Hamburg'da seçim yarışı başladı - II

Milletvekili adayları sorularımızı yanıtlamaya devam ediyor.

Hamburg'da seçim yarışı başladı - II

Süheyla KAPLAN

Almanya'nın Hamburg kentinde 23 Şubat'ta gerçekleştirilecek eyalet seçimleri vesilesiyle siyasi partiler ve milletvekili adayları çalışmalarına tüm hızıyla başladı.

Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller koalisyon hükümetinin idaresindeki eyalette son kamuoyu yoklamalarına göre her iki partinin de yeterli çoğunluğu alacağı yönünde.

2015 seçimlerinde seçime katılma oranı yüzde 56,5 civarında idi. Hamburg Seçim Kurulu'nun verdiği bilgiye göre 15 siyasi parti seçimlere katılıyor.

Almanya'da yaşayan Türkiyeli sayısı 2 milyonun üzerinde. Hamburg'da ise bu sayı Alman vatandaşı ve aileleri dahil edildiğinde, Hamburg nüfusunun yüzde 5 oranını oluşturdukları anlaşılıyor.

Seçimlerde yer alan Türkiyeli milletvekili adayları ve partileri ise şu şekilde:

Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD): Kazım Abacı, Güngör Yılmaz, Ali Şimşek, Barış Öneş

Alman Hristiyan Demokrat Birliği (CDU): Ali Ertan Toprak, Bedo (Bülent Kayaturan)

Yeşiller: Filiz Demirel, Yusuf Uzundağ, Sina Demirhan

Sol Parti: Cansu Özdemir, Deniz Çelik, Mehmet Yıldız, Metin Kaya.

Milletvekili adayları seçim çalışmaları boyunca ağırlık alanlarını ve Türkiye ile ilgili güncel gelişmelere ilişkin görüşlerini şu şekilde değerlendirdi:

Hamburg'da seçim yarışı başladı - II - Resim : 1Sol Parti adayı Cansu Özdemir; Hamburg doğumlu, 2015 yılından beri Sol Parti (Die Linke) Eyalet Parlamentosu Fraksiyonu Eş Başkanlık görevini sürdürmektedir. G20 Zirvesi Özel Komitesi üyeliği yaptı:

"Milletvekili olduğumdan bu yana Türk milliyetçileri tarafından sürekli tehdit ediliyorum. İki Türk MİT ajanını ortaya çıkardım ve polise bildirdim. Yıllar süren araştırmalarım sonucunda onların İslamcı yapılar ve AKP ile bağlantılarını ortaya çıkardım. Türkiye'deki insan hakları ihlallerini ve savaş suçlarını defalarca parlamentoya taşıdım ve Türkiye'deki muhalefetle dayanışmayı esas aldım.

Roboskî Katliamı sonrası bölgeye gittim ve annelerin çocuklarının parçalanmış bedenleri üzerinde parmaklarını nasıl arayıp topladıklarına bizzat şahit oldum. Kobanê Devrimi sürecinde sınırda bulundum ve annelerin çocuklarının hayatta kalması için dua ettiklerini gördüm.

Parlamentonun içerisinde ve dışında çeşitli girişimlere öncülük ettim ve neredeyse tüm eylemlere katıldım, organizasyonlarında yer aldım. Türkiye'deki insan hakları ihlallerine ilişkin ses çıkarmayan milletvekillerini anlayamıyorum. Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın özgürlüğü için mücadele etmek tüm demokratların görevidir. Bundan sonra da sessiz kalmayacağım ve önceliklerimden biri Türkiye gündemini ele almak ve Türk MİT ajanlarının faaliyetlerini ortaya çıkarmak olacak. AKP hükümeti tehditleriyle beni buradan alıkoyamayacak, sindiremeyecek.

22 yaşında milletvekili seçildiğimde, ilk hedefim göçmen kökenli gençleri siyasete teşvik ve motive etmekti. Genç bir Kürt kadını olarak bunu başardığıma inanıyorum. İkinci hedefim ise çalışmalarımla evrensel feminizmi güçlendirmede katkımın olması. Rojava'da kadınlar IŞİD’e karşı mücadele ederken Almanya'daki kadınlar hala erkekler tarafından katlediliyor.

