Güney Kore'de tarihi grev: Samsung Elektronik çalışanları ilk kez iş bıraktı

Güney Kore'de tarihi grev: Samsung Elektronik çalışanları ilk kez iş bıraktı
Samsung Elektronik çalışanları, ücret ve ikramiye müzakerelerindeki anlaşmazlık nedeniyle 1 günlüğüne iş bıraktı. Bu, Güney Koreli akıllı telefon ve çip devinin 55 yıllık tarihindeki ilk grev olarak tarihe geçti.

Artı Gerçek - Güney Kore'deki teknoloji devi, Ulusal Samsung Elektronik Sendikası üyelerinin grevine sahne oldu. Dünyanın en büyük akıllı telefon üreticilerinden olan Samsung, aynı zamanda üretken yapay zeka için kullanılan yüksek bant genişlikli bellek yongalarının dünyadaki az sayıda üreticisinden biri. Grev, yapay zeka sektöründeki patlamaya yüksek performanslı bellek yongası arzının yetişemediği bir dönemde geldi.

Dünyanın en büyük bellek yongası üreticisinin yönetimi ile sendika, ocak ayından beri müzakere masasındaydı, ancak iki taraf görüş ayrılıklarını azaltmayı başaramadı.

SENDİKA 28 BİN ÜYESİNDEN BUGÜN ÜCRETLİ İZİN ALMALARINI İSTEDİ

Ulusal Samsung Elektronik Sendikası, Samsung çalışanlarının yaklaşık dörtte birine denk gelen 28 bin üyesinin bugün ücretli izin almasını istedi. Sendika başkanı Son Woo-mok, "Samsung Elektonik'teki ilk grev bugün ücretli izin kullanılarak gerçekleştiriliyor ve çok sayıda çalışanın katıldığı anlaşılıyor" diyerek ekledi:

"Kesin bir rakam vermek zor, ama gördüğüm kadarıyla sabah işyerine katılım konusunda normalden önemli fark var."

Grev, dünkü resmi tatil ile haftasonu tatili arasına denk getirildi.

ŞİRKETE GÖRE ÜRETİM VE İŞ FAALİYETLERİ ETKİLENMEDİ

Samsung Elektronik, "üretim ve iş faaliyetlerinin etkilenmediği" açıklamasını yaptı. "7 Haziran'daki ücretli izin kullanım oranı, (geçen yıl yine resmi tatil ile haftasonu tatili arasına düşen) 5 Haziran'a göre daha düşük" diyen şirket "sendika ile müzakerelere özenle katıldığını ve bunu yapmaya devam edeceğini" söyledi.

YÜZDE 6.5 MAAŞ ZAMMINA İSYAN

Güney Kore'deki grev, teknoloji devi işçilerinin ilk iş bırakması olarak tarihe geçti. Grevi temsilen, Samsung'un başkent Seul'deki merkezinin önünde protesto düzenleyen 10 işçi, "Emeğe saygı gösterin! Yüzde 6.5 zam ya da yüzde 200 ikramiye istemiyoruz" diye bağırdı.

NEDEN ÖNEMSİZ?

Samsung Elektronik, Asya'nın dördüncü büyük ekonomisinde iş dünyasına hakim olan aile kontrolündeki holdinglerin açık ara en büyüğü olan Samsung Grup'un amiral gemisi yan kuruluşu.

Tayvan merkezli pazar araştırma firması TrendForce, grevin DRAM ve NAND Flash üretimini etkilemeyeceğini veya herhangi bir sevkiyat sıkıntısına neden olmayacağını söyledi. TrendForce, Samsung'un yüksek kaliteli çiplerin küresel üretiminin önemli kısmını oluşturduğunu, ancak grevin üretim hatlarındakileri değil, genel merkez çalışanlarını kapsadığını söyledi.

Yanısıra bu yalnızca bir günlük bir grev olduğundan ve Güney Kore'de uzun süredir planlanan bir tatil dönemine denk geldiğinden, şirket muhtemelen personel düzeyinde ayarlamaya gitmiş olmalı. "Fabrikalar ağırlıklı olarak otomatikleştirilmiş üretime dayanıyor ve minimum düzeyde insan emeği gerektiriyor" diyen TrendForce, bu nedenle, grevin gelecekteki bellek tedariki üzerinde önemli bir etkisinin olmayacağını belirtti.

NEDEN ÖNEMLİ?

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan Oslo Üniversitesi Kore Çalışmaları profesörü Vladimir Tikhonov, "Öyle olsa bile, tarihi önem taşıyor" dedi. Tikhonov, "Samsung çok uzun zamandır sendikalaşmaya direndiği ve sendikaları çökertmeye uğraştığı için" vurgusunu yaptı. Grevin "Güney Kore'de emeğin güçlendirilmesine yönelik kademeli bir eğilim olduğunu" gösterdiğini belirtti.

Samsung Elektronik, dünyanın en büyük akıllı telefon ve yarı iletken üreticisi haline gelirken, 50 küsur yıldır çalışanlarının sendikalaşmasını engellemeye uğraşıp bazen acımasız taktikler uyguladı.

1987'de ölen Samsung'un kurucusu Lee Byung-chul, sendikalara şiddetle karşı çıkmasıyla tanınıyordu. Lee "gözlerini toprak örtene kadar" sendikalara asla izin vermeyeceğini söylemişti.

SENDİKA BİRKAÇ YIL ÖNCE GİREBİLDİ

Samsung Elektronik'teki ilk işçi sendikası 2010'ların sonlarında kuruldu. 2020 yılında şirketin o zamanki başkan yardımcısı ve kurucunun torunu olan Lee Jae-yong, "Samsung'daki emek sorunları nedeniyle acı çeken herkesten" özür diledi, şirketin "sendika olmadan yönetilmesi" nedeniyle eleştirilmemesini sağlayacağını dile getirdi.

SAMSUNG İÇİN TABU KELİME

Yine de Ulusal Samsung Elektronik Sendikası, "grev" kelimesinin teknoloji devinde "tabu bir kelime" olduğunu belirtti.

Sendika başkanı Son, "Şirketimizin işçi sorunlarına saygı duymasını, sendikalara baskı yapmayı bırakmasını ve işçileri bu kadar yakından ilgilendiren konularda tek taraflı kararlar almaktan kaçınmasını sürekli olarak savunuyoruz" diye konuştu.

'SADECE SAMSUNG'UN SESİMİZİ DUYMASINI İSTİYORUZ'

Sendika başkan yardımcısı Lee Hyun-kook, "grevin üretimde kesintiye yol açmayacağını ve zaten kendilerinin de kesintiye yol açmasını istemediğini" söyleyerek "Sadece Samsung'un sesimizi duymasını istiyoruz" dedi.

Mutfak aletlerinden cep telefonlarına, arabalardan silahlara kadar her şeyde kullanılan ve küresel ekonominin can damarı olan yarı iletkenler, Güney Kore'nin önde gelen ihracat ürünü. Mart ayında 11.7 milyar dolarla toplam ihracatın beşte birini oluşturdu. (AFP, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar