Hakkındaki idam cezası bozulmuştu: İranlı rapçi Tumac Salihi serbest bırakıldı
İran'da Jîna Mahsa Amini'nin uygun örtünmediği gerekçesiyle gözaltındayken ölmesinin yol açtığı protestoları destekleyen Kürt rapçi Tumac Salihi, ikinci kez darağacından dönmesinden 5 ay sonra özgürlüğüne kavuştu.
Artı Gerçek - İran yargı erkinin Mizan haber ajansı, rapçi Tumac Salihi'nin yönetim aleyhine konuştuğu için aldığı bir yıllık hapis cezasını tamamladıktan sonra dün serbest bırakıldığını duyurdu.
Eylül 2022'de genç Kürt kadın Jîna Mahsa Amini'nin uygun örtünmediği gerekçesiyle gözaltındayken ölmesinin yol açtığı "Jin, jîyan azadî" isyanına destek veren şarkıları ve açıklamalarıyla tanınan Tumac Salihi, Ekim 2022'de yakalandığında, idam cezası talebi "etkin işbirliği" gerekçesiyle 6 yıl 3 ay hapis cezasına çevrildikten sonra şartlı salıverildi. Ama muhalif faaliyetleri gerekçesiyle yeniden yakalandığında, Nisan 2024'te "devlete karşı propaganda, Allah'a karşı savaş, yeryüzünde bozgunculuk" suçlamalarıyla idam cezasına çarptırıldı. Haziran 2024'te Yüksek Mahkeme, idam kararını bozdu.
'BİRİNİN SUÇU SAÇLARIYLA RÜZGARDA DANS ETMEKTİ'
2022'deki tutuklanmasından önce YouTube'da yayımladığı müzik videosunda "Birinin suçu saçlarıyla rüzgarda dans etmekti/ Birinin suçu cesur olması ve eleştirmesiydi... 44 yıllık hükümetinizin/ Başarısızlık yılı" diyen Tumac Salihi, bugün Instagram hesabından yaptığı paylaşımla cezaevinden çıktığını duyurdu. Rapçiyi elinde beyaz gül buketiyle yürürken gösteren paylaşımın çevirisinin şöyle olduğu belirtildi: "İran'ın oğlu Salihi, 753 gün süren zalim, haksız ve gerekçesiz yeniden hapsedilmenin ardından bugün Dastgerd Hapishanesi'nden herhangi bir gerekçe veya belgelenmiş yasal dayanak olmaksızın serbest bırakıldı."
'ULUSLARARASI TOPLUMUN DAYANIŞMA GÖSTERMESİ ROL OYNADI'
Rapçinin bir kuzeni ile bir arkadaşının ortak açıklamasında "Uluslararası toplumun dayanışması ve desteği Tumac Salihi'nin serbest bırakılmasında çok önemli bir rol oynamıştır. Bu sonuca herhangi bir şekilde katkıda bulunan herkese en içten şükranlarımızı sunuyoruz" denilerek eklendi: "Ancak İran'da özgürlük arayanlar, aileleri ve bir bütün olarak toplum üzerinde ağır psikolojik baskı uygulamaya devam eden hukuk dışı ve baskıcı kuralları göz ardı etmemeliyiz."
BM'nin olgu bulma misyonunun martta yayımladığı raporda, Amini'nin ölümünün hukuka aykırı olduğu, "devlet yetkililerinin gözetimi altında fiziksel şiddet" sonucu meydana geldiği, İranlı kadınların hala sistematik ayrımcılığa maruz kaldığı dile getirildi. (Times of Israel, Euronews, Dış Haberler)