Hamburg kentinde ev kiraları artarken çocuk yoksulluğu da artıyor. İki binin üzerinde evsizin sokaklarda yaşadığı bir kentte zenginlere kıyılmıyor. Toplu taşım araçları ile yolculuk etmek giderek pahalılaşıyor. Yıllardır herkesin haklarını kullanabileceği bir kent için mücadele veriyoruz. Karşılanabilir bir ev kirası, devletin bir lütfu olamaz; bu hak, karşılanabilinir hale getirilmeli. Bu nedenle giderek artan kiraların karşılanması için kira yardımın güçlenmesini talep ediyoruz.

Hamburg’un bazı bölgelerinde çocukların yüzde ellisi yoksulluk içerisinde. Talebimiz, tüm çocuk ve gençlerin toplu taşımayı ücretsiz olarak kullanabilmeleri ve tüm anaokul ve ilkokul çocuklarının ücretsiz kahvaltı yapabilmeleridir. Hamburg'da toplumun en güçsüzlerinden gelir kesintilerini artırmak yerine giderek artan yoksullukla mücadele etmek için, yoksulluk karşıtı bir stratejiye ihtiyacımız var. Hamburg'daki herkesin, gelirlerinden bağımsız, eşit haklara sahip olması için mücadele etmeye devam edeceğiz. Barınma, sağlık hizmeti ve eğitim hakkı, herkese eşit bir şekilde verilmelidir."

Hamburg'da seçim yarışı başladı - II - Resim : 2Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) adayı Güngör Yılmaz; Trabzon doğumlu, Hamburg'da iktisat okudu ve uzun yıllardır Çevre Bakanlığı'nda Geri Dönüsüm alaninda uzman eleman olarak görev yapmaktadır. 2015'den beri milletvekilliği yapıyor ve eyalet genel listesinden aday:

"Hamburg Eyalet Parlamentosu tamamıyla eyaleti ilgilendiren konularda ve kararlarda yetkilidir. Dolayısıyla Hamburg dışı konuları, federal yetki gerektiren alanları milletvekilliğimle ilgili olarak gündemime almayı seçmene karşı doğru bulmuyorum. Hamburg seçmenleriyle Hamburg konularında anlaşmak benim için ön planda.

Milletvekili olarak başta göçmen kökenliler olmak üzere, özellikle hiç ulaşılamayan halk kesimlerine ulaşmayı, onlara yaşadıkları kentte nelerin olup, bittiği, alınan kararlar, yapılan planlamalar hakkında bilgilendirmeyi, dahası ortak etmeyi kendime hedef edindim. Bu nedenle çalışmalarımı elimden geldiği kadar iki dilli yürütüyorum. Üzerinde önemle durduğum konuların başında kültür ve kadın çalışması geliyor. Kültür kurumlarının interkültürel açılımda bulunmasını ve yabancı kökenli insanların bu kurumlardan uygun bir şekilde faydalanmalarını önemli buluyorum. Kadınlara yönelik düzenlediğim - özellikle onların yaşamını ilgilendiren konularda- toplantılar, ücretsiz spor veya Almanca kurslarının yanı sıra "Hamburg Kadınlar Meclisi" adı altında bir inisiyatif oluşturdum. Toplumda cinsiyet eşitliği bilincini artırmak önemli bir hedefim. Hamburg halkı için erişilebilir vekil olmak siyasete ilgiyi artırma anlamında benim için önemli bir konu.

Hamburg halkı için erişilebilir vekil olmak siyasete ilgiyi artırma anlamında benim için önemli bir konu. Telefon numaram her yerde var. E-posta adresim belli. Herkes çok çabuk bana ulaşabiliyor. Keyfine göre telefona çıkmayan, yazılan mesajlara cevap vermeyen kişilerden değilim. Zamanım müsait olduğu kadar ayrım yapmadan sivil toplum kuruluşlarının etkinliklerine severek katılıyorum. Sıkca çeşitli sorun yaşayan kişiler tarafından aranıyorum. Şahsa ait bilgilerin gizliliği nedeniyle detay veremeyeceği ama, bu bazen konut sorunu, bazen vize sorunu veya da gençlik daireleriyle yaşanan sorunlar oluyor. Çok kez de bir çözüm buluyoruz."

Hamburg'da seçim yarışı başladı - II - Resim : 3Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) adayı Barış Öneş; Erzincanlı göçmen- işçi ailenin çocuğu olarak Hamburg'da dünyaya geldi. Hukukçu ve eyalet genel listesinden aday. Hamburg ve Madrid Üniversiteleri'nde hukuk okudu ve Celle'deki Yüksek Bölge Mahkemesi'nde hukuk eğitimi tamamladı. Şu anda hukukçu olarak bir şirket için çalışıyor:

"21 yaşından beri siyasetin içindeyim. SPD'de değişik kurumların başkanlığını yaptım. Hamburg Üniversitesi'nde UNİCEF grubunu kurarak dünyadaki farklı kültürdeki çocuklara yardım ettim.

Klasik işçi sınıfı bir aileden geliyorum. Birçok öğretmen benim liseden mezun olacağıma inanmıyordu. Ancak hedefime ulaştım. Herkesin bir potansiyeli olduğuna inanıyorum. Toplum içerisinde yabancı kökenlilerin ya da işçi ailenin çocuklarının başarılı olamayacakları gibi hakim bir düşünce var. Bu nedenlerden dolayı birçok göçmen ailenin çocuklarının eğitim hakları ellerinden alınıyor. Bu yargıyı değiştirmek için mücadele vereceğim. Önemli olan doğru koşulların yaratılması ve çocuklara sunulmasıdır. Bizleri parlamentoda temsil edebilecek, kanunları bilen insanlara ihtiyaç var. Hamburg parlamentosuna yeni bir rüzgâr getirmek istiyorum. İnsanlar arasında ayrım yapılmaması gerektiğine inanarak, herkesi eşit görüyorum. Almanya'da en önemli sorunlardan biri de ev kiralarının yüksek olması. İnsanlar kiraların pahalı olması nedeniyle ev bulamıyor. Eğitim, sosyal sistem ve çok çeşitlilik ana konularımı oluşturmaktadır. Eğitimde daha fazla eşitliğin sağlanması için dil, din, ırk ayrımı yapmadan herkesi kucaklayan bir siyaset anlayışı için gayret göstereceğim."

Hamburg'da seçim yarışı başladı - II - Resim : 4Alman Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Bedo lakaplı Bülent Kayaturan; Erzincan doğumlu, Hamburg 1 Televizyonunda 'Oriantal Nigth' adlı programın yapımcılığını ve sunuculuğunu yapmaktadır, eyalet genel listesinden ikinci kez milletvekili adayı:

"Biz politikacılar insanlara karşı ertesi gün cevap verme sorumluluğuna sahibiz. İnsanları kazanmayı öğrenmek zorundayız, sadece onları anlamakla kalınmamalı, bunu pratiğe de geçirmeliyiz. Onları anladığımızı hissetmek yeterli olmamalı, aynı zamanda onların hislerini yerine getirmek için de gayret göstermeliyiz.Gençliğe karşı taşıdığımız sorumluluklar gibi, yaşlılara da aynı şekilde bu sorumlulıuk duygusunu taşımalıyız ve onların geçmiş tarihlerini de taktir etmeliyiz.

Benim en büyük avantajım insanlara yaklaşıp, onlarla kolay diyalog kurabilmem. İnsanları dinlemek, anlamak ve onların kaygılarını, beklentilerini çalışmalarıma dahil etmek benim için büyük önem taşımaktadır. Kendimi aynı zamanda Hamburglular arasında aracı görevini üstlenen ve insanları bir araya getirmek isteyen bir köprü üreticisi olarak görüyorum. CDU'nun Hamburg'da insanların ihtiyaçlarına en iyi ve yaratıcı bir parti olduğuna inanıyorum. CDU'nun ekonomi, esneklik ve çevre sorunlarına karşı her türlü jenerasyonun ihtiyaçlarına yanıt vereceği inancındayım. Demokrasi benim için herkese seçim hakkı verilmesi anlamına gelmektedir, oy kullanma her seçmenin demokratik hakkıdır. Bu nedenle mutlaka sandıklara giderek oy kullanılmalı. Eyalet uyum ağının aynı zamanda sözcüsüyüm. Hamburg Nord bölgesinde (Gross Borstel) başkan yardımcısıyım. Burada ağırlık alanlarımı eğitim, uyum, ekonomi ve medya politikaları oluşturmaktadır."

seçim hamburg yarısı