Güney Sudan liderinin altına kaçırdığı görüntüler nedeniyle altı gazeteciye gözaltı

Güney Sudan Devlet Başkanı Kiir'in altına kaçırdığı görüntülerin yayınlanması nedeniyle altı gazeteci gözaltına alındı. Gazetecileri Koruma Komitesi gazetecilerin serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Güney Sudan liderinin altına kaçırdığı görüntüler nedeniyle altı gazeteciye gözaltı

Artı Gerçek - Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit'in geçen ay resmi bir etkinlik sırasında altına kaçırdığını gösteren ve sosyal medyada viral olan görüntülerle ilgili devlet kontrolündeki Güney Sudan Yayıncılık Şirketi'nin (South Sudan Broadcasting Corporation- SSBC) altı çalışanı gözaltına alındı.

Görüntülerde 2011'de Sudan'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden ve uluslararası toplum tarafından tanınan en genç ülke olan Güney Sudan'ın 71 yaşındaki Devlet Başkanı'nın bir yol açılışı nedeniyle düzenlenen törende altına kaçırdığı ve Mayardit'e eşlik eden yetkililerin şaşkın bakışları arasında pantolonuna baktığı görülmüştü. Görüntüler o andan sonra son bulmuştu.

Guardian'ın haberine göre cuma günü bir açıklama yapan Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) görüntüleri izin almadan yayınladıkları gerekçesiyle güvenlik güçlerinin kontrol odası yöneticisi Joval Tombe, kamera operatörü ve teknisyeni Victor Lado, kamera operatörü Joseph Oliver ve Jacob Benjamin, kamera operatörü ve teknisyeni Mustafa Osman ve kontrol odası teknisyeni Cherbek Ruben'i gözaltına aldığını duyurdu.

CPJ: KOŞULSUZ SERBEST BIRAKILMALILAR

CPJ'nin Sahra altı Afrika temsilcisi Muhoki Mumo, yetkilileri haberin olumsuz olduğunu düşündüklerinde keyfi gözaltılara başvurmakla suçladı. Mumo "Yetkililer bu altı SSBC çalışanını koşulsuz olarak serbest bırakmalı ve daha fazla yıldırma veya tutuklama tehdidi olmaksızın çalışabilmelerini sağlamalıdır" dedi. Başlangıçta gazetecilerin video nedeniyle gözaltına yönündeki haberleri yalanlayan Güney Sudan Gazeteciler Sendikası (UJOSS) ise daha sonra soruşturmanın "hızlı bir şekilde sonuçlandırılması" çağrısında bulundu.

ETİK TARTIŞMALARI YAŞANMIŞTI

Video, geçen ay sosyal medyada geniş çapta paylaşılmış ve ülkeyi bağımsızlığından beri yöneten 71 yaşındaki liderin sağlık durumu ve çatışma, açlık ve iklim değişikliği ile boğuşan bir ulusu yönetmeye uygunluğu hakkında sorulara yol açmıştı. Ancak aynı zamanda, bu tür görüntüleri sosyal medyada yayınlamanın etiği ve bir yaşlıya karşı empati eksikliği iddialarıyla tartışmalar yaşanmıştı. (DIŞ HABERLER)