toplanarak azil taleplerini yükseltti.

'YOON'UN DELİLİĞİNE DAHA FAZLA KATLANAMAYIZ'

Ana muhalefetteki Demokratik Parti, oylama öncesi, muhalefetin "Kuzey Kore ile işbirliği yapıp komünist darbe planladığı" iddiasıyla sıkıyönetim ilan eden Yoon'u görevden almanın “Anayasayı, hukukun üstünlüğünü, demokrasiyi ve Güney Kore'nin geleceğini güvence altına almanın tek yolu” olduğunu söyledi. Demokratik Parti Sözcüsü Hwang Jung-a, "Yoon'un deliliğine daha fazla katlanamayız" dedi.

SON SÖZÜ ANAYASA MAHKEMESİ SÖYLEYECEK

Artık Yoon'un kaderini Güney Kore yargısı belirleyecek. Anayasa Mahkemesi'ndeki 9 yargıçtan 6'ı parlamento kararını onaylarsa, Yoon resmen görevden alınacak. Karar vermek için 180 gün süresi olan Anayasa Mahkemesi'nin hükmünü açıklanmasından itibaren 60 gün içinde Yoon'un yerine kimin geçeceğini belirlemek için seçim yapılacak.

YARGI SÜRECİ BOYUNCA BAŞKANLIĞA BAŞBAKAN VEKALET EDECEK

Anayasa Mahkemesi'nde parlamentonun azil kararı hakkında yapılacak duruşmanın birkaç hafta sürmesi bekleniyor. Mahkemenin mütalaası boyunca Yoon'un görevi askıya alındı. Bu süre içinde devlet başkanlığını vekaleten Başbakan Han Duck-soo üstlenecek. (AFP, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